«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα των data center και η επένδυση Microsoft ήταν πολύ σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο παρατηρείται γενικότερα ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες για την χώρα μας αφενός χάρη στην cloud first πολιτική που ακολουθούμε κι αφετέρου χάρη στην νέα νομοθεσία που ευνοεί τις επενδύσεις στον κλάδο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της κατάργησης/μείωσης του ειδικού τέλους στις τηλεπικοινωνίες.
Τα λόγια του ήρθαν να επισφραγίσουν την κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο το τελευταίο διάστημα, η οποία μάλιστα εκτιμάται ότι θα απασχολήσει την ειδησεογραφία και τις προσεχείς εβδομάδες.
Ήδη άλλωστε έχουν εξαγγελθεί μεγάλες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες ενισχύουν το προφίλ της χώρας ως δυνατού περιφερειακού κόμβου καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της Microsoft για την δημιουργία Data Center Region στη χώρα μας η οποία έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο. Έκτοτε η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση της καταλληλότερης τοποθεσίας και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα του έργου.
Αντίστοιχη επένδυση με μεγαλύτερο μάλιστα οικονομικό αποτύπωμα σε βάθος χρόνου δρομολογεί και η Lamda Helix, η οποία εξαγοράστηκε πέρσι από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Digital Realty και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του πλάνου της για την κατασκευή των data centers Athens-3 και Athens-4 στην Αττική. Να θυμίσουμε ότι η επένδυση της Landa Helix -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό της αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας θα υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ. Το όφελος ωστόσο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Lamda Hellix λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο data centers, το «Athens-1» από το 2003 και το «Athens-2» από το 2015.
Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την χώρα
Οι προαναφερθείσες επενδύσεις εκτός από το προφανές αναπτυξιακό τους αποτύπωμα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη δυναμική της χώρας. Κι αυτό γιατί η δημιουργία ψηφιακών υποδομών λειτουργεί ως πόλος έλξης προσέλκυσης επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως επισημαίνει και πρόσφατη μελέτη της IDG Research Services «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα» η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Lamda Helix.
Σύμφωνα με τη μελέτη μάλιστα το πολλαπλασιαστικό οικονομικό όφελος των ψηφιακών υποδομών στην εθνική οικονομία υπολογίζεται κάπως έτσι: για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται σε data center πολλαπλών μισθώσεων, αποφέρει 8,23 ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Τα οφέλη από την δημιουργία των Data Center κατηγοριοποιούνται σε άμεσα έμμεσα και επαγωγικά. Για την ακρίβεια κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει άμεσα 2,45 ευρώ στην οικονομία και έμμεσα 4,38 ευρώ στην οικονομία. Στο προαναφερθέν όφελος πρέπει να προστεθεί σύμφωνα με την μελέτη και το επαγωγικό, το οποίο για κάθε 1 ευρώ επένδυσης εκτιμάται ότι φτάνει τα 1,41 ευρώ στην οικονομία.
Το μομέντουμ ευνοεί και η τρέχουσα συγκυρία, η οποία βάσει των αναλυτών της μελέτης είναι εξόχως θετική για την χώρα. Να θυμίσουμε ότι η πανδημία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, και έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την χώρα το οποίο ενισχύεται κι από τα έργα υποδομών που αναμένεται να υλοποιηθούν προσεχώς.
«Η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματός της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία» τονίζουν οι αναλυτές της μελέτης της IDG Research Services.
Προσθέτουν μάλιστα ότι η «αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων».
Να θυμίσουμε άλλωστε ότι και προ εξαμήνου, η κορυφαία εταιρεία παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, τοποθετούσε την Αθήνα στη λίστα των 10 πόλεων, παγκοσμίως, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια. Σε αυτή τη λίστα μαζί με την χώρα μας εντόπιζε κανείς πόλεις όπως Κέιπ Τάουν, το Άμπου Ντάμπι, η Μόσχα και το Τσεννάι στην Ινδία.