Την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την αγορά εξοπλισμών αλλά και την αμυντική συμφωνία, ανακοίωσαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, οι δυο ηγέτες, επισημοποίησαν την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας, που εστιάζει στην ενίσχυση της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά παράλληλα θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δηλαδή της υποστήριξης σε περίπτωση πολεμικής απειλής ή επιθετικής ενέργειας που θα δεχθεί το ένα κράτος από τα δύο. Αφορά στην αγορά φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.
«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι “αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Μπάϊντεν και εκφράστηκα επ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση. Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες. Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας. Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».
Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».
Σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν συνέπειες μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, εάν είναι εφικτή μια συμφιλίωση και επίσης εάν φοβάται ότι η σημερινή συμφωνία που “ανακοινώθηκε σε ένα πλαίσιο εντάσεων με Τουρκία” θα έχει επίπτωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακρόν ανέφερε αρχικά ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο με τις ΗΠΑ. “Θα φύγει ο πρέσβης μας αύριο για τις ΗΠΑ με βάση την εντολή να υπάρξουν οι συνθήκες μιας εκ νέου δέσμευσης. Θα υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων με τον κ. Μπάϊντεν στα μέσα Οκτώβρη για να δούμε τις συνθήκες που θα υπάρχουν” είπε. Και πρόσθεσε “Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 έδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος μέλος. Αυτό κάναμε πέρσι το καλοκαίρι, αυτό κάνουμε με αυτή τη συνεργασία”.
Ο κ. Μακρόν είπε επίσης για τη συνεργασία με την χώρα μας ότι “η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια περιοχή που πλήττεται, και όπου έχει υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας. Έτσι πιστεύω εγώ τη συνεργασία”.
Τέλος ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε συνολικά στη στάση των Ευρωπαίων έναντι των ΗΠΑ και είπε τα εξής:
“Οι ευρωπαίοι πρέπει να βγούνε απ΄ την αφέλεια. Γιατί όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μαζεύονται. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και θα παραμείνουν. Αλλά πρέπει αν δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Δικαίωμα τους. Αλλά πρέπει να πω ότι θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με την ίδια ενάργεια πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η επιλογή αυτή έχει και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ αλλά και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εντέλει και την ίδια της διατλαντική συμμαχία» είπε.
Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι η σύνδεση των δύο χωρών διατρέχει τους αιώνες αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, «γιατί αυτός όπως πολύ ωραία το ανέφερες και εσύ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τα θεμέλια της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Ούτε όμως και να αναπτυχθεί χωρίς τον γόνιμο άνεμο του γαλλικού διαφωτισμού» είπε.
Επιπλέον τόνισε ότι «έχει τον δικό του ξεχωριστό συμβολισμό το γεγονός ότι υπογράφουμε τώρα αυτή τη σημαντική συμφωνία 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα για να γίνει η πατρίδα μου ελεύθερο κράτος, ένας αγώνας που δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη χωρίς την στήριξη και της Γαλλίας».