Ανέκρουσε πρύμναν η εταιρεία Efood μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ενέργεια της να ενημερώσει 115 από τους διανομείς της ότι μπορούν είτε να ανανεώσουν τη συνεργασία τους ως freelancers είτε να διακόψουν. Η εταιρεία ήδη με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για λάθος στην επικοινωνία και επανήλθε με νέο μήνυμα προς τους θιγόμενους, ενημερώνοντάς τους ότι πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε ανανέωση της σύμβασής τους, και με τους υφιστάμενους όρους, εφόσον το επιθυμούν.
“Αγαπημένοι μας riders, δεδομένης της λανθασμένης επικοινωνίας που έλαβαν ορισμένοι συνάδελφοί μας την Τετάρτη, και όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο Τύπου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντιθέτως με τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί περί εκβιασμού, διευκρινίζουμε ότι όλοι οι διανομείς θα συνεχίσετε να έχετε την επιλογή: Να ανανεώσετε με τη λήξη την υπάρχουσα σύμβασή σας με τους ίδιους όρους. Εφόσον το επιθυμείτε να γίνετε freelancers” αναφέρει το μήνυμα.
Ωστόσο η εταιρεία είχε ήδη γίνει στόχος σφοδρότατων επικρίσεων που εκδηλώθηκε μέσα και από τη μαζική αποχώρηση πελατών από το app όπως και από τη δυσμενή βαθμολόγησή του στις κριτικές, το οποίο εμφανίζεται με αξιολόγηση 1,1 αστεράκια στην πλατφόρμα.
Το ζήτημα κινητοποιήσεων πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής (ΠΟΕΤ).
Η ΠΟΕΤ είχε κάνει λόγο για “οργανωμένο το Έγκλημα με τους Διανομείς”. “Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με την e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν!!! Αυτό είναι το σχέδιο τους: Εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις – χωρίς εργασιακά δικαιώματα! Η Ομοσπονδία μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους διανομείς και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί. Τέρμα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι από χθες κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ διενεργούν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, οι οποίες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα υπενθυμίζει τα νέα δικαιώματα που θεσπίστηκαν για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
1. Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.
2. Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό.
3. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με εκείνες που θα είχαν, αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Επίσης, προβλέφθηκε στον ίδιο νόμο ότι, για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε ψηφιακή πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α. να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,
β. να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,
γ. να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,
δ. να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει.
Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα, μέχρι το ν. 4808/2021.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται, έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr