«Η έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και θα συνεχιστεί με ακόμη εντονότερους ρυθμούς, με σύγχρονα προγράμματα επιδότησης της εργασίας και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην ειδική έκδοση του Οργανισμού «Επενδύοντας στον άνθρωπο» για την 85η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από μία σημαντική εσωτερική αναδιάρθρωση σε επίπεδο δομών, υποδομών και διαδικασιών και αφομοίωση μιας κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης. Απώτερος στόχος είναι η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών και επιχειρήσεων διαμέσου ενός φιλόδοξου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και στρατηγική προτεραιότητα για τον ΟΑΕΔ είναι η αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μέσα από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση.
«Για το λόγο αυτό, κεντρικός στόχος του Οργανισμού είναι η στενότερη διασύνδεση των δράσεών του με τις ανάγκες της οικονομίας, μέσω της συνεχούς προσαρμογής στις τεχνολογικές, θεσμικές και οικονομικές μεταβολές, που δημιουργούν ζήτηση για νέα προσόντα, νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες.
Οι προτεραιότητες, που τέθηκαν από την αρχή της περιόδου, όπως η ανάπτυξη των συμπράξεων, η ψηφιοποίηση και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, ο σχεδιασμός καινοτόμων, ενισχυμένων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η διεύρυνση των συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους και τον κόσμο του επιχειρείν, υλοποιούνται αδιάλειπτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.
Ταυτόχρονα, ο ΟΑΕΔ εξέρχεται από αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο με νέα εργαλεία και δυνατότητες, παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, προβαίνοντας σε στοχευμένη αξιοποίηση της ευρείας εργαλειοθήκης του και υλοποιώντας νέα προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης και τη στήριξη του εργατικού δυναμικού και την ταχύτερη εργασιακή επανένταξη των ανέργων» σημειώνει ο διοικητής του Οργανισμού.
Παράλληλα, προσθέτει τα εξής:
«Ηλεκτρονική διακυβέρνηση-Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ επιταχύνθηκε θεαματικά, ιδίως στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία.
Η ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού συνεχίζεται με πιο εντατικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παροχή νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και μέσω απλούστευσης των διαδικασιών και μείωσης του χρόνου και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις παροχές και τα προγράμματα του Οργανισμού.
Η ψηφιακή εργαλειοθήκη του ΟΑΕΔ διευρύνεται συνεχώς με νέα εργαλεία και νέες δυνατότητες.
Κοινωνικό δίχτυ προστασίας και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδυναμώθηκε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, με την καταβολή εντός του 2020 συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για επιδόματα, παροχές και βοηθήματα, σε 750.000 άνεργους πολίτες και σε 52.000 εργαζόμενες μητέρες, ενώ, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε συνολικά 958 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού και της αγοράς εργασίας.
Ταυτόχρονα, προχώρησε στην υλοποίηση νέων καινοτόμων δράσεων, με επίκεντρο τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που ως κυβερνητική προτεραιότητα στοχεύουν στην αναχαίτιση μιας πιθανής αύξησης της ανεργίας και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, μέσω επιχορήγησης μισθών και εισφορών.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, παρά τους περιορισμούς στην κινητικότητα (lockdown) και τις πρωτοφανείς συνθήκες στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ κατέγραψε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σημειώθηκαν διαδοχικά ρεκόρ προσλήψεων.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έχει σχεδιαστεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μέσα από σύγχρονα και απλουστευμένα προγράμματα απασχόλησης – “ανοικτού τύπου” – με ισχυρά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων, που στοχεύουν στη δημιουργία επιπλέον 75.000 νέων θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία της χώρας, ενώ η δημιουργία επιπλέον 70.000 νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνεται και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Συνολικά λοιπόν, για τα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι η δημιουργία περίπου 145.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσω νέων επιχορηγήσεων.
Ενισχύεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη διαχρονική έλλειψη διασύνδεσης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας.
Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών της ψηφιακής εποχής.
Για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα των ψηφιακών και πράσινων, ο ΟΑΕΔ ενισχύει τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών, καθώς και την ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που παρέχουν οι 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.), τα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και τα 6 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση έχουν ήδη δρομολογηθεί συνέργειες με εταιρείες με παγκόσμιο αντίκτυπο στον ψηφιακό κλάδο, όπως η Google, η Coursera, η Cisco, η Amazon Web Services, ενώ αντίστοιχες συνεργασίες θα ανακοινωθούν και στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς και του ΕΣΠΑ 2021-2027, σχεδιάζεται μια τολμηρή στρατηγική αναβάθμισης δεξιοτήτων, με προτεραιότητα σε τομείς αιχμής και ειδικότητες υψηλής ζήτησης, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρύθμισης της συνεχιζόμενης κατάρτισης, με κεντρικούς άξονες την αξιολόγηση, την πιστοποίηση και τη συνεργασία με παρόχους υψηλού επιπέδου, με αξιοπιστία στην αγορά εργασίας.
Σκοπός είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε προγράμματα που θα τους βοηθούν να ενταχθούν, επανενταχθούν ή ανελιχθούν στην αγορά εργασίας και μέσω αυτών να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους και να επιτευχθούν οι επαγγελματικοί τους στόχοι.
Προγράμματα κοινωνικής πολιτικής
Έμφαση δίνεται, επίσης, στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού με τη διεύρυνση και βελτίωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με επιδότηση για πρώτη φορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αύξηση της μέγιστης διάρκειας διακοπών, μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής, τριπλασιασμό των διαθέσιμων επιταγών και επιμήκυνση της διάρκειας διακοπών για το 2020, ενώ, φέτος, αυξήθηκαν κατά 20%, σε 180.000, οι επιταγές αγοράς βιβλίων».
«Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη περίοδος είναι γεμάτη με προκλήσεις και ευκαιρίες και ο Οργανισμός είναι έτοιμος, με εμπειρία και τεχνογνωσία, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάταξη της οικονομίας και την επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια με την υλοποίηση πλέον των 80 έργων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” στα επόμενα 4 έτη» τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Τέλος, ο διοικητής του Οργανισμού υπογραμμίζει ότι ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει έναν ενισχυμένο και κρίσιμο ρόλο για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
«Δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά συμμετέχει σε αυτές, σχεδιάζοντας και προσφέροντας ποιοτικές, καινοτόμες υπηρεσίες. Με συνέπεια, προσήλωση και σχεδιασμό, μετουσιώνει μια νέα στρατηγική, με τίτλο #neosoaed, στηρίζοντας ανέργους, εργαζόμενους και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την απασχόληση.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο ΟΑΕΔ διευρύνει το εύρος των πολιτικών και των κοινών δράσεων με εξωστρέφεια και ρηξικέλευθες συνεργασίες, προσφέροντας ένα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στη χώρα, πρωτίστως επενδύοντας στον άνθρωπο», σχολιάζει ο κ. Πρωτοψάλτης.