Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 3η δόση του εμβολιασμού- Ποιους αφορά

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την 3η δόση του εμβολιασμού- Ποιους αφορά

Ανοίγει αύριο Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του Covid-19. Πρώτοι στη λίστα για να κλείσουν ραντεβού είναι 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Σήμερα μάλιστα οι ασθενείς αυτοί, θα λάβουν SMS υπενθύμισης για το ραντεβού τους, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέα πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανάγκη για 3η δόση έχουν τα άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο δόσεις. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για:

–μεταμοσχευμένους,

-άτομα με καρκίνο,

-νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση,

-ασθενείς με χρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας

-και άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία, που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση.

Επίσης στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζονται τα δεδομένα για το ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να χρειαστούν 3η δόση. Μάλιστα στη σημερνή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθούν περσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες αυτές. Μέχρι σήμερα πάντως, έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων δύο κατηγορίες:

1.Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

2.Τα άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους  άνω των 60 ετών θα γίνει πριν από το τέλος του μήνα ενώ η τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών θα χορηγείται μετά την παρέλευση 6μήνου από τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον αν δεν ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, η επόμενη ομάδα θα είναι οι κάτω των 60 ετών μετά την παρέλευση του 8μηνου από τη δεύτερη δόση.

Μητσοτάκης: «Η Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει για την 3η δόση»

Σημειώνεται ότι η  χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Παράλληλα, είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους.

Ο Πρωθυπουργός  υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει για το ποιοι θα κανουν την τριτη δοση: «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους»

ΠΙΣ: Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για 3η δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ήμερες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε να δοθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές η δυνατότητα στους υγειονομικούς να πραγματοποιήσουν και 3η δόση του εμβολίου για την Covid-19, προκειμένου να προστατευτούν.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: “Οι περισσότεροι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη με την πανδημία σε όλες τις δομές υγείας, ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν αφού το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της, καθώς οι συνθήκες για την 3η δόση στους υγειονομικούς είναι πλέον ώριμες” αναφέρουν.

Παράλληλα αναμένει την έναρξη εμβολιασμών κατ’ οίκον από τους ιδιώτες ιατρούς καθώς και σε όλα τα ιατρεία, γεγονός που θα ενισχύσει την επιτυχημένη εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας, όπως αναφέρει.

Ταυτόχρονα ο ΠΙΣ χαιρετίζει την απόφαση να διατίθενται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στον παιδικό πληθυσμό, στον φυσικό τους χώρο που είναι τα ιατρεία των παιδιάτρων.