Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMytilineos: Η ομοβροντία αναβαθμίσεων επιβεβαιώνει τις μεγάλες προσδοκίες

Mytilineos: Η ομοβροντία αναβαθμίσεων επιβεβαιώνει τις μεγάλες προσδοκίες

Συνεχίζεται η ομοβροντία αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Μυτιληναίος καθώς μετά τις Eurobank Equities, Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, Παντελάκης και Wood που μέσα στο 2021 έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση της μετοχής, χθες η βρετανική Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 24 ευρώ!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή – στόχο που έχει δοθεί για τη μετοχή, καθώς είναι κατά 85% υψηλότερη από την προηγούμενη σύσταση του οίκου που ήταν στα 13 ευρώ, ενώ δίνει περιθώρια ανόδου περίπου 50% συγκριτικά με τα παρόντα επίπεδα του τίτλου που είναι στα 15,94 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει άνοδο 34% ξεχωρίζοντας από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας στον FTSE 25, ενώ από τα χαμηλά του 2020 και τα 5,01 ευρώ που βρέθηκε στις 16/3/2020 καταγράφει ράλι αντίδρασης +218%.

Στην ανάλυσή της η Edison ουσιαστικά επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλασιασμό των μεγεθών του ομίλου το 2022, που είχε κάνει ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Η βρετανική εταιρεία εκτιμά ότι το μερίδιο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) λόγω της ενεργειακής μετάβασης του ομίλου θα φθάσει από 25% που ήταν το 2020 στο 60% το 2025, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 16% στην εξεταζόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με την Edison, οι βασικοί πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου παραμένουν:

  • Οι ΑΠΕ, με την Edison να προσβλέπει στην ολοκλήρωση της επένδυση 1.5GW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με την παράλληλη ωρίμανση των 4,3GW του παγκόσμιου BOT χαρτοφυλακίου της εταιρείας.
  • Το «πρασίνισμα» του πρωτόχυτου αλουμινίου και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής του μέσω ΑΠΕ, μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασής με τη ΔΕΗ.
  • Ο διπλασιασμός της παραγωγής του ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτο), που απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας του πρωτόχυτου.

Γιατί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση

Τόσο η συγκεκριμένη έκθεση της Edison, όσο και οι προηγούμενες των υπολοίπων ΑΧΕ αλλά κυρίως η πορεία της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνουν ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για τα εγχώρια επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά πράγματα.

Για καμιά άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν υπάρχουν παρόμοιας μορφής αναβαθμίσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και «τραβούν» την τιμή – στόχο σε επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί στα 26 χρόνια που βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Mytilineos αντανακλά ξεκάθαρα το αναπτυξιακό κρεσέντο του ομίλου καθώς πρόσφατα, στις 30 Αυγούστου έκλεισε στα 16,19 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά, με την κεφαλαιοποίησή του να διαμορφώνεται στα 2,27 δισ. ευρώ, που τον φέρνει στην 8η θέση στο σύνολο του Χ.Α.. Παράλληλα, η τιμή – στόχος που διατυπώνει η Edison στα 24 ευρώ, «δίνει» μια κεφαλαιοποίηση 3,42 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 1 δισ. περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το «παιχνίδι» έχει σοβαρέψει πολύ για τη Mytilineos, που στοχεύει σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022 συγκριτικά με το 2020. Ο όμιλος βρίσκεται στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του, έχοντας καταστεί ένας διεθνοποιημένος και σύγχρονος καθετοποιημένος οργανισμός ενέργειας, αναμένοντας το 2022 μεγέθη – ρεκόρ, τέτοια που θα σημάνουν και την αλλαγή στο status quo όλου του Group.

Οι μεγάλοι στόχοι για το 2022

Ο όμιλος στοχεύει πλέον σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022 – συγκριτικά με το 2020 – αναμένοντας λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης επενδύσεων και της αύξησης των τιμών του αλουμινίου. Η μεταλλουργία βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, ωριμάζουν σταδιακά και τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές που σχετίζονται με την «καθαρή»  ενέργεια, ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.  

Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.

Η εταιρεία θα είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα «πρασινίσει» την παραγωγή του μετάλλου του, αρχής γενομένης από το 2022 (στο 30%) και με ορίζοντα το 2030. Επίσης, θα είναι ο πρώτος όμιλος στην Ευρώπη που θα κάνει ανταλλαγή ρευστού μετάλλου. Συνάμα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ