Έκθεση «βόμβα» που προβλέπει έκρηξη του προσφυγικού μεταναστευτικού λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Έβρο έχει στα χέρια του το Μαξίμου προκαλώντας έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου», η εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ ολίγων εβδομάδων για να συζητηθεί μια νέα κρίση στο Μεταναστευτικό.
Στην εισήγηση αυτή, η οποία καταχωρήθηκε ως «top secret», γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες, και αφού οι Ταλιμπάν εγκατασταθούν για τα καλά στην εξουσία.
Οι προτάσεις και οι εκτιμήσεις για το προσφυγικό κύμα φτάνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και τα νούμερα προκάλεσαν σοκ στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
«Top secret»
Σύμφωνα με το καλό σενάριο, προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη, θα φτάσουν περί το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες οι οποίοι θα αναγκαστούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Πρόκειται κυρίως για οικογένειες αλλά και για Αφγανούς που είτε συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς είτε φοβούνται για την επόμενη ημέρα στη χώρα τους. Και ειδικά για τον εμφύλιο που κάποιοι εκτιμούν ότι βρίσκεται προ των πυλών με Ταλιμπάν και μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS-Κ) να ετοιμάζονται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο, ωστόσο, διπλασιάζει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς τα δυτικά.
Στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, γίνεται λόγος και για την εισχώρηση στα ελληνικά εδάφη, και κατ’ επέκταση και στην Ευρώπη, επικίνδυνων τζιχαντιστών. Εν δυνάμει τρομοκράτες δηλαδή που θα εκμεταλλευτούν το προσφυγικό ρεύμα και θα μπορέσουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στις αποκλειστικές πληροφορίες που αναφέρουν τα «ΝΕΑ» γίνεται λόγος επίσης για ένα ακόμη επικίνδυνο εδάφιο που περιέχει η εισήγηση.
Ο Πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι επικεφαλής του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, διάβασαν και την πρόβλεψη για «έκρηξη» του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, προς τα τέλη της χρονιάς, δηλαδή γύρω στα Χριστούγεννα.
Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων, θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή από τον Εβρο. Η περιοχή αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις, ανάλογες της προσφυγικής κρίσης του 2015.
Φόβοι για θερμό επεισόδιο στον Έβρο
Τέλος, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όταν εκτιμάται να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές, κανείς δεν θα απέκλειε ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου.
Αλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την κρίση της άνοιξης του 2020 όταν χιλιάδες μετανάστες, παρακινούμενοι από την Αγκυρα, θέλησαν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα και να εισέλθουν μαζικά στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, και με φόντο την ιδιαίτερα ανησυχητική μυστική εισήγηση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο.
Συγκεκριμένα, έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα, με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή γιατί ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα.
Το ίδιο σκηνικό φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να πιέσει Ελλάδα και Ευρώπη.
Η διαφορά με τα γεγονότα του 2020 στις Καστανιές και τον «υβριδικό πόλεμο» που στήθηκε, είναι ότι τα σύνορα είναι πλέον πιο προστατευμένα. Τόσο με την ολοκλήρωση του φράκτη όσο και με αύξηση των συνοριοφυλάκων και χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ανίχνευσης, drones κ.λπ.
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση
Από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000 αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες.
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθεί η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθεί ένα σκηνικό ανάλογο με το 2020, ωστόσο, κανείς δεν θα απέκλειε ένταση στα χερσαία σύνορα της χώρας. Και τονίζουν ότι η διαφύλαξη των συνόρων είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα.