Τέσσερα πτωτικά κλεισίματα στις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, όμως η τελική εικόνα ήταν ανοδική, με την αγορά να δείχνει ανθεκτικότητα και ισχυρές άμυνες σ’ ότι αφορά τις ημέρες διόρθωσης. Ο Γενικός Δείκτης παρά το ότι έκλεισε στις περισσότερες ημέρες αρνητικά, έβγαλε το 5ήμερο με οριακή άνοδο 0,07%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,39%.
Ισχυρή στήριξη στο Γενικό Δείκτη έδωσε ο τραπεζικός κλάδος που δείχνει να ξυπνά βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα του, καθώς έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 2,79%, έχοντας τέσσερις στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Ο κλάδος έχει μείνει χαρακτηριστικά πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, απέχοντας σημαντικά από το υψηλό των 600 μονάδων που βρέθηκε στις 11 Ιουνίου, τη στιγμή που ο Γ.Δ. αλλά και ο Mid Cap βρέθηκαν σε υψηλά 19 μηνών και δέκα ετών αντίστοιχα.
Οδηγός για τη βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού δείκτη ήταν η μετοχή της Eurobank που ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, άνοιξε τη συζήτηση για διανομή μερίσματος από το 2022, ενώ έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με τα άλλα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που έχουν «ψαλιδίσει» τη διεθνή τους παρουσία.
Η Eurobank μετά το +39,50% των πρώτων οκτώ μηνών του 2021 που την έφερε στην πρώτη θέση σε όλο τον FTSE 25, συνέχισε εκ νέου με άνοδο το πρώτο 3ήμερο του Σεπτέμβρη, κερδίζοντας 5,08%, ενώ συνολικά σε εβδομαδιαίο επίπεδο είχε απόδοση 6,80% κλείνοντας και τις πέντε ημέρες ανοδικά.
Με οδηγό τη Eurobank αλλά και την Εθνική που ενισχύθηκε κατά 3,79% το πενθήμερο λοιπόν, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 572,26 μονάδες και όπως σημειώνουν οι αναλυτές έχει δώσει αγοραστικό σήμα, έχοντας καλές προοπτικές συνέχισης της ανόδου. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε ανάλυσή του είχε υποστηρίξει ότι ο τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που μπορεί να φέρει το Γ.Δ. στις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα.
Μειώνεται ο τζίρος στις πτωτικές συνεδριάσεις
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 915,05 μονάδες με οριακή πτώση 0,22%, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς κατήλθε στα 42,42 εκατ. ευρώ. Είναι θετικό ότι σε πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις ο τζίρος μειώνεται, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση νέων ισχυρών πωλήσεων, ενώ η πτώση έρχεται κυρίως λόγω ανάγκης εξαέρωσης και αποφόρτισης και λόγω απουσίας νέων αγοραστών.
Βεβαίως, για να υπάρξει αλλαγή επιπέδου και να μπορέσει ο Γ.Δ. να διασπάσει τα υψηλά 19 μονάδων και τις 930 μονάδες στοχεύοντας στις 950 μονάδες, θα πρέπει να καταγραφεί σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών και εμφάνιση νέων καταλυτών. Τέτοιοι καταλύτες μπορεί να προέλθουν μέσα από την ίδια την αγορά, είτε από κάποια είδηση ή επιχειρηματική εξέλιξη, είτε από καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, όπως έγινε με την περίπτωση της Eurobank.
Θετική η συνδρομή και του Mid Cap
Πλην των τραπεζών, θετική είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και η συνδρομή του μεσαίου χώρου, όπως αυτός αντιπροσωπεύεται από το δείκτη Mid Cap. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο 1,54%, ενώ θυμίζουμε ότι πρώτευσε το μήνα Αύγουστο με άνοδο 5,72%, βγάζοντας το 8μηνο του 2021 με ράλι 37,25%! Την Παρασκευή ο Mid Cap έκλεισε στις 1.516,17 μονάδες με άνοδο 0,42% και πολύ κοντά στις 1.519,90 μονάδες που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα, επίπεδα που αποτελούν νέο υψηλό δέκα ετών.
Αρκετές μετοχές του συγκεκριμένου χώρου έδωσαν καλές αποδόσεις και αυτή την εβδομάδα, ξεχωρίζοντας απ’ όλο το Χ.Α. Ο τίτλος της Πλαίσιο Computers έκανε την έκπληξη με ξέσπασμα +15,27%, η Profile με άνοδο 8,07% έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή και στα 6,16 ευρώ, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 7,79%, η Έλτον +5,15% και η Πλαστικά Θράκης +4,89% επίσης με νέα ιστορικά υψηλά τα 8,37 ευρώ.