Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔιπλή έκδοση ελληνικού ομολόγου με «ανοικτό» το ποσό άντλησης

Διπλή έκδοση ελληνικού ομολόγου με «ανοικτό» το ποσό άντλησης

Το ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι δεδομένο στις αγορές. Όπως και η… έλλειψη τίτλων στην δευτερογενή αγορά. Εντοπίζοντας το ζήτημα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά στην επανέκδοση των δύο τίτλων, του 5ετούς και του 30ετούς οι οποίοι αν και έχουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά στη διάρκεια, τους συνδέει ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι οι δύο από τους τρεις τίτλους που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια με «έκταση» μικρότερη των 2,5 δις. ευρώ.

Αυτό, εφόσον αύριο που θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, θα διορθωθεί. Όσον αφορά στο συνολικό ύψος της έκδοσης, στον ΟΔΔΗΧ και στο οικονομικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για ένα θέμα για το οποίο ούτως ή άλλως δεν γίνονται προαναγγελίες: το ύψος των νέων εκδόσεων. Αν η ζήτηση είναι ισχυρή όπως αναμένεται με αποτέλεσμα να έχουμε και τις σχετικές μειώσεις σε επίπεδο αποδόσεων, τότε το αντληθέν ποσό και από τις δύο εκδόσεις είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δις. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ταμειακές ανάγκες. Το φετινό πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί από το πρώτο εξάμηνο και τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μέχρι και σήμερα πάνω από τα 35 δις. ευρώ. Ωστόσο, το να υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην δευτερογενή αγορά -από τη στιγμή μάλιστα που είναι ανοικτό και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- αποτελεί στόχο για τον ΟΔΔΗΧ. Γι’ αυτό και αναμένονται και νέες κινήσεις παρά το γεγονός ότι μετά την αυριανή έκδοση, το συνολικό αντληθέν ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 13-14 δις. ευρώ.

Το τι θα γίνουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είναι κάτι που ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο θα το «δούν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους γνωρίζοντες αν πριν από το τέλος του χρόνου δούμε κινήσεις στην κατεύθυνση της πρόωρης αποπληρωμής χρέους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ