Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα ανεβάσουν ταχύτητα οι επενδύσεις σε data center

Θα ανεβάσουν ταχύτητα οι επενδύσεις σε data center

Περαιτέρω ώθηση στον κλάδο των δεδομένων και της αποθήκευσης αυτών αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο καθεστώς που θα διέπει τις μεγάλες επενδύσεις. Ο λόγος είναι ότι βάσει του εν λόγω σχεδίου, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό δημόσια διαβούλευση, σχετικές με τα data center επενδύσεις θα μπορούν να χαρακτηριστούν στρατηγικές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι επενδύσεις για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης θα μπορούν να εντάσσονται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και κατ’ επέκταση να εξασφαλίζουν ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση.

Η προσθήκη των εν λόγω επενδύσεων στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έρχεται σε μια στιγμή που ο κλάδος γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση στη χώρα μας με αρκετές εγχώριες και ξένες εταιρείες να δρομολογούν προσεχώς τέτοιου τύπου επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Οι σχετικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Να θυμίσουμε ότι λίαν συντόμως αναμένεται να μπουν σε τροχιά δύο μεγάλες σχετικές επενδύσεις που έχουν προαναγγελθεί, από τον αμερικανικό κολοσσό της Microsoft και από την Lamda Hellix,το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Lamda Hellix μάλιστα, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου για την περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο εξαγοράστηκε από την Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών, οι επενδύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Επί της ουσίας η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο data center στην Αττική το ύψος των οποίων θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ με το συνολικό αποτύπωμά τους σε βάθος δεκαετίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. Ευρώ.

Σημειωτέον ότι η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003 και το Athens-2 από το 2015 και στόχος της με την κατασκευή των Athens-3 και του Athens-4 είναι να καταστεί η χώρα μας διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης νέων επενδυτών, κατά το πρότυπο της Μασσαλίας.

Σε αναζήτηση ιδανικής τοποθεσίας βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της εταιρείας και η Microsoft, η οποία από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική.

Παρότι το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό, κυβερνητικοί παράγοντες το προσδιόριζαν τότε στα 400 με 500 εκατ. ευρώ, με το συνολικό αποτύπωμα της επένδυσης να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ στην δεκαετία.

Και στην περίπτωση της Microsoft αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις αφού στόχος της εταιρείας είναι τα εγκαίνια να γίνουν σε δύο χρόνια από φέτος, όταν και θα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, όπως είχαν αναφέρει τα στελέχη της εταιρείας στο παρελθόν.

Τα παρθενικά της βήματα στον εν λόγω τομέα κάνει για παράδειγμα η Hellas Sat, η οποία όπως ανακοίνωσε το καλοκαίρι έχει ήδη μετατρέψει μέρος των εγκαταστάσεών της – περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα, σε Data Center και αναμένεται να προσθέσει ακόμα 1.200 τετραγωνικά μέτρα, στην ίδια ή σε νέα έκταση, μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas, η Interworks, η Cloudrock, η AWS και η Lancom. Στην περίπτωση της τελευταίας δε, μέσα στο έτος ανακοινώθηκε και η λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ