Την ανησυχία της για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που επικρατούν στο Αφγανιστάν εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κάλεσε για στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια δε θα ξεχαστούν.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, σε ενημέρωση προς τον Τύπο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, τόνισε πως: «Η κατάσταση σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή. Αν και έχουν μειωθεί οι εκτεταμένες συγκρούσεις μετά από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο συνολικός αντίκτυπος της εξελισσόμενης αυτής κατάστασης. Πολλοί Αφγανοί έχουν τρομερή αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Χρειάζεται επειγόντως να ενισχυθεί η στήριξη για την ανθρωπιστική απόκριση εντός του Αφγανιστάν ώστε να δοθεί βοήθεια στους Αφγανούς πολίτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και περίπου μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι μόνο από την αρχή του έτους. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα με νόμιμες προϋποθέσεις. Τα πλάνα αυτών των ημερών με τα πλήθη των ανθρώπων στο αεροδρόμιο έχουν σοκάρει όλο τον κόσμο, αποτυπώνοντας γλαφυρά το αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας που έχει κυριεύσει πολλούς Αφγανούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προσπάθειες αρκετών κρατών προκειμένου να παράσχουν προστασία σε Αφγανούς πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω διμερών προγραμμάτων εκκένωσης. Τα διμερή αυτά προγράμματα εκκένωσης δεν θα πρέπει, ωστόσο, να επισκιάσουν ή να υποκαταστήσουν την ανάγκη για επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική ανταπόκριση.
Ούτε θα πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες να εμποδίζουν ή να αποκλείουν τη δυνατότητα των Αφγανών να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες. Όλα τα κράτη – και αυτό ισχύει για τις χώρες εντός αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής – πρέπει να διασφαλίσουν το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο για τους Αφγανούς που ενδέχεται να φύγουν από τη χώρα τόσο μέσω τυπικών οδών όσο και παράτυπα.
Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για το ότι πολλοί συγχέουν τα διμερή αυτά προγράμματα εκκένωσης από το Αφγανιστάν με τα παραδοσιακά προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν συμμετέχει στη μεταφορά πολιτών από τη χώρα τους σε άλλα κράτη.
Την περασμένη εβδομάδα, αρκετά κράτη ανακοίνωσαν προγράμματα επανεγκατάστασης ή αντίστοιχα εκκένωσης για Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πλήρεις λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων, μεταξύ άλλων και των γυναικών και των κοριτσιών, εν μέσω αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά εν όψει του μεταβαλλόμενου σκηνικού στο Αφγανιστάν.
Περίπου 200 εργαζόμενοι της Ύπατης Αρμοστείας, μέλη του εθνικού και διεθνούς προσωπικού μας, παραμένουν στο πεδίο στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους 18 τοπικούς μη-κυβερνητικούς μας εταίρους και τα 900 μέλη του προσωπικού τους σε όλη τη χώρα. Προς το παρόν, έχουμε πρόσβαση σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες και εργαζόμαστε περίπου στα δύο τρίτα όλων των επαρχιών. Μαζί με την ευρύτερη ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε δεσμευθεί να παραμείνουμε προσφέροντας βοήθεια στον αφγανικό λαό όσο εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στον πληθυσμό που έχει ανάγκη και μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας».
Συνεχίζοντας επισήμανε πως: «Από την αρχή του έτους, έχουμε παράσχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε 230.000 ανθρώπους, όπως οικονομική βοήθεια, καταλύματα έκτακτης ανάγκης, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα ζητήματα προστασίας και να αξιολογούμε τις ανάγκες για περίπου μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους Αφγανούς, από τους οποίους το 80 τοις εκατό είναι γυναίκες και παιδιά.
Καλούμε τους δωρητές να συνεχίσουν να στηρίζουν σταθερά τα ανθρωπιστικά προγράμματα στο Αφγανιστάν και απευθύνουμε έκκληση για επιπλέον στήριξη. Στη Συμπληρωματική Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για την Κατάσταση στο Αφγανιστάν επισημαίνεται ότι χρειάζονται 62,8 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες για την στήριξη της ανταπόκρισης στον εσωτερικά εκτοπισμένο πληθυσμό του Αφγανιστάν, καθώς και για τα σχέδια ετοιμότητας στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές του χώρες. Το ποσό αυτό είναι ένα μέρος μόνο από τα 351 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται συνολικά για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ένα ποσό που εξακολουθεί να μην έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, με το ποσοστό χρηματοδότησης να φτάνει μόνο στο 43 τοις εκατό».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr