Η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις», τόνισε για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο», σημείωσε.
Ο κ. Πατούλης μίλησε για ηρωική μάχη μεγάλων επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τονίζοντας πως δεν υπήρχε άπνοια, αλλά σημειώνονταν όλες τις τελευταίες ημέρες πολλές εναλλαγές στη φορά του ανέμου και υπήρχαν «ριπές» με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην επιχείρηση και να μην ανακόπτεται το μεγάλο μέτωπο. «Θα πρέπει πλέον να είμαστε πιο έτοιμοι να ανακόπτουμε τη φωτιά από τα πρώτα λεπτά, όπως έγινε τα ξημερώματα στο Δασκαλιό Κερατέας, με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη ρίψη δυο φωτοβολίδων», υπογράμμισε. Όπως είπε, εάν δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση, δημιουργούνται τεράστια ζητήματα, επισημαίνοντας πως «εάν στο Μάτι είχαν προλάβει τη φωτιά στην Πεντέλη στο σημείο που ξεκίνησε, δεν θα γινόταν αυτό που ζήσαμε».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των Βιλίωνόταν οι φλόγες έφτασαν ουσιαστικά στις αυλές των σπιτιών, είπε ότι ήταν επιλογή της Πυροσβεστικής. «Ζήσαμε ώρες αγωνίας, αλλά δικαιώθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που έλεγε ότι ο άνεμος θα αλλάξει κατεύθυνση και η φωτιά θα οδηγηθεί προς την άλλη πλευρά, όπου αναχαιτίστηκε», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον τα έργα υποδομής ομβρίων υδάτων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας πώς «δεν είναι εύκολη υπόθεση». «Δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα», διαβεβαίωσε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη υλοποιούνται πάνω από 130 ανάλογα έργα, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στήσει τροφοδοτικά κέντρα με είδη πρώτης ανάγκης στα Βίλια, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο 1110 για τη ψυχολογική στήριξη των πυρόπληκτων. Παράλληλα ξεκινά και η καταγραφή όλων των ζημιών σε σπίτια και εταιρείες.