Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Νέα μελέτη: Προβλήματα μνήμης 8 μήνες μετά την λοίμωξη COVID-19

Νέα μελέτη: Προβλήματα μνήμης 8 μήνες μετά την λοίμωξη COVID-19

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που νόσησαν βαριά από κορωνοϊό μπορεί να παρουσιάσουν νευρολογικά και νευροψυχιατρικά συμπτώματα ακόμα και μετά την ίαση της οξείας φάσης της λοίμωξης της long COVID.

Σε μια νέα νορβηγική μελέτη διερευνώνται και τα προβλήματα μνήμης.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης των Arne Soraas και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(7):e2118717.).

Η μελέτη

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 13.001 ενήλικες στη Νορβηγία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη (τυπική απόκλιση 14.3 έτη) και το 66% (8642 άτομα) ήταν γυναίκες.

Οι 72 από τους 651 (11%) συμμετέχοντες με θετικό διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2 ανέφεραν προβλήματα μνήμης 8 μήνες μετά τη λοίμωξη COVID-19.

 Αντίθετα, 254 από τους 5.712 (4%) συμμετέχοντες με αρνητικό έλεγχο για SARS-CoV-2 και 80 από τους 3.342 (2%) συμμετέχοντες με μη διαθέσιμο αποτέλεσμα για SARS-CoV-2 ανέφεραν προβλήματα μνήμης στους 8 μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Τα ευρήματα

Σε αξιολόγηση των στοιχείων διαπιστώθηκε πως το ιστορικό θετικής διαγνωστικής δοκιμασίας για SARS-CoV-2 σχετίστηκε ισχυρά με την αναφορά προβλημάτων μνήμης στους 8 μήνες από το θετικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, 267 από τους 649 (41%) συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2 ανέφεραν σημαντική επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη, 81 από τους 651 (12%) στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων ανέφεραν επίσης προβλήματα στη συγκέντρωση.

Προβλήματα  μνήμης ανέφεραν 59 από τους 267 (82%) συμμετέχοντες με θετικό έλεγχο για SARS-CoV-2  καθώς και γενική επιδείνωση της κατάστασης υγείας

Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων των συμμετεχόντων όσον αφορά σε αισθήματα κατάθλιψης, έλλειψη δυνάμεων ή αίσθημα άλγους.

Παρά τους μεθοδολογικούς περιορισμούς και την ύπαρξη  παραγόντων  που προκαλούν σύγχυση, που δεν ελήφθησαν υπόψη από τους ερευνητές, τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη αξία.  Από τα υπάρχοντα δεδομένα για τα προβλήματα μνήμης που δηλώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα εμφάνιση γνωστικών δυσλειτουργιών ή/και άνοιας.

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή συσχέτιση της COVID-19 με γνωστικά προβλήματα αξίζει περαιτέρω αναλυτικής έρευνας.