Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ασθενείς με καρκίνο προστάτη: Πως αντιδρούν στον εμβολιασμό;

Ασθενείς με καρκίνο προστάτη: Πως αντιδρούν στον εμβολιασμό;

Ερευνητές του ΕΚΠΑ μελέτησαν την αντισωματική απόκριση ασθενών με καρκίνο προστάτη μετά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19 και φαίνεται πως έχουν καλά νέα για τους εμβολιαζόμενους ασθενείς. 

Η λήψη θεραπείας με σύγχρονα αντιανδρογόνα για τον καρκίνο προστάτη τη στιγμή του εμβολιασμού φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση σε αυτή την ομάδα ασθενών. Άξιο λόγου είναι πως οι ασθενείς με κακοήθειες είναι περισσότερο ευάλωτοι στις λοιμώξεις και ιδιαίτερα στη λοίμωξη COVID-19. Ο καρκίνος προστάτη αποτελεί την  πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες.  Κύριος άξονας της θεραπείας είναι συνήθως τα νεότερα από του στόματος αντιανδρογόνα φάρμακα (ενζαλουταμίδη, απαλουταμίδη, αρμπιρατερόνη).

Η μελέτη

Η εν λόγω μελέτη θα δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό Prostate Cancer.  Η μελέτη διεξήχθη από τη Θεραπευτική Κλινική και του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα από τους κ.κ. Μιχάλη Λιόντο, Ευάγγελο Τέρπο, Έλενα Κουνάδη, Φλώρα Ζαγουρή, Αλέξανδρο Μπριασούλη, Ευθυμία Σκαφίδα, Ωραιάνθη Φιστέ, Χρήστο Μάρκελλο, Αγγελική Ανδρικοπούλου, Σεντιλγιάνα Γούμενη, Μαρία Καπαρέλου, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ευστάθιο Καστρίτη, Ιωάννη Τρουγκάκο και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα,  έλαβαν μέρος ασθενείς με καρκίνο προστάτη υπό θεραπεία με νεότερα αντιανδρογόνα. Οι συμμετέχοντες, 25 ασθενείς με μέση ηλικία τα 71 έτη, είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer, με το εμβόλιο AZD1222 της AstraZeneca ή το mRNA-1273 της Moderna. Επιδίωξη ήταν να καθοριστούν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στους ασθενείς αυτούς μετά τον εμβολιασμό έναντι του ιού.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων μετρήθηκαν την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου και ακολούθως την ημέρα 22.  Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από την ομάδα των εμβολιαζόμενων τέθηκαν σε σύγκριση με 100 υγιείς με παρόμοια χαρακτηριστικά που εμβολιάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο.

Από το σύνολο των ασθενών 22 (88%) είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA (BNT162b2 ή mRNA-1273) και 3 (12%) με το εμβόλιο AZD1222. Αντίστοιχη αναλογία καταγράφηκε και στην ομάδα των υγιών.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως την ημέρα 22 οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη ανέπτυξαν  τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.