Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Σαρηγιάννης: Χρήση μάσκας για το τοξικό νέφος. Έως 5.000 τα κρούσματα στις...

Σαρηγιάννης: Χρήση μάσκας για το τοξικό νέφος. Έως 5.000 τα κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την αντιμετώπιση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τον καύσωνα και το τοξικό νέφος των πυρκαγιών, όπως αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον ειδικό, σε αυτές τις τοξικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα των περιοχών που καίγονται, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται η μάσκα ΚΝ95 και όχι η απλή, που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τον κορωνοϊό. Μάλιστα προειδοποίησε ότι τα σωματίδια από τις πυρκαγιές θα αιωρούνται για πολλές ημέρες στην ατμόσφαιρα: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής», δήλωσε χθες στο Mega ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε πως να τις μειώσουμε και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως προς τη χρήση καυσίμων και την απόρριψη των αποβλήτων.

Θα ζήσουμε και τροπικές νύχτες

Η αλλαγή του μεσογειακού κλίματος θα αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Θα υπάρξουν τροπικές νύχτες, δηλαδή πολύ μικρή διαφορά μεταξύ θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας, ενώ παράλληλα θα επιμηκυνθεί η περίοδος ξηρασίας και θα υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση.

«Ένα βασικό ζήτημα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε θέματα της πυροπροστασίας η Ελλάδα είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες. Θα πρέπει να υπάρχουν ζώνες προστασίες, προσωπικό και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή να μπορούν να κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές αμέσως», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο

Τα μαθηματικά μοντέλα του κ. Σαρηγιάννη, προβλέπουν έως και 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη.

Όπως τόνισε, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί σημαντικά: «Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο, αλλά όχι το μοναδικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κτλ.

Δύσκολα προβλέπονται τα πράγματα για τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων.

Εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ξεπεράσουν το 60% των πλήρως εμβολιασμένων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επιβράδυνση της αύξησης.