Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΚΤ: Τα σπουδαία τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Τα σπουδαία τον Σεπτέμβριο

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν στην Αθήνα τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη (22 Ιουλίου).   

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, κατέστησε σαφές (κυρίως) προς τους… αντιφρονούντες πως η υποστηρικτική πολιτική προς το ευρωσύστημα θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και μετά τον Μάρτιο του 2022.   

Η Γαλλίδα μπορεί να είχε προϊδεάσει για την στρατηγική, που θα ακολουθήσει η Φρανκφούρτη (ορίζοντας το μέτρο/όριο του 2% για τον πληθωρισμό) πλην όμως οι ενστάσεις (κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου) για την ανάγκη υιοθέτησης αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής είχαν προβληματίσει τις αγορές, τα επενδυτικά σπίτια.    

Παράλληλα με συνέντευξη της (στους Financial Times) η πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί, πως ακόμη και εάν το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ) λήξει τον Μάρτιο του 2022 (ενδεχόμενο αδύνατο με τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα της ευρωοικονομίας και του τραπεζικού συστήματος)θα υπάρξει εύλογου χρόνου μεταβατική περίοδος, ικανή για την προσαρμογή οικονομιών όπως λ.χ η ιταλική (που είναι και το μείζον πρόβλημα) συνακόλουθα μικρότερων όπως η ελληνική (το έλασσον). 

Σχεδόν τα πάντα θα κριθούν από την πανδημία και τη μακρά περίοδο προσαρμογής ξεκαθάρισε για να συμπληρώσει πως οι αγορές ομολόγων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστούν και το 2023.  Το με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενδέχεται να εξειδικευτεί είτε τον Σεπτέμβριο (23/9) είτε τον Δεκέμβριο (2/12) στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ που θα τεθεί-εκ νέου- η κατάσταση, πρακτικά σημαίνει για την Αθήνα πως-κατά πάσα βεβαιότητα- θα έχει την “ομπρέλα” της “επιλεξιμότητας” για όσο διάστημα χρειαστεί να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Με το investment grade τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται (και τύποις) στα διάφορα προγράμματα (τύπου waiver) της Φρανκφούρτης. 

Για το ενδιάμεσο (όσο χρειαστεί) θα έχουν την κάλυψη της Κριστίν Λαγκάρντ. Που σημειωτέον, μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία θα είναι (σύμφωνα κυρίως με τα γαλλικά, ιταλικά Μέσα) η σημαντικότερη γυναίκα της Ευρώπης.         

-ο κουμπάρος-

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ