Παρασκευή, Ιανουάριος 17, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παπαευαγγέλου: Πως φτάσαμε από τα 442 κρούσματα στα 2.300 μέσα σε 15...

Παπαευαγγέλου: Πως φτάσαμε από τα 442 κρούσματα στα 2.300 μέσα σε 15 μέρες

Εξηγήσεις έδωσε  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, για τους λόγους που οδήγησαν στον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μόλις μέσα σε δυο εβδομάδες και ενώ έχουμε στη διάθεση μας το «όπλο» του εμβολίου, σε σχέση με πέρυσι που δεν υπήρχε. Όπως τόνισε η καθηγήτρια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας, για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι ο ιός είναι πανέξυπνος και βρίσκει τρόπους να επιβιώνει και να εξαπλώνεται. Φταίει επίσης και η χαλαρότητα των μέτρων αλλά και η επικίνδυνη μείωση του αριθμού των εμβολισμών που πραγματοποιούνται σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αναλυτικά, όπως είπε η Παιδίατρος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας, συνολικά μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουμε:

– 5.300 νέα κρούσματα σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν και απο αυτούς να διασωληνωθούν και να πεθάνουν.

-Αύξηση της θετικότητας, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και φτάσανε τις 65.000 πάλι την ημέρα, συνηγορεί υπέρ της σημαντικής αύξησης της πανδημίας. Μόλις πριν 3 εβδομάδες, στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3%. Σήμερα ανέρχεται στο 3,5%.

-Από 442 την 1η Ιουλίου, σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα έφτασε σχεδόν τα 2.300 νέα κρούσματα ως μέσος κυλιόμενος των 7 ημερών.

-Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

-Αρχικά το νέο αυτό πανδημικό κύμα αφορούσε σχεδόν  αποκλειστικά σε νέους. Σήμερα, δύο εβδομάδες αργότερα, βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία.

-Ακόμα δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων, ευτυχώς, σε ηλικίες άνω των 65 ετών που ακόμα και σήμερα, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αποτελούν μόλις το 2,6 των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι την τελευταία εβδομάδα είδαμε μια σαφή αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%.

Η μετάλλαξη Δέλτα

 Μόνο το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μια δόση με συνέπεια να μην έχει προλάβει να «χτιστεί» το πολύτιμο τείχος ανοσίας στη  χώρα μας. Την ίδια στιγμή η  μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει. Γι’ αυτό άλλωστε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων «εκτινάχτηκε» σε μόλις δυο εβδομάδες ενώ τον προηγούμενο χειμώνα, με τον χειμωνιάτικο καιρό απέναντι μας χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να δούμε τέτοια αύξηση.

Προς το παρόν, παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους, ενώ τις τελευταίες εφτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές. Και ένα μέσο όρο εισαγωγών του εφταημέρου στις 77 εισαγωγές την ημέρα.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την μη σημαντική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς το παρόν, καθώς οι νέοι ασθενείς, οι ασθενείς με μικρότερη ηλικία, εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας.

Σήμερα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοιηλικίας κάτω των 54 ετών. Ενώ, αντίθετα, στο τέλος  του περασμένου Μαρτίου, εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Οι νέοι νοσούν ήπια και μένουν στο σπίτι. 

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής ο  αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από κορωνοϊό μειώνεται καθημερινά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα νεαρής ηλικίας νοσούν ήπια, δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και μένουν στο σπίτι. Έτσι βλέπουμε πια ξεκάθαρα το νέο προφίλ της επιδημίας με την συντριπτική πλειοψηφία των νεών  ασθενών να παρακολουθούνται στο σπίτι. Ωστόσο εάν ο ιός εξαπλωθεί στους άνω των 50 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Γι΄ αυτό σήμερα επείγει πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, είναι ο άμεσος εμβολιασμός αυτών που κινδυνεύουν  από σοβαρή λοίμωξη. Δηλαδή, όλων των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

 Να εμβολιαστούν οι νέοι πριν πάνε διακοπές

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε ακόμη μια φορά έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές.

«Δεν θέλουμε στην επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους και σε ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι, στην παρέα αλλά και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα κολλήσουν. Κι ακόμη και τότε οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στις επαφές τους είναι πολύ μικρές» είπε.

Η συνεπείς και συστηματική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ, του self-test, από όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν αυξημένη κινητικότητα ή ζουν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, θα συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης και στον έλεγχο της διασποράς.