Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Δημόπουλος: Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα.

Δημόπουλος: Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα.

Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά, ευτυχώς, δεν είναι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα, εάν δεν εμβολιαστούμε όλοι και δεν τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες σε κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Με αυτά τα απλά και καθησυχαστικά λόγια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος περιγράφει τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την έλευση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2 που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει από το Φθινόπωρο.

 «Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα. Όταν θα έχουμε περισσότερα άτομα, τα οποία θα μολυνθούν, δυστυχώς κάποια από αυτά θα είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και επανέρχεται η σύσταση για μεγάλη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, και σε εξωτερικούς χώρους αν υπάρχει συγχρωτισμός», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα του Covid-19

Σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένος στέλεχος του ιού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση ιδιαίτερα σε νεαρότερα άτομα. Μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό και περισσότερα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία.

«Δεν είναι πιο επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή», σημείωσε.

Η Δέλτα οι νέοι και το τέταρτο κύμα

Ερωτηθείς αν η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τους νέους, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο υπάρχει αυτή η εικόνα επειδή «τα νεαρότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί.

«Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Περίπου το 50% έχει πάρει τη μια δόση. Αν επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εμβολιαστούμε εγκαίρως και προσέξουμε με κάποια μέτρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Μάλιστα εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό γιατί αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.