Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διαμάχη μεταξύ του Βατικανού και του Ιταλικού κράτους σχετικά με τον νόμο κατά της ομοφοβίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, ύστερα από την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι χθες στην Ιταλική Γερουσία, σήμερα σειρά είχε ο καρδινάλιος Γραμματέας του Βατικανικού Κράτους, κ. Πιέτρο Παρολίν (Pietro Parolin), ο οποίος σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Vatican News εξήγησε την θέση του Βατικανού επί του θέματος.
Ο καρδινάλιος Παρολίν, ο οποίος βρισκόταν στο Μεξικό όταν μερικά αποσπάσματα από το επίσημο διαπιστευμένο σημείωμα δημοσιεύθηκαν στα Ιταλικά ΜΜΕ, είπε πως το κείμενο ήταν “γραμμένο και σχεδιασμένο για να κοινοποιεί ορισμένες ανησυχίες και σίγουρα δεν προορίζονταν προς δημοσίευση”.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο καρδινάλιος μίλησε στον δημοσιογράφο Αντρέα Τορνιέλι για την “αίσθηση παρέμβασης” που είχε πολύς κόσμος ενώ το Ιταλικό νομοσχέδιο επρόκειτο να περάσει από την Ιταλική Γερουσία. Ο καρδινάλιος επισήμανε ότι “ουδόλως ζητήθηκε να σταματήσει ο νόμος. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε στάση ή χειρονομία μισαλλοδοξίας ή μίσους απέναντι στους ανθρώπους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, καθώς και της εθνικότητας ή των πεποιθήσεών τους. Η ανησυχία μας αφορά τα ερμηνευτικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν υιοθετηθεί ένα κείμενο με αόριστο και αβέβαιο περιεχόμενο, το οποίο θα καταλήξει να αλλάξει τον ορισμό του τι είναι έγκλημα και τι όχι στο δικαστικό πεδίο. Αλλά χωρίς να δώσει στον κριτή τις απαραίτητες παραμέτρους για να γίνει διάκριση. Η έννοια των διακρίσεων παραμένει πολύ ασαφής στο περιεχόμενο.”
Όταν ο δημοσιογράφος υπογράμμισε πως “η πρωτοβουλία του Βατικανού θεωρείται από ορισμένους σχολιαστές ως αδικαιολόγητη παρέμβαση” ο Παρολίν απάντησε πως η εν λόγω “δεν ήταν παρέμβαση. Το ιταλικό κράτος είναι κοσμικό, δεν είναι εξομολογητικό κράτος, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο Draghi σχετικά με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και την κυριαρχία του ιταλικού κοινοβουλίου.”
Τέλος, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον καρδινάλιο γιατί το Βατικανό παρενέβη στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου και, αντιθέτως, δεν άφησε την Ιταλική Επισκοπική Συνέλευση (CEI) να εκφραστεί. Η απάντηση του καρδινάλιου Παρολίν ήταν πως «η CEI έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατυπώσει αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο. Υπήρχαν δύο δηλώσεις σχετικά με το θέμα και η εφημερίδα των Ιταλών καθολικών, Avvenire, παρακολούθησε τη συζήτηση πολύ προσεκτικά. Ακόμη και η CEI, με το οποίο υπάρχει πλήρης συνέχεια απόψεων και δράσεων, δεν ζήτησε τον αποκλεισμό του νόμου, αλλά πρότεινε αλλαγές. Έτσι, το εν λόγω κείμενο καταλήγει με το αίτημα για διαφορετική «διαμόρφωση» του κειμένου του νομοσχεδίου. Η συζήτηση είναι πάντα νόμιμη και καλοδεχούμενη».