Σε μία κίνηση με ουσία, αλλά και πολλούς συμβολισμούς, προχώρησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ με τη δημιουργία του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC).
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημειώνει πως η σύσταση του TTC από την Πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, από πολλούς εκλαμβάνεται ως κοινή απάντηση Ε.Ε. – Η.Π.Α. στον εξ ανατολών …κίνδυνο, την Κίνα.
Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει περιοδικά σε πολιτικό επίπεδο για να κατευθύνει τη συνεργασία.
Οι κύριοι στόχοι του TTC, όπως αναφέρει η ιδρυτική του πράξη, είναι η επέκταση και εμβάθυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων. Επίσης, η πρόληψη της δημιουργίας νέων τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο, αλλά και η συνεργασία σε βασικές πολιτικές για την τεχνολογία, τα ψηφιακά ζητήματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Επίσης, το Συμβούλιο θα υποστηρίξει τη συνεργατική έρευνα, τη συνεργασία για την ανάπτυξη συμβατών και διεθνών προτύπων, αλλά και τη διευκόλυνση της συνεργασίας σε θέματα κανονιστικής πολιτικής και επιβολής της νομοθεσίας. Επίσης, θα προωθήσει την καινοτομία και τον ηγετικό ρόλο των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ομάδες εργασίας
Το TTC θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας, οι οποίες θα μετατρέπουν τις πολιτικές αποφάσεις σε παραδοτέα, θα συντονίζουν τις τεχνικές εργασίες και θα υποβάλλουν εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αρχικά, θα αποτελείται από τις ακόλουθες ομάδες εργασίας:
– Συνεργασία στον τομέα των τεχνολογικών προτύπων (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων, μεταξύ άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών).
– Κλίμα και πράσινη τεχνολογία.
– Ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών.
– Ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα των ΤΠΕ.
– Διακυβέρνηση δεδομένων και τεχνολογικές πλατφόρμες.
– Κατάχρηση τεχνολογίας: απειλή για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
– Έλεγχος των εξαγωγών.
– Έλεγχος των επενδύσεων.
– Προώθηση της πρόσβασης των ΜΜΕ στις ψηφιακές τεχνολογίες και της χρήσης τους.
– Παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις.
Κοινός διάλογος
Παράλληλα, η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. έχουν καθιερώσει κοινό διάλογο για την πολιτική ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πολιτική ανταγωνισμού και την επιβολή της νομοθεσίας στους τομείς της τεχνολογίας.
“Έχουμε κοινές δημοκρατικές αξίες, τις οποίες θέλουμε να μετουσιώσουμε σε απτή δράση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Να εργαστούμε για μια ανθρωποκεντρική ψηφιοποίηση και για ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές. Προσβλέπω στη συνεργασία μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανανέωση της εταιρικής μας σχέσης”, σημείωσε η κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., τόνισε: “Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας Ε.Ε. – Η.Π.Α. θα ανοίξει νέα πεδία διατλαντικής συνεργασίας. Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το εμπόριο και η τεχνολογία εξυπηρετούν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, προασπιζόμενοι παράλληλα τις κοινές μας αξίες”.