Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟι εταιρείες που αποεπενδύουν διοχετεύουν τα κεφάλαια τους στην τεχνολογία

Οι εταιρείες που αποεπενδύουν διοχετεύουν τα κεφάλαια τους στην τεχνολογία

Το κύμα των αποεπενδύσεων επιταχύνει, παγκοσμίως, η πανδημική κρίση της COVID-19, ενώ οι επιχειρήσεις που εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία, κατευθύνουν κατά κύριο λόγο τα αντληθέντα κεφάλαια στην τεχνολογία, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημειώνει πως, σχεδόν 8 στις 10 εταιρείες (79%), που έχουν προχωρήσει σε κάποια αποεπένδυση απαντούν ότι τα κεφάλαια, που αντλήθηκαν από εκποιήσεις, διοχετεύθηκαν σε τεχνολογίες, οι οποίες υποστηρίζουν τη βασική δραστηριότητα της επιχείρησης. Το 65% απαντά ότι κατηύθυνε τα αντληθέντα κεφάλαια σε νέες αγορές, προϊόντα ή γεωγραφικές περιοχές, που ισχυροποιούν τη θέση της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, (94%) επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές στο τεχνολογικό πεδίο επηρεάζουν άμεσα τα σχέδια εκποιήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την πανδημία ήταν 59%. Τα δύο τρίτα (66%) δηλώνουν ότι η απόφαση για την πιο πρόσφατη εκποίηση τροφοδοτήθηκε από την υποαπόδοση του στοιχείου που αποεπενδύθηκε.

Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη στην εταιρική δραστηριότητα αποεπενδύσεων, τα στελέχη σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι η επίτευξη του προσδοκώμενου οφέλους από τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που σχεδιάζουν, αποτελεί πρόκληση. Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια μελέτη της EY, 2021 Global Corporate Divestment Study, το 59% των CEOs αναγνωρίζει ότι πρέπει να παρέχει καλύτερη καθοδήγηση σχετικά με το ποιες δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και ποιες όχι.

Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί (44%) διευθύνοντες σύμβουλοι δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να εξηγήσουν το σκεπτικό τους για αποεπενδύσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Γιατί αποεπενδύουν

Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανομή κεφαλαίων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (76%) αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 θα επιταχύνουν τα σχέδια αποεπενδύσεων. Επίσης, το 56% προγραμματίζει την επόμενη εκποίηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (τα κριτήρια ESG), διαδραματίζουν έναν ολοένα και αυξανόμενο κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις για αποεπενδύσεις. Από την έρευνα προκύπτει ότι σχεδόν 8 στις 10 εταιρείες (79%) δηλώνουν ότι δεν εξασφάλισαν τις προσδοκώμενες τιμές κατά την πιο πρόσφατη αποεπένδυσή τους.

Ταυτόχρονα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) απαντούν ότι παραλείψεις στις αναθεωρήσεις χαρτοφυλακίου ή στρατηγικής, είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία επίτευξης επιθυμητών αποτελεσμάτων κατά τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, το 56% των στελεχών δηλώνει ότι η πιο πρόσφατη αποεπένδυση δεν είχε την προσδοκώμενη επίδραση στην αποτίμηση της ίδιας της επιχείρησης τους (RemainCo).

Πάντως, περισσότερες εταιρείες από ποτέ (78% – το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στα εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας), διατηρούν επιχειρήσεις ή δραστηριότητες που, ενώ κάποτε ήταν αποφασιστικής σημασίας για το χαρτοφυλάκιό τους, πλέον κρίνονται περιττές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ