Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μαρία Θεοδωρίδου: «Πάνω από το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

Μαρία Θεοδωρίδου: «Πάνω από το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

«Περισσότερο από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παρατηρείται μια απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν γιατί υπάρχει μια ανησυχία των πολιτών απέναντι στα εμβόλια». Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, έξι μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Αναλυτικά στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που δίνουν κάθε Δεύτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ. γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκαν στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε μεταξύ άλλων ότι: «Διανύουμε τον έκτο μήνα του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid. Στο διάστημα αυτό οι γνώση μας και για τη νόσο, αλλά κυρίως για τα εμβόλια έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά» είπε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Περισσότερο από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι» είπε και τόνισε την ανάγκη του εμβολιασμού προκειμένου να χτιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό: «Παρατηρείται μια απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν καθώς υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα και ανησυχία πολιτών απέναντι στο εμβόλια».

Η καθηγήτρια επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως: «Όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς βαριά ή καταλήξει σε ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα δεδομένο που έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους. Αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους».

Μαλάστε η  καθηγήτρια επεσήμανε πως «όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να πείσουμε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί».

Παιδιά και εμβόλιο

Αναφερόμενη στα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού σε παιδιά, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε η πως εθνική επιτροπή εμβολιασμού θα μελετήσει τα θέματα, θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες, όπως τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση της ασθένειας, τη νοσηρότητα, τη θνητότητα, την κυρίως την ασφάλεια.

«Ο ενδεχόμενος, μελλοντικά, εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα αποτελέσει αφορμή για διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε αδυναμίες» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβόλια σε εγκύους

Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από Covid σε εγκύους αυξάνονται, είπε επίσης η καθηγήτρια που επανέλαβε τις συστάσεις αναφορικά με τους εμβολιασμούς σε αυτή την ομάδα ατόμων.

«Στοιχεία από το πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης δείχνουν πως δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο: «Ο ιός ωστόσο, προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις στον φραγμό, τον πλακούντα της εγκύου που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην κύηση» .

Όσοι έχουν νοσήσει να εμβολιαστούν και με τις δυο δόσεις

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης και στη νέα σύσταση εμβολιασμού σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Όπως έγινε γνωστό, άνθρωποι που έχουν περάσει κορωνοϊό, καλούνται να εμβολιαστούν σε διάστημα ενός έτους και μόνο με μία δόση.

Από τη σύσταση ωστόσο, εξαιρούνται άτομα που έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια για τα οποία ισχύει ότι ήταν και η αρχική σύσταση.

Ο εμβολιασμός δηλαδή εντός των πρώτων τριών μηνών από τη διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις. Τα δεδομένα για τα παραπάνω άτομα, παράδειγμα τους μεταμοσχευμένους, είναι ελλιπή και δείχνουν πως έχουν μειωμένη απόκριση στον εμβολιασμό, είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της επιτροπής έδωσε συγχαρητήρια στις μικρές περιοχές της χώρας που έχουν επιδείξει άριστη συμπεριφορά εμβολιαστική, εμβολιάζοντας όλα τα μέλη της κοινότητάς τους.

Το προνόμιο είναι το εμβόλιο

Το πρώτο προνόμιο του πολίτη είναι ότι έκανε το εμβόλιο, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενα προνόμια σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, μια συζήτηση που έχει ανοίξει έντονα τις τελευταίες ημέρες: «Τα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ακόμη πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» επεσήμανε.