Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2025
Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα ευχάριστα νέα της ΕΛΣΤΑΤ και τα πέντε «ελατήρια» της οικονομίας

Τα ευχάριστα νέα της ΕΛΣΤΑΤ και τα πέντε «ελατήρια» της οικονομίας

Όσοι παρακολουθούσαν τους επιμέρους οικονομικούς δείκτες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (τo finupnews.gr είχε κάνει τη σχετική καταγραφή από τις 11 Μαΐου) ήταν προετοιμασμένοι για μια συγκρατημένη μονοψήφια ύφεση.

Τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και τα έσοδα του λιανικού εμπορίου ή η πορεία εσόδων των επιχειρήσεων όπως αυτή αποτυπωνόταν στις δηλώσεις του ΦΠΑ, προμήνυε κάτι καλό. Το -2,3% που κατέγραψε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και εν μέσω lockdown, για τους περισσότερους ήταν επίδοση πέραν κάθε προσδοκίας. Μένει πλέον να φανεί αν η συγκρατημένη ύφεση του πρώτου τριμήνου, θα προκαλέσει και μια μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη κατά την φετινή χρονιά στέλνοντας το ΑΕΠ πάνω από το +4% που είναι και ο «πήχης» για τους αισιόδοξους. Τους αισιόδοξους –υπάρχουν και στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου- οι οποίοι ήδη μιλούν για πέντε συμπιεσμένα «ελατήρια» τα οποία δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις να εκτιναχθούν ταυτόχρονα.

Ο τουρισμός είναι το πρώτο. Για την φετινή χρονιά, έχει γίνει πολύ συγκρατημένη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για ανάκτηση του 45% του επιπέδου εσόδων που είχαμε το 2019. Αν με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τα έσοδα της χρονιάς φτάσουν τελικώς πάνω από τα 10 δις. ευρώ (σ.σ ήταν περίπου 18-19 δις. ευρώ το 2019) θα είναι ένα μη προϋπολογισμένο θετικό στοιχείο για το ΑΕΠ.

Η κτηματαγορά είναι το δεύτερο ελατήριο. Οι επενδύσεις είχαν καταρρεύσει καθώς από τις χρυσές εποχές που τα ακίνητα έφταναν να απορροφούν επενδυτικούς πόρους 25 δις. ευρώ τον χρόνο, πέσαμε στα 1,5 δις. ευρώ . Με την βοήθεια του Air-bnb που δείχνει να επανέρχεται μετά την πανδημία αλλά και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και για την έκδοση οικοδομικών αδειών και για την μεταβίβαση ακινήτων, οι προοπτικές είναι θετικές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το τρίτο ελατήριο το οποίο μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει από φέτος. Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος εκταμίευσης των 7,9 δις. ευρώ μέσα στην χρονιά υπό μορφή επιδοτήσεων ή υπό μορφή δανείων. Οι πρώτοι πόροι μάλιστα αναμένονται τον Ιούλιο κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να πέσουν οι πόροι στην αγορά και να επηρεάσουν το φετινό ΑΕΠ.

Τέταρτο ελατήριο, η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Καθώς περιορίζονται οι φόβοι για εκτίναξη των κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας και δημιουργείται αισιοδοξία ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά από το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Το τελευταίο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει ως ελατήριο –πάντοτε για τους αισιόδοξους- είναι το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας το οποίο δεν θεωρούνταν και δεδομένο στην Ελλάδα ειδικά από το 2009 και μετά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ