Ελκυστικό κίνητρο της ρύθμισης των χρεών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και τράπεζες σε 240 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο και έως 420 δόσεις για τα χρέη προς τις τράπεζες -20 και 40 χρόνια αντίστοιχα- αλλά για ποιους ισχύουν αυτές οι δόσεις; Καθώς από σήμερα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών», όλο το βάρος θα πέσει στις λεπτομέρειες και τα «ψιλά γράμματα» τα οποία όμως θα καθορίσουν και τον τελικό αριθμό των δόσεων που θα δικαιούται ο καθένας.
Φυσικά, ο αριθμός των δόσεων θα καθορίσει και το ποσό που θα πληρώνει ο κάθε οφειλέτης ανά μήνα. Ένα ποσό το οποίο βεβαίως θα επηρεάζεται και από τον τόκο. Η ρύθμιση των 240-420 δόσεων, δεν είναι άτοκη. Τα χρέη προς τις τράπεζες θα τοκίζονται με επιτόκιο 3,75% και τα χρέη προς το δημόσιο με επιτόκιο 5%.
Αυτό που κάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών να ξεχωρίζει από τις άλλες ρυθμίσεις είναι ότι στον κάθε οφειλέτη προτείνεται λύση κομμένη και ραμμένη στα δικά του μέτρα. Ουσιαστικά, μέσω της πλατφόρμας, οι δανειστές θα γνωρίζουν ακριβώς την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Όπως έκανε και με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα συλλέγει στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδας, από άλλα «κινητά» περιουσιακά στοιχεία, από εισοδήματα και φυσικά από ακίνητα.
Με την αποδοχή από τον οφειλέτη της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, θα συλλέγονται όλα τα εισοδήματα σε μια «πηγή». Στη συνέχεια, θα υπολογίζονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες θα καθορίζονται με βάση την οικογενειακή κατάσταση. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα θα υπολογίζει πόσα χρήματα χρειάζεται ο οφειλέτης για να καλύψει τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες της οικογένειάς του. Ουσιαστικά, θα καθορίζεται το ποσό που θα μπορεί να πληρώνει για τα χρέη του.
Βάσει αυτού, θα υπολογίζεται και ο αριθμός των δόσεων αλλά και το «κούρεμα» που θα μπορούν να κάνουν είτε οι τράπεζες είτε η εφορία. Κούρεμα θα προβλέπεται: έως και 95% για τους τόκους που έχει επιβάλλει η εφορία, έως και 80% για τα πρόστιμα και έως και 80% για τα χρέη προς τις τράπεζες. Η εφορία θα «κουρεύει» κεφάλαιο μόνο αν αυτό προέρχεται από μη παρακρατούμενους φόρους. ΦΠΑ και φόρος μισθωτών υπηρεσιών δεν κουρεύονται σε καμία περίπτωση.
Έστω λοιπόν ότι ένας οφειλέτης χρωστάει 25.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Από τα εισοδήματα και τις δαπάνες διαβίωσης, προκύπτει ότι μπορεί να διαθέτει 250 τον μήνα για να εξυπηρετεί τα χρέη του. Το σύστημα θα του δώσει 100 δόσεις. Αν πάλι ο ίδιος οφειλέτης χρωστούσε 50.000 ευρώ, το σύστημα να του έδινε 200 δόσεις κ.ο.κ. Η κάθε δόση δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να πέσει κάτω από τα 50 ευρώ.