*Moody’s, ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που στερεί την κορυφαία βαθμολογία “ΑΑΑ” από την οικονομία των ΗΠΑ. Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος οίκος αξιολόγησης, ακολούθησε την…πεπατημένη των Fitch Ratings και S&P Global Ratings που έχουν υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία. Καθότι είναι ο “οίκος των οίκων” η αντίδραση του Λευκού Οίκου, δεν εξέπληξε. Προφανώς, η διοίκηση της Ουάσιγκτον είδε την απόδοση του US10Y στο 4,49% και το ETF του S&P500 στο μείον 0,6% και θορυβήθηκε. Κυρίως λόγω του πρώτου, καθώς όπως έχει πει ο Σκοτ Μπέσεντ, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης ομοσπονδιακού χρέους (ομολόγων) που λήγουν το 2025 υπολογίζονται στο 1,2 τρισ$. Πρακτικά, οι πανίσχυρες “αγορές” θα αξιώσουν υψηλότερες αποδόσεις για να διακρατήσουν (ή και αγοράσουν) χρέος των ΗΠΑ. Θα διακινδυνεύσω την εκτίμηση πως, με την Ευρώπη σε αδύναμη θέση-και την πρόεδρο της Κομισιόν υπό άτυπη ομηρεία, η Ουάσιγκτον θα “αξιώσει” από τις Βρυξέλλες να αγοράσουν αμερικανικό χρέος, σε υψηλές τιμές μάλιστα. Υποθέτω ότι, στην Φρανκφούρτη συνεκτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις. Ήδη, η στήλη επιβεβαιώνεται ως προς την προοπτική χαλάρωσης των κανόνων που αφορούν στο ευρωπαϊκό banking.
*Fitch Ratings: Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η ετυμηγορία του οίκου για την ελληνική οικονομία. Αμετάβλητο το ΒΒΒ- και η “επενδυτική βαθμίδα”, αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές. Πολλά τα εύσημα για λ.χ μεγάλο πλεόνασμα, ρυθμό ανάπτυξης, τραπεζικό σύστημα κ.α. αλλά και “αστερίσκοι”, αν και η πολιτική σταθερότητα παραμένει ισχυρή, η κοινωνική ένταση λόγω καθυστερήσεων σε κρίσιμες υποθέσεις –λ.χ. Τέμπη– θα μπορούσε να εγείρει ζητήματα για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Επόμενη αξιολόγηση, στις 30 Μαΐου από την Scope Ratings. Ωστόσο, όλα τα λεφτά είναι στις 19 Σεπτεμβρίου που βαθμολογεί η Moody’s.
*Θετικοί οι ξένοι οίκοι για το εγχώριο banking, μετά την ολοκλήρωση ανακοίνωσης μεγεθών 3μηνου, κυρίως όμως των προοπτικών για το 2025, τη μερισματική πολιτική. Η προοπτική ένταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην λίστα του FTSE για μετάταξη στις Αναπτυγμένες Αγορές, μπορεί να δικαιολογήσει επιπλέον εισροές. Στα 123,9 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, αρκετά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δικαιολογεί περαιτέρω μεγέθυνση. Έως τα 150 δισ.- αναλογικά για τράπεζες και blue chips- το περιθώριο ανόδου (υπο)στηρίζεται και από τα θεμελιώδη.
*Πέραν των ελκυστικών αποτιμήσεων είναι και η υψηλή μερισματική αποτίμηση, όπως και οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης. Ενδεικτική η στόχευση των 62 ευρώ της Morgan Stanley για τη μετοχή της Metlen. Στα 6,272 δισ. η αποτίμηση, σύμφωνα με το ranking που δίνει ο οίκος αντιστοιχεί (δυνητικά) χρηματιστηριακή αξία 10 έως 14 δισ. Προφανώς, προβολή λ.χ. για την Eurobank θα παραπέμπει σε 12-13 δισ. (στα 9,559 δισ. η τρέχουσα) ή για τον ΟΠΑΠ στα 9-10 δισ. (από 7,445 δισ.), ΔΕΗ στα 8-9 δισ. (από 5,121 δισ.) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,8-3,2 δισ. (από 1,968 δισ.). Προοπτική εφικτή, με την προϋπόθεση πως δεν θα έρθουν “όλα τούμπα” το δεύτερο 6μηνο.
*Επανεξελέγη πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, ο Τάκης Αράπογλου.
*Στο 6,34% του μ.κ οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ. Νέες αγορές 109.700 μτχ στο διάστημα 8/5 έως 14/5. Για να δούμε, εάν και όταν έρθει η ώρα πως θα διατεθούν.
*Στην επικείμενη μετάταξη της Real Consulting στην Κύρια Αγορά, εστιάζει η Eurobank Equities και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 5,6 (από 5,4 ευρώ).
*“Φέτος μάλλον θα έχουμε μια θετική χρονιά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί λόγω της οικονομικής συγκυρίας, πολλοί πελάτες είτε να διατηρούν στάσιμες τις παραγγελίες τους, είτε και να τις μειώνουν ως ένα βαθμό, από την άλλη πλευρά όμως αποκτούμε νέους πελάτες και διευρύνουμε το μερίδιο αγοράς μας…” το μήνυμα του Σπύρου Γκινοσάτη στην ενημέρωση των αναλυτών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ceo της Flexopack, το επενδυτικό πρόγραμμα 2025-2027 θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (με ίδια κεφάλαια και δανεισμό). Εάν είχε και μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα το “χαρτί”. Λόγου χάρη όπως η Alumil, άλλη μία ελληνική με σημαντικές εξαγωγές και παραγωγική παρουσία εκτός. Στα 5,12 ευρώ η μετοχή.
*Για να ξέρουμε που βρισκόμαστε: η αξία των εξαγωγών ανά κάτοικο είναι 42.500 δολάρια τον χρόνο στην Δανία και 41.000 δολάρια τον χρόνο στη Νορβηγία. Ένας τέτοιος οικονομικός κύκλος της ιδιωτικής οικονομίας επιτρέπει υψηλούς μισθούς και πολλά φορολογικά έσοδα στο δημόσιο, στη συνέχεια το δημόσιο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και υψηλές παροχές στους πολίτες. Στα μέρη μας η αξία των εξαγωγών ανά κάτοικο είναι 10.500 δολάρια τον χρόνο. Δηλαδή το 1/4 από τις χώρες τις οποίες ανέφερες. Αν θέλεις να ζήσεις με το βιοτικό τους επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει και να θέλεις να εφαρμόσεις το αναπτυξιακό τους μοντέλο.
*Μπροστά σε νέα κρίση βρίσκεται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Το 2024 έκλεισε με τον πιο ηχηρό ενεργειακό συναγερμό των τελευταίων ετών: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας προς τους παρόχους εκτοξεύτηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ (1,75 δισ. ευρώ από υφιστάμενους πελάτες και 1,65 δισ. ευρώ από παλαιούς πελάτες) καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.
*ΚΡΙ- ΚΡΙ ότι και να ειπωθεί για το…αγριοκάτσικο λίγο θα είναι. Τόσο επιχειρηματικά, όσο επενδυτικά/χρηματιστηριακά.
*Απόλυτη κάλυψη της αμκ για την Ευρώπη Holndings. Η θυγατρική του ομίλου Intracom Holdings άντλησε 68,3 εκατ. (η προσφορά ξεπέρασε, κατά τι, τα 70 εκατ. ευρώ). Όλα τα ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα συνεχίζουν να συμπορεύονται με την πλευρά Κόκκαλη. Μάλιστα, με την Green HydePark Investment Ltd (Λευκωσία) συμφερόντων Μουνδρέα προχωρά με κοινή εταιρεία- Intracom Real Estate Investment- σε επενδύσεις στο real estate της Κύπρου.
*Όλοι οι μεγάλοι στην διαδικασία εκμίσθωσης της “Ακτής Βουλιαγμένης”. Από Προκοπίου και Κωνσταντακόπουλο, μέχρι Κόκκαλη και Ρέστη, Αγιοστρατίτη και Γεωργάτο. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν R.E.D.S, «Αποθήκες Αιγαίου Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία» του Γιώργου Μελισσανίδη (ο οποίος από κοινού με τον Γιάννη Μυτιληναίο έχει πάρει και τον χώρο του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο).
*Υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές από την Πόλη έδωσε η PeopleCert. Εξαιρετική η ενέργεια του Βύρωνα Νικολαΐδη. Για ΧΑ όμως δεν υπάρχουν νεότερα. Όπως και από το μέτωπο του Κρίστιαν Χατζημηνά (Theon) και το EFA Group.
*Μαθαίνω πως, τα έργα στο Riviera Tower τα συνεχίζει μόνος του-πλέον ο όμιλος Bouyges-. Τώρα γιατί οι Γάλλοι έφτασαν σε αυτό το σημείο…
*Στην έκδοση Additional Tier Ι ομολογιών, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως το τέλος Ιουνίου και ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης 140 εκατ. ευρώ στο τελευταίο 3μηνο του έτους θα προχωρήσει η Attica Bank.
*Τεχνικά, για τους long ενθαρρυντική ένδειξη είναι η άνοδος της περιοχής στήριξης- 1.750-1.765 μον. για τον ΓΔ- πλην όμως ένα διάστημα για αναδιάταξη θέσεων, μετά από σερί 5 εβδομάδων με άνοδο και νέα υψηλά 15ετίας, είναι το πιο λογικό ενδεχόμενο. Πιθανά, η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στην ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, δίνοντας δυναμική μάλλον σε επί μέρους περιπτώσεις. Ένα stock picking με γνώμονα μεγέθη-εξελίξεις είναι φυσιολογικό, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, από Δευτέρα κιόλας.
*Κυριότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3μηνου, την Τρίτη η σειρά της ΔΕΗ (13,87), ElvalHalcor (2,16), Quest Συμμετοχών (7,11) την Τετάρτη κ.α., ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell (οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου).