Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠάνος Ξενοκώστας (ONEX): Η ευκαιρία για εθνικό φορέα ναυπηγείων 

Πάνος Ξενοκώστας (ONEX): Η ευκαιρία για εθνικό φορέα ναυπηγείων 

«Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε εθνικό πλοίο. Η ώρα είναι τώρα και αν προσπεράσουμε αυτή την ευκαιρία ως χώρα, δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία». Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Onex Shipyards & technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας, μιλώντας στο πλαίσιο σεμιναρίου με τίτλο: «Εθνικό πλοίο: Μπορεί να γίνει πραγματικότητα! 70% ελληνική βιομηχανική συμμετοχή – γραμμές παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA.

Ο Π. Ξενοκώστας επέμεινε  στην  ανάγκη συγκρότησης ενός σύγχρονου εθνικού ναυπηγικού φορέα, με τη συμμετοχή των ναυπηγείων της Onex αλλά και  των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οπως είπε ο φορέας αυτός  θα είναι ικανός να ενισχύσει την αυτονομία και την αμυντική ανεξαρτησία της Ελλάδας καθώς, τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν την ικανότητα και δυνατότητα  να κατασκευάσουν πλοία που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και θα έχουν παράλληλα εξαγωγικό προσανατολισμό.

Πρόταση 

Η πρόταση συνεργασίας των ναυπηγείων Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, όπως είπε θα αφορά αποκλειστικά τις αμυντικές ναυπηγήσεις, δηλαδή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών και θα βασιστεί στην υποχρέωση των δύο ναυπηγείων να συνεισφέρουν έως και το 70% της αξίας των πλωτών μέσων που δημιουργεί το Πολεμικό Ναυτικό, εκ των οποίων το 50% αυτού (35% επί της συνολικής αξίας) θα μπορεί να προέλθει από άλλες ελληνικές εταιρείες υπεργολάβους.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκωστα , τα δύο ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, είναι τα μόνα ναυπηγεία της χώρας που μπορούν να κατασκευάσουν οποιοδήποτε πλοίο μέχρι φρεγάτα και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνοντας ότι εγχώρια αυτή παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων στο ελληνικό ναυτικό έως και 15%.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ερώτημα για το αν τα ελληνικά ναυπηγεία είναι ανταγωνιστικά. «Αυτό το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει για να παραμείνουν ανταγωνιστικά».  Για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι «Τα ναυπηγεία μας έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πλοίων και δεν πρέπει να αφήνουμε ως Έλληνες κανέναν να λέει ότι τα ελληνικά ναυπηγεία δεν έχουν εμπειρία και δυνατότητες και δεν μπορούν να κατασκευάσουν πλοία. Μπορούν να σχεδιάσουν, να υποστηρίξουν και να κατασκευάσουν εξίσου πετυχημένα με τα ξένα», είπε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Onex.

Παντως ό,τι αφορά την πρόταση για την δημιουργία σύγχρονου εθνικού ναυπηγικού φορέα, ερωτώμενος για την θέση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και της κυβέρνησης, ο Πάνος Ξενοκώστας , επικεφαλής της Onex Shipyards είπε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και το θέμα αυτό θ’ απασχολήσει αμέσως μετά την δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών Θεμάτων που τώρα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η ΟΝΕΧ

Αναφορικά με την ΟΝΕΧ, ο κ. Ξενοκώστας είπε ότι η εταιρεία του έχει προχωρήσει σε συνεργασία με διεθνή γραφεία στην δημιουργία ναυπηγικών πλατφορμών στην χώρα μας και ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει συνεργασία με εγχώρια γραφεία για το σχεδιασμό σκαφών, ειδικών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε στα ναυπηγεία μας εργασίες πλοίων μέχρι 120 χιλιάδες τόνους και σε ό,τι αφορά τα αμυντικά πλοία, οποιοδήποτε μέχρι 150 μέτρα. Σε δύο χρόνια θα μπορούμε να φτάσουμε τους 200 χιλιάδες τόνους καθώς αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας. Στον αμυντικό τομέα θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στις εγκαταστάσεις μας εκτός από αεροπλανοφόρα. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε στο Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο που θέλει και να καλύψουμε τις ανάγκες του και όχι να αγοράζει από άλλες χώρες», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ,  «Μπορούμε να σχεδιάσουμε, να χτίσουμε, να κατασκευάσουμε και να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε πλοίο στα ναυπηγεία μας μέχρι φρεγάτα και υποβρύχια. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε πλοία βασισμένα ακριβώς στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, να δημιουργήσουμε γραμμές παραγωγής όχι μόνο για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε και σε άλλες χώρες, να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και συνεταίροι με άλλες ευρωπαϊκές ναυπηγικές βιομηχανίες και όχι υπεργολάβοι, ούτε μηχανουργεία.

Θέλουμε να χτίσουμε ολόκληρα πλοία ισότιμα και να αναπτύξουμε αμυντικές συνεργασίες με άλλα κράτη ως χώρα.

Αναφερόμενος δε στα πλεονεκτήματα από την ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα σημείωσε ότι επιτυγχάνεται  χαμηλότερο κατά 10%-15% αρχικό κόστος απόκτησης για κάθε μονάδα (πλοίο), μείωση κόστους 20% στον κύκλο ζωής του πλοίου ,  επιστροφή κεφαλαίου 1%-2% ανά μονάδα που πωλείται σε τρίτη χώρα, αυτονομία και ασφάλεια της αλυσίδας παραγωγής,  1%-3% αποτύπωμα στο ΑΕΠ,  ώθηση σε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ,  ανάπτυξη κρίσιμης σημασίας τεχνολογιών και σημαντικές συνέργειες με πυραύλους, πυρομαχικά, συστήματα μάχης, επικοινωνίας κ.λπ.

« Οποιαδήποτε αμυντική συνεργασία πρέπει να έχει ως πρόταγμα την αξιοποίηση των ναυπηγικών δυνατοτήτων και των πλατφορμών που μπορούμε να χτίσουμε εδώ, που σημαίνει ότι από απλοί αγοραστές θα θέλαμε να είμαστε συμμέτοχοι σε προγράμματα στα οποία κοινά αναπτύσσουμε και προωθούμε δικά μας πλοία σε άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Π. Ξενοκώστας, τα ναυπηγεία της εταιρείας εξυπηρέτησαν το 2024 το 80,1% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων που επισκευάστηκαν εντός των ελληνικών δεξαμενών και το 51,2% του συνολικού αριθμού των πλοίων. Η Onex απασχολεί σήμερα περισσότερους από 3.900 εργαζόμενους και τα τελευταία 5 χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 135 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο 

Αναφορικά με τις επενδύσεις η ΟΝΕΧ προωθεί  πλανο  500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Τα τελευταία 4 χρόνια η Onex έχει καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 90%, με τις πωλήσεις της να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 697% από το 2019 και τον αριθμό των πλοίων που έχει εξυπηρετήσεις από το ίδιο έτος να ξεπερνά τα 700.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ