Μετά την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος για διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους της αλυσίδας εμπορίας καυσίμων τη “σκυτάλη” πήραν οι βενζινοπώλες. Έτσι, με ανακοινώσεις τους, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), όσο και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) επισημαίνουν ότι η διατήρηση του πλαφόν στην κερδοφορία ευνοεί τους παραβατικούς.
Η ΠΟΠΕΚ
Όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ:
“Με δυσάρεστη έκπληξη, απορία, απογοήτευση και αγανάκτηση διαβάσαμε την ανακοίνωση της επέκτασης επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των πρατηρίων καυσίμων, εξομοιώνοντας για άλλη μια φορά τον κλάδο μας με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και κατά κάποιον τρόπο τινά, να ερμηνεύσουμε:
Αλήθεια από ποια κερδοσκοπικά φαινόμενα και αθέμιτη κερδοφορία θέλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή; Ποια είναι; Μπορεί κάποιος έστω να μας απαντήσει και να δικαιολογήσει;
Ποιο νοείται θεμιτό περιθώριο κέρδους για την επιβίωση ενός κλάδου, που μόνο από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υποτιθέμενη πάταξη της παραβατικότητας επιβαρύνθηκε με χιλιάδες ευρώ; Υπάρχει απάντηση;
Καταβάλουμε συνεχείς προσπάθειες εδώ και τρία έτη να πείσουμε για το αυτονόητο, το οποίο γνωρίζουν όλοι, ότι δηλαδή τα μηδενικά περιθώρια κέρδους έχουν γιγαντώσει την παραβατικότητα.
Καλή ηχεί η προσέγγιση «αυξήστε τους μισθούς για να βρείτε προσωπικό» αλλά πώς; με ποια περιθώρια και από ποια κέρδη; Με τα ίδια της προ τετραετίας περιθώρια κέρδους που είναι σε τιμή μονάδας ευρώ; Δηλαδή ίδια με την αμόλυβδη στο 1,50 στο 1,80 στο 2,50 ευρώ ανά λίτρο;
Οι περυσινές τιμές των καυσίμων συγκριτικά με τις φετινές ήταν 15% ακριβότερα, έφταιγαν μήπως τα πρατήρια;
Δεν γίνεται ούτε λόγος για την προέλευση της έξαρσης της ακρίβειας, καθώς η διαφορά διαμόρφωσης τιμών στα καύσιμα διαφέρουν σε σχέση με την γειτονική Βουλγαρία ή την Κύπρο, λόγω των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων στην Ελλάδα και την επιβολή ΦΠΑ επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, ήτοι διπλή φορολόγηση.
Όντας απελπισμένοι σας ενημερώσαμε ότι θέσατε τον κλάδο μας εκτός αγοράς εργασίας, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν το κατανοείτε και σαφώς δεν το συμμερίζεστε .
Για να διασαφηνίσουμε τα γεγονότα , ώστε να ενημερωθεί επιτέλους και ο καταναλωτής, πρέπει να μας αιτιολογήσετε με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία, πότε υπήρξαν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην λιανική αγορά καυσίμων, όπως επίσης και ποια είναι αυτά.
Η μόνη κερδοσκοπία που υπάρχει είναι η υποτιμητική κερδοσκοπία που απορρέει σύμφωνα και με τις δημοσιευμένες μελέτες από την παραβατικότητα.
Το ερώτημα είναι, επιζητούμε φτηνά, αλλά παράνομα καύσιμα ή νόμιμα με ένα εύλογο κέρδος που δικαιούται το ελεύθερο εμπόριο;
Το νόμιμο καύσιμο κυρίες και κύριοι ποτέ δεν ήταν ακριβό.”
Η ΟΒΕ
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος αναφέρει ότι “η παράταση του πλαφόν στα καύσιμα ωφελεί την παραβατικότητα και υπονομεύει την επιβίωση του κλάδου.
“Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή της αλλά και την δυσαρέσκειά της σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να παρατείνει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους λιανικής των καυσίμων.
Η παρούσα απόφαση της κυβέρνησης καταδικάζει , τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου των βενζινοπωλών , σε κλείσιμο ή σε παραχώρηση αυτών στα δίκτια των παραβατικών.
Το μέτρο του πλαφόν στερεί από τις νόμιμες επιχειρήσεις την δυνατότητα επιβίωσης ενώ αντίθετα ενισχύει την παραβατικότητα αφού τα έσοδα, σε αυτή την μερίδα των παραβατικών πρατηριούχων, προκύπτουν από άλλες πηγές και όχι από το νόμιμο περιθώριο κέρδους.
Το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε στην ελληνική αγορά καυσίμων, όπως και σε έναν μικρό αριθμό άλλων χωρών της Ε.Ε. πριν από 4 χρόνια, με αφορμή την υγειονομική και στη συνέχεια την ενεργειακή κρίση.
Στη συνέχεια και μετά από διαπίστωση ότι δεν προσφέρει σε τίποτα στον ανταγωνισμό όλες οι λοιπές χώρες το απέσυραν ενώ αντίθετα η Ελλάδα συνεχίζει με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις να το εφαρμόζει, αγνοώντας την μεταβολή (αύξηση) του κόστους λειτουργείας του κλάδου .
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
· Αυξήσεις του κατώτατου μισθού
· Αύξηση του κόστους ενέργειας
· Αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων
· Αύξηση λειτουργικού κόστους λόγω της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας , της προμήθειας και εγκατάστασης νέων φορολογικών μηχανισμών, της συμπλήρωσης και υποβολής των νέων ψηφιακών μητρώων κ.λ.π.
· Αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων εργαζόμενων λόγω της επερχόμενης εφαρμογής του ψηφιακού πελατολογίου, αφού μία επιπλέον θέση εργασίας για την διεκπεραίωση αυτού θεωρήται επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις.
Οι κλάδοι λιανικής των καυσίμων, από διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι λειτουργούν με μηδενικά ή και οριακά αρνητικά αποτελέσματα.
Η τεχνητή εξάλειψη του ανταγωνισμού, την οποία επιφέρει το πλαφόν, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο για τα παραβατικά πρατήρια.
Σήμερα, σχεδόν το 20% έως και το 30% του όγκου των πωληθέντων καυσίμων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει πωλούνται από παραβατικά πρατήρια , τα οποία κλέβουν τον καταναλωτή στην αντλία πράγμα που επιβεβαιώθηκε άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις από πρόσφατους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το πλήθος και μόνο των πρατηρίων στην χώρα μας , εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του ανταγωνισμού στον κλάδο μας !
Εάν η πολιτεία θέλει αφενός να προστατεύσει τους καταναλωτές , αφεταίρου να επιτρέψει στον κλάδο των βενζινοπωλών να λειτουργεί νόμιμα και να επιβιώνει, οφείλει να αποσύρει το μέτρο του πλαφόν το οποίο θεσπίστηκε στο παρελθόν εξυπηρετώντας συγκεκριμένες ανάγκες της τότε εποχής και ουδεμία χρησιμότητα έχει σήμερα, αντίθετα δε όπως προαναφέρεται, αποτελεί την ταφόπλακα του κλάδου” τονίζει η ΟΒΕ.