*Σε διαδικασία επαναφοράς οι επενδυτές στα χρηματιστήρια, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών απωλειών της ισχυρής διόρθωσης στο διάστημα 2/4-7/4 συνέπεια της επιβολής της πρώτης δέσμης δασμών Τραμπ-. Ωστόσο, από τα χαμηλά του πρώτου δεκαημέρου, οι traders ανασυντάχθηκαν, σταδιακά προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, εξοικειώθηκαν με τους τακτικισμούς της νέας διοίκησης στην Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα η συνέχεια μέχρι και τώρα-πριν την ολοκλήρωση του Απριλίου- να κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική-. Μάλιστα, εάν διαφανεί πως υπάρχει προοπτική διεξόδου σε κάποιο από τα ανοιχτά μέτωπα λ.χ. στο “Ουκρανικό” δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια στην άνοδο-.
*Έχοντας ως γνώμονα την προσέγγιση ότι οι δασμοί είναι το “εργαλείο” για την άσκηση της πολιτικής που επιχειρεί να υλοποιήσει το σύστημα Τραμπ, η UBS θεωρεί ως βασικό σενάριο την συντήρηση ενός γενικού/συνολικού ποσοστού (10%, κατά μέσο όρο) και ενός ειδικού για την Κίνα- στο 60% από 145% ενώ μπορεί να παραμείνουν υψηλοί στοχευμένα σε εισαγωγές επί μέρους προϊόντων-.
*Ήδη, η Apple είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ομίλων αυτού του μεγέθους που αναθεωρούν τη μέχρι τώρα πολιτική τους. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η τακτική Τραμπ έχει αποφέρει δασμούς 10% στα εισαγόμενα προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο (με εξαίρεση Μεξικό και Καναδά, όπου ισχύουν ειδικές συμφωνίες), 25% στα ξένα αυτοκίνητα και άλλο τόσο σε σίδηρο και αλουμίνιο. Ειδικότερα για Κίνα ισχύουν σωρευτικά οι θηριώδεις δασμοί, αλλά με την προοπτική εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Συν τις 70-75 χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να διαπραγματευτούν με την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον. Η Αpple σχεδιάζει να μεταφέρει τη συναρμολόγηση όλων των iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ στην Ινδία ήδη από το 2026, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς ο εμπορικός “πόλεμος” υποχρεώνει τον τεχνολογικό γίγαντα να φύγει από την Κίνα-. Παράμετρος που χρήζει προσοχής, η εκ νέου όξυνση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, μετά την φονική/τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ, για την οποία η κυβέρνηση Μόντι “δείχνει” τον παραδοσιακό εχθρό. Έχουν σημασία οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον πήρε ξεκάθαρη θέση- και χωρίς “αστερίσκους”- υπέρ του Δελχί. Εύλογα οι ΗΠΑ επιχειρούν να “τραβήξουν” προς το “δυτικό” στρατόπεδο την χώρα-. Θα πρόσθετα ότι, η σταθερή προσέγγιση Αθήνας-Δελχί είναι ένα επιπλέον “πιονάκι” της ελληνικής πλευράς στην γεωστρατηγική “σκακιέρα”. Και ορθώς η νυν κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης όσον αφορά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών-.
*Ρευστότητα που ξεπερνά τα 300 δισ.$ έχει συσσωρεύσει ο Warren Buffet, ενώ χτίζει μεγάλες θέσεις σε (βραχυπρόθεσμο) χρέος των ΗΠΑ (κυρίως έντοκα), από την άλλη η “μαρίδα” της Wall Street συνέχιζε να αγοράζει μετοχές του S&P500 όλο τον Απρίλιο. Έχει ενδιαφέρον αυτή η άτυπη “κόντρα” του σοφού της Ομαχα και των “ποπολάριων” της Νέας Υόρκης.
*Bullish η JPMC για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Είχε προηγηθεί η νέα αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, ήρθε και ο Stoxx να θέσει το ΧΑ στο monitoriang με προοπτική αναβάθμισης (τον Σεπτέμβριο), μια χαρά. Στο συν 23,49% ο Δείκτης Τραπεζών, από την αρχή του έτους μέχρι και την Παρασκευή, not bad.