Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων για το διάστημα Δεκεμβρίου 2024 έως Μαρτίου 2025, προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε σημερινή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι από τις επιδοτήσεις θα αποκλειστούν όσοι έχουν κάνει ρευματοκλοπή και το κομμάτι που τους αντιστοιχούσε θα μοιραστεί στους υπόλοιπους. Ο υπουργός προανήγγειλε και συνολική παρέμβαση με νέα μέτρα για τις ρευματοκλοπές, λαμβάνοντας υπόψη τη νομική και ηθική διάσταση του ζητήματος.
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
Μιλώντας για το θαλάσσιο χωροταξικό, τόνισε για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο χάρτης με όλη την υφαλοκρηπίδα, μέσω των δύο υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες απεστάλησαν την Παρασκευή στην Ε.Ε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις έρευνες υδρογονανθράκων της Chevron, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε ότι ήδη εκδόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις και πριν τα τέλη του μήνα ακολουθεί η τρίτη, που αφορά το διαγωνισμό. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στους διαχειριστές δικτύου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καθώς κατάφεραν να κρατήσουν ισορροπία στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
“Χθες επισκεφτήκαμε με τον υφυπουργό, Ν. Τσάφο, το κέντρο του ΑΔΜΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να κρατήσουν την ισορροπία στο δίκτυο, ώστε να κάνουμε Πάσχα όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Είδαμε τον εντυπωσιακό πίνακα, στον οποίο φαίνεται σε πραγματικό χρόνο όλη η Ελλάδα. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι διαχειριστές στη Γαλλία για να αποφορτίσουν το σύστημα χρειάστηκε να δώσουν 12.000 ευρώ για την κάθε μεγαβατώρα. Την Κυριακή η συμμόρφωση των παραγωγών με φωτοβολταϊκά ξεπέρασε το 90%. Όταν συνεργαζόμαστε, το αποτέλεσμα είναι καλό για όλους”.
Παράδειγμα η ΔΕΗ
Ο κ. Παπασταύρου αναφερόμενος στη ΔΕΗ, την χαρακτήρισε ως ένα “success story”, μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί και στα Βαλκάνια. “Η ΔΕΗ είναι παράδειγμα για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να αναπτύξουμε μια εταιρεία. Είναι δυνατόν να πούμε στους επενδυτές που επένδυσαν στη ΔΕΗ ότι θα τους πάρουμε τις μετοχές και θα κρατικοποιήσουμε την εταιρεία; Θα γυρίσουμε στο 2010;” είπε χαρακτηριστικά.