Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ6/10 χρήστες μοιράζονται τις υπηρεσίες streaming με άλλο ένα άτομο

6/10 χρήστες μοιράζονται τις υπηρεσίες streaming με άλλο ένα άτομο

Μια κοινή πρακτική, η οποία, ωστόσο, εγκυμονεί πολλούς ψηφιακούς κινδύνους, αποτελεί η κοινή χρήση των λογαριασμών και άρα των κωδικών πρόσβασης σε πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) αναφέρει πως σήμερα, το 60% των ανθρώπων μοιράζεται τους λογαριασμούς του σε συνδρομητικές υπηρεσίες με τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο, όπως μέλη της οικογένειας και φίλους.

Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις μοιράζεται τις υπηρεσίες streaming με δύο ή περισσότερα άλλα άτομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες δίνουν σε αυτά τα άτομα τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία streaming.

Παραδόξως, περισσότερα από 1 στα 5 άτομα έδωσαν τον κωδικό πρόσβασης προφορικά, ενώ το 7,5% έστειλε τον κωδικό πρόσβασης μέσω γραπτού μηνύματος ή email. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που μοιράστηκαν τον κωδικό πρόσβασης (30,7%) τον πληκτρολόγησαν οι ίδιοι, προσέχοντας να μην τον δουν οι γύρω τους.

Με άλλα λόγια, πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων έχουν δώσει τους κωδικούς πρόσβασης σε κάποιον άλλο και συχνά υπάρχει, επίσης, κάποιο είδος γραπτού αρχείου. “Μπορεί να ακούγεται αθώο, αλλά όταν μοιραζόμαστε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες streaming, τότε τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικά επικίνδυνα, καθώς ο κίνδυνος παραβίασης των λογαριασμών αυξάνεται”, τονίζει ο Jake Moore, ειδικός σε Θέματα Ασφάλειας στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.  

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Moore στο Twitter, πάνω από το 1% των ανθρώπων έχουν χάσει την επαφή με ένα ή περισσότερα άτομα με τα οποία μοιράζονται την υπηρεσία streaming, που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, με έναν πρώην σύντροφο ή με κάποιο φίλο, που δεν βλέπουν πια.

Ίδιοι κωδικοί παντού

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 14% των χρηστών χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς στο Διαδίκτυο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί τους μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος για τους κυβερνοεγκληματίες.

“Είναι εξαιρετικά κακή ιδέα να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς ακόμα και αν ο κωδικός αυτός είναι σύνθετος, πχ: “Afeg45t3 @ 4DFew / 15f] [_} 1″, σημειώνουν οι ειδικοί. Όπως εξηγούν, μπορεί τέτοιοι σύνθετοι κωδικοί να είναι ισχυρότεροι έναντι επιθέσεων, όπου οι χάκερ χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική και την έρευνα ανοιχτού κώδικα για να επεξεργαστούν τον κωδικό πρόσβασης. “Αλλά ακόμα και έτσι, χρησιμοποιώντας το ίδιο κωδικό οπουδήποτε στο Διαδίκτυο, αυξάνετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης”, τονίζουν.

Περί προστασίας

Οι ειδικοί συστήνουν, σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες streaming σας σε κάποιον δικό σας, να χρησιμοποιήσετε μια φράση κωδικού πρόσβασης, που αποτελείται από τουλάχιστον τρεις τυχαίες λέξεις με κάποια σημεία στίξης ή αριθμούς για να διαχωρίσετε τις λέξεις. Αυτό θα σας κάνει να θυμηθείτε τη φράση κωδικού πρόσβασης.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης των υπηρεσιών streaming μία φορά το χρόνο. Με αυτόν το τρόπο, όποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση τον τελευταίο χρόνο στην υπηρεσία streaming χωρίς να το γνωρίζετε, δε θα έχει πιά πρόσβαση. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ