Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για την Υγεία. Σε δηλώσεις τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκαν στη σημασία της σημερινής συνάντησης.
«Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εθνικά σύνορα, αν θέλουμε να κερδίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Το κύριο πνεύμα της διακήρυξης της Ρώμης περιλαμβάνει την αναφορά σε μια σειρά από αρχές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα, για την όποια μελλοντική πανδημία», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν σκευάσματα ,κατά του κορονοϊού, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν, μέχρι το τέλος του 2021, 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες με μεσαίο εισόδημα. Στις πρώτες η παροχή εμβολίων θα είναι σε τιμή κόστους, στις δεύτερες με μειωμένο κόστος. Εντός του 2022 θα προστεθούν, συνολικά, άλλα 2,2 δισ. δόσεις.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική, δημόσια δέσμευση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία θέλησε να υπογραμμίσει ότι με την Διακήρυξη της Ρώμης απορρίπτονται οι απαγορεύσεις στην εξαγωγή εμβολίων, όπως και η εθνικιστική προσέγγιση των υγειονομικών προβλημάτων.
«Πρόκειται για δεσμεύσεις υπέρ μιας ενιαίας υγείας, υπέρ ενός συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάϊεεν, η οποία είναι πεπεισμένη ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, διότι στις αρχές που υιοθετήθηκαν, συγκλίνουν όλες οι χώρες της G 20».
Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται, στο μέλλον, η διακήρυξη της Ρώμης να πρέπει να μετατραπεί σε συνθήκη, με δεσμευτικότερους όρους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, τέλος, η κίνηση των φαρμακευτικών εταιριών με στόχο την βοήθεια των φτωχότερων χωρών, να επιτρέψει, σε ένα βαθμό, να ξεπεραστεί -εκ των πραγμάτων- η συζήτηση που αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να προσφέρει μια ουσιαστική απάντηση σε εκατομμύρια ανθρώπους που την χρειάζονται άμεσα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ