Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΒΕΠ: Στην σωστή κατεύθυνση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού

ΕΒΕΠ: Στην σωστή κατεύθυνση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην σωστή κατεύθυνση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά «κάθε ετήσια αύξηση του μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με μία λελογισμένη ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άμεσων φόρων, εάν θέλομε πράγματι να διατηρήσουμε την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους και να αμείβουν αξιοπρεπώς τις δεξιότητες» όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

   Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος, υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίοι παραμένουν σε αναμονή για μέτρα στήριξης.

   Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης ανέφερε για τον κατώτατο μισθό μιλώντας στην ERT News:

   «Ο κατώτατος μισθός μετά την πέμπτη κατά σειρά αύξηση και μάλιστα με 6%, υπερδιπλάσια του ετήσιου πληθωρισμού, διαμορφώνεται το 2025 από τα 830 στα 880 ευρώ ή από τα 910 στα 968 ευρώ, με βάση τους 14 μισθούς. Παρά το γεγονός πως στη περίπτωση του καθορισμού του κατώτατου μισθού ισχύει το ‘άλλος κερνάει, βλέπε κυβέρνηση, άλλος πληρώνει, βλέπε επιχειρήσεις και άλλος χαίρεται, βλέπε μισθωτούς’, θεωρώ πως η αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μέσα στα πλαίσια των εργοδοτικών δυνατοτήτων μας. Με δεδομένο ότι η οικονομία είναι κυκλική, η αύξηση της οικονομικής δυνατότητας των νοικοκυριών, πέρα των όλων άλλων, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της κινητικότητας τη αγοράς. Το εισόδημα των μισθωτών είναι το ‘καύσιμο’ για την αγορά που καθορίζει τη ‘ροπή κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική επιπλέον φορολογητέα ύλη, που αναμένεται να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πιστεύω λοιπόν πως, ως αντιστάθμισμα, κάθε ετήσια αύξηση του μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με μία λελογισμένη ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άμεσων φόρων, εάν θέλομε πράγματι να διατηρήσουμε την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους και να αμείβουν αξιοπρεπώς τις δεξιότητες. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει για τον δημόσιο τομέα, όπου με 12 μισθούς, αντί για 14 ετησίως και με 880 ευρώ μικτά ή 743 ευρώ καθαρά, δεν επαρκεί για να προσελκύσει εργαζόμενους, μέσω ΑΣΕΠ, δημιουργώντας προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών. Σε μία χρονιά που βλέπουμε τον πληθωρισμό να επιμένει, τις γεωπολιτικές αναμετρήσεις να συνεχίζονται και τον εμπορικό πόλεμο να κλιμακώνεται, ο στόχος για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1500 ευρώ μέσο μισθό μέχρι το 2027, μπορεί να μας δυσκολεύει, αλλά πρέπει να επιμείνουμε και να τα καταφέρουμε. Οι μικρομεσαίοι δεν ξεχνάμε πως το 2013 γυρίσαμε μισθολογικά στο 2005 με όλα τα επακόλουθα και μας πήρε 11 χρόνια για να επιστρέψουμε, το 2023, στα προ μνημονίων επίπεδα του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός αφορά μόνο σε περίπου 575.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και όλοι γνωρίζουμε πως δεν καθορίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς, αφού η αύξηση του συμπαρασύρει 18 επιδόματα και επηρεάζει καθοριστικά τριετίες, επιδόματα και τα δώρα όλων των εργαζομένων».

    

   

   

   

   

  

   

  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ