Η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» και στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστό 24,8%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στο 15,4% ενώ άνοδο καταγράφουν η Ελληνική Λύση με 9,6% η Πλεύση Ελευθερίας με 6,8% και η Φωνή Λογικής με 5,9%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά με 5,9%, πίσω πλέον και από το ΚΚΕ (8%) αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Ο αντισυστημισμός ως πολιτική έννοια με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο
Καταρχάς ως έννοια ο αντισυστημισμός έχει θετική χροιά για το 39,8% της κοινωνίας σε αντίθεση με το 51% που τον συνδέει με αρνητικούς συνειρμούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των παραπάνω απαντήσεων, όπου οι ηλικίες έως 39 ετών, όσοι τοποθετούνται στην αριστερά, ψηφίζουν ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και Ελληνική Λύση είναι πιο θετικοί στο περιεχόμενο του αντισυστημισμού, ενώ στον αντίποδα αρνητική άποψη για το φαινόμενο διατυπώνουν οι άνω των 65 ετών, οι κεντροδεξιοί, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, της Φωνής Λογικής και της Νίκης.
Ταύτιση του αντισυστημισμού με το λαϊκισμό
Η ταύτιση του αντισυστημισμού με το λαϊκισμό βρίσκει σύμφωνο το 43,3% της κοινής γνώμης με τους κεντροδεξιούς πολίτες, τους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Φωνής Λογικής να υπερθεματίζουν υπέρ αυτής της άποψης.
Αντίθετα το 46,7% απορρίπτει τη σύζευξη των δύο εννοιών με τους αριστερούς, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, της Πλεύσης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νίκης να διαφωνούν περισσότερο.
Εκεί που φαίνεται να διαμορφώνεται μία πλειοψηφική τάση είναι στην αντίληψη ότι ο αντισυστημισμός συνιστά δείγμα μιας κοινωνίας που διαθέτει αντανακλαστικά, άποψη που ενστερνίζεται το 54,3% του συνόλου έναντι του 36,2% που θεωρεί την διεύρυνση του αντισυστημισμού επικίνδυνη για τη δημοκρατία με την άποψη αυτή να είναι πλειοψηφική μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και όσων εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους την τηλεόραση.