Μετά από δέκα χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών, λόγω αλλαγής του νόμου για τα καταστήματα εστίασης, κάτι που απαίτησε ολοσχερή ανακατασκευή του εσωτερικού του ακινήτου, η εταιρεία Βενέτης άνοιξε ξανά προ ημερών το ιστορικό Αmerican Bar-Restaurant Jackson Hall στο Κολωνάκι, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη.
Η εταιρεία Βενέτης μίσθωσε το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 845 τ.μ. το 2015 και πέρασε δέκα χρόνια μέσα από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας του δημοσίου αλλά και του χαοτικού νομικού καθεστώτος, που στην πορεία άλλαξε, αναγκάζοντας τον όμιλο να γκρεμίσει όλο το εσωτερικό του κτηρίου και στην ουσία να κατασκευάσει ένα καινούριο ακίνητο.
![](https://finupnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/Βενέτης-Παν.-Μονεμβασιώτης-1024x681.jpg)
Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής και κύριος μέτοχος του ομίλου Βενέτης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (φωτο), η συνολική συνολική επένδυση από τα 2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός εκτοξεύτηκε στα 7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας το γκρέμισμα του αρχικού κτηρίου, τις αδειοδοτήσεις, την κατασκευή του νέου κτηρίου, τον εξοπλισμό του καταστήματος και τα ενοίκια που έχουν πληρωθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, κύρια επιδίωξη ήταν το νέο VENETI Jackson Hall να διατηρήσει το ύφος και την ατμόσφαιρα του κλασικού Jackson Hall, ενώ το νέο κατάστημα απασχολεί περίπου 45 εργαζόμενους. Το νέο Jackson Hall στο ισόγειο διαθέτει πλέον το Artisan Bakery, ένα εργαστήριο παραγωγής ψωμιού και το Βar-Restaurant στον πρώτο όροφο.
Το κλασικό στέκι του Κολωνακίου θα φιλοξενεί τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα, μεσημέρι και βράδυ, live σχήματα με αμερικάνικη μουσική των ‘60s και των ‘70s.
Οι λόγοι της τεράστιας καθυστέρησης
Ο κ. Μονεμβασιώτης τόνισε ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία που χάθηκε από την πρώτη ημέρα της μίσθωσης, έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, καθώς ο πεζόδρομος που κάποτε έσφυζε από ζωή, πλέον έχει ερημώσει.
«Όταν προχωρήσαμε στη μίσθωση του ακινήτου το 2015 η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο και σήμερα είναι μια έρημη στέπα. Όταν μπήκαμε το Κολωνάκι ήταν ακόμη δυνατό κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Εξάλλου με τις αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη και το κόστος διαβίωσης και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι», τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου.
Εξηγώντας τους λόγους της τεράστιας καθυστέρησης του έργου, ο κ. Μονεμβασιώτης τόνισε ότι στη διάρκεια των χρόνων άλλαξε η νομοθεσία που αφορά στην αδειοδότηση της εστίασης και απαιτούνταν ισόγειος χώρος κάτι που δεν υπήρχε στο παλιό Jackson Hall, οπότε χρειάστηκε να γίνει από την αρχή.
![](https://finupnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Veneti_Jackson_Hall-1-1024x683.jpg)
Συνάμα, εξαπέλυσε πυρά κατά του κράτους για τον τρόπο αδειοδοτήσεων και τις άλλες ρυθμιστικές διατάξεις που σχετίζονται με την εστίαση, τονίζοντας η γραφειοκρατία αποτελεί ένα «όπλο» του κράτους για να έχει έσοδα από τα πρόστιμα και τα παράβολα. «Το κράτος αποψιλώνει ό,τι παράγει σε αυτήν τη χώρα. Μόνο τουρισμό και λίγη εστίαση έχουμε που στο τέλος θα κλείσει. Δημιουργεί επίτηδες με τη γραφειοκρατία προβλήματα προκειμένου να εισπράττει μέσα από τις υπηρεσίες και κάποια στιγμή και η εστίαση θα κλείσει» σημείωσε.
Τα μεγέθη του ομίλου
Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, ο κύκλος εργασιών όλων των σημάτων του ομίλου που έχει πολλά concept μέσω αρκετών θυγατρικών ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ως όμιλος Βενέτης το 2024 είχε κύκλο εργασιών 75 εκατ. εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας αύξηση 17%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου έφτασαν το 2024 τα 5,3 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας μείωση 15%. Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο καταστημάτων η εταιρεία διαθέτει σήμερα 130 σημεία πώλησης, ενώ απασχολεί 1,750 εργαζόμενους.
![](https://finupnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Veneti-Jackson-Hall-ψωμί-1-1024x768.jpg)
Στρατηγικός στόχος του ομίλου για το 2025 είναι να επενδύσει στην εξαγορά μικρών, οικογενειακών, ελληνικών εταιρειών παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πρώτων υλών παραγωγής που προέρχονται από τον τόπο μας, όπως το γάλα και το λάδι. Με στόχο την παραγωγή και χρήση μόνο φυσικών πρώτων υλών στα προϊόντα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, στη Βοιωτία και του ελαιολάδου, στην Ολυμπία Ηλείας.
Η μεγάλη ιστορία της Βενέτης
Η ιστορία των φούρνων Βενέτη, που σήμερα παράγει πάνω από 10 τόνους ψωμί την ημέρα, ξεκίνησε πριν από 77 χρόνια, το 1948, όταν άνοιξε ο πρώτος φούρνος στη Νέα Ερυθραία (σημερινή Κηφισιά). Το 1972, σε ηλικία 24 ετών, ανέλαβε την επιχείρηση ο Μπάμπης Βενέτης.
Τρία χρόνια μετά, ο πρώτος οικογενειακός φούρνος μεταφέρεται στην οδό Τατοΐου, αποτελώντας σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα, όχι μόνο για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, αλλά και για τους ταξιδιώτες που περνούν από το συγκεκριμένο δρόμο.
Από τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ανάπτυξη δικτύου, όχι μόνο με ιδιόκτητα καταστήματα αλλά και μέσω της μεθόδου franchise. Το 1994 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα franchise και το 1995 δημιουργείται η νέα μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση, με 14.000 τ.μ. χώρους παραγωγής.
![](https://finupnews.gr/wp-content/uploads/2025/02/Veneti_Jackson_Hall-ΙΙ-1024x683.jpg)
Κομβικό έτος για την εξέλιξη της εταιρείας την τελευταία 25ετία ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου ο τωρινός CEO Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, με το Μπάμπη Βενέτη να κρατά το υπόλοιπο 48%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2002 η Βενέτης είχε χρέη 27 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 12 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 21 εκατ. αφορούσαν οφειλές προς τις τράπεζες. Τότε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με αλλαγές στελεχών και εφαρμογή νέας κουλτούρας.
Σήμερα ο όμιλος διαθέτει 22 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης και πρωτοστατεί τις τελευταίες δεκαετίες στην αγορά, εισάγοντας μια σειρά από επιτυχημένα concept όπως τα VENETI FOOD HALL, τα VENETI 1948, το VENETI GREAT στο Μπάγκειον, τα VENETI GO και τα CREMERIA VENETI. Πλέον, η Βενέτης είναι μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό που χρηματοδοτεί κάθε αναπτυξιακή της δραστηριότητα με ίδια κεφάλαια.