Στην πιο δημιουργική φάση της 38χρονης ιστορίας της (ιδρύθηκε το 1987) βρίσκεται η εταιρεία Aktor Group, πρώην Intrakat, η οποία έχει κάνει σημαντικά άλματα ανάπτυξης τα τελευταία δυόμισι χρόνια άμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, το άπλωμα σε πολλούς τομείς και το μεγάλο μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025.
Από μια μικρή, ζημιογόνα κατασκευαστική εταιρεία, πλέον έχει καταστεί ένας ισχυρός όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, υποδομές, ενέργεια, παραχωρήσεις και real estate, αποτελώντας την πλέον ανερχόμενη δύναμη στους συγκεκριμένους κλάδους στο εγχώριο επιχειρείν.
Όταν η τότε Intrakat εξαγοράστηκε από την ομάδα των εφοπλιστών, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνονταν πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, μετά και την εισαγωγή χθες των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της μετοχής, είναι ευθέως ανάλογη των εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς από τα επίπεδα που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2022, καταγράφει άνοδο άνω του 242%, καθώς τότε διαπραγματεύονταν στο 1,46 ευρώ, ενώ πλέον βρίσκεται στα 5 ευρώ.
Πριν από ένα χρόνο η μετοχή μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους δείκτες MSCI Small Cap και FTSE Russell, ενώ ετοιμάζεται πλέον να εισαχθεί στον Large Cap του ελληνικού χρηματιστηρίου, ήτοι στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες, στη θέση της Τέρνα Ενεργειακή που τελεί υπό δημόσια πρόταση και αποχώρηση από το Χ.Α.
Χθες, εισήχθησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι 43.478.478 νέες μετοχές που προέκυψαν από την τρίτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε στα 4,6 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στα 5 ευρώ.
Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή εκδήλωση εισαγωγής των νέων μετοχών στο Χ.Α. ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου, «επαναφέρουμε την Aktor στη θέση που της αξίζει. Ήταν και είναι η καλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα και πλέον στόχος είναι, με την κεφαλαιακή ενίσχυση να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ευρύτερα. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία αξίας. Τα έργα που διαχειριζόμασταν το 2022 ανέρχονταν σε 59, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 400. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων μας αυξήθηκε από 1,3 δισ. ευρώ το 2022 σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σήμερα».
Παράλληλα σημείωσε πως ο κύκλος εργασιών από 225 εκατ. ευρώ το 2022, εκτιμάται ότι έκλεισε στα 1,2 δισ. ευρώ το 2024 και τα κέρδη από αρνητικό ΕBITDA το 2022, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ το 2024.
Στόχος, όπως είπε, είναι το 2030 ο κύκλος εργασιών της Aktor Group να φτάσει τα 3,24 δισ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους τα 165 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρέχον έτος αναμένεται να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ.
Επενδύσεις
Εντός του 2025 ο όμιλος θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για εξαγορές στις κατασκευές, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο real estate και στο facility management. Από τα 200 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά 56 ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό από την εταιρεία Prodea (συνολικού ύψος 180 εκατ. ευρώ).
Ποσό 88 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,3 GW σε πλήρη ανάπτυξη, εντός 36 μηνών.
Κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων έργων του ομίλου κι άλλα 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος της εξαγοράς ποσοστού 50,1% της εταιρείας Εντελέχεια, η οποία εξειδικεύεται σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Το συνολικό τίμημα δεν θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.
Η εργασιακή κουλτούρα
Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης στελεχών, ο κ. Εξάρχου επισήμανε πως δεν θα λυθεί με καραβιές νέων και ετερόκλητων – σε κουλτούρα – εργαζομένων, δίνοντας έμφαση στην εταιρική κουλτούρα. Έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας Άκτωρα, να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και συμπαγές σχήμα, μια οικογένεια που θα κρατάει τα στελέχη της. Μίλησε για επιστροφή στελεχών από το εξωτερικό, με μισθούς, κίνητρα και σταθερό εργασιακό περιβάλλον.
Σημειώνεται πως όταν εξαγοράστηκε η εταιρεία απασχολούσε 750 εργαζόμενους, πλέον απασχολεί 5.800, ενώ έως το τέλος του 2025 ο αριθμός του προσωπικού του ομίλου θα ξεπερνά τους 8.800 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.