Κυριακή, Ιανουάριος 26, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣυνέδριο ΣΕΒ- Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα & Διαφορετικότητα, παράγοντες για την...

Συνέδριο ΣΕΒ- Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα & Διαφορετικότητα, παράγοντες για την ευημερία των επιχειρήσεων

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και αυξανόμενων προκλήσεων, η εταιρική διακυβέρνηση, η βιωσιμότητα και η διαφορετικότητα, αναδεικνύονται σε καίριους παράγοντες για την επιτυχία και την μακροπρόθεσμη ευημερία των επιχειρήσεων. Το διεθνές συνέδριο «Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα & Διαφορετικότητα: Προχωρώντας Μπροστά» επιδιώκει να ρίξει φως σε αυτές τις κρίσιμες έννοιες και να προσφέρει ένα βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών για το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

   Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο ΣΕΒ, αναγνωρίζοντας την σημασία της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνεργάζονται για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα πλούσιο σε γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές από διακεκριμένους ομιλητές. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ESG, ενδυνάμωσης των γυναικών και σεβασμού στη διαφορετικότητα, παρέχοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να διαπρέψουν σε ένα διεθνές περιβάλλον.

   Στο πλαίσιο του συνεδρίου και ειδικότερα στο 2ο πάνελ που αφορά την εξέλιξη του Πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά και πληροφορίες από εισηγμένες εταιρείες σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πράξη, συμμετείχαν οι παρακάτω ομιλητές:

   * Μιχάλης Φέκκας, αντιπρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

   * Ιωάννης Καραγιάννης, πρόεδρος, Olympia Group / μέλος ΔΣ και πρόεδρος, Επιτροπή ESG, ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

   * Χρήστος Αίσωπος, πρόεδρος, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

   * Θανάσης Κουλορίδας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού

   Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ENEISET), επίκουρος καθηγητής Εταιρικών και

   Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

   διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Athens Business Lawyers

   * Λήδα Κοντογιάννη, πρόεδρος, NED Club/αντιπρόεδρος, ecoDa

   Συντονιστής:

   * Μαρία Θεοδουλίδου, διευθύντρια Προμηθειών & Εταιρικής Διακυβέρνησης & ΔΣ, γραμματέας Ομίλου Fourlis, Μέλος Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)

   Ο Μιχάλης Φέκκας, απαντώντας σε ερώτηση για τον κανονιστικό ρόλο των μελών του ΔΣ για την εταιρική διακυβέρνηση και το κατά πόσο ο συγκεκριμένος ρόλος είναι κατανοητός, αλλά και έννοιες όπως κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, κανονιστική συμμόρφωση, διαχείριση κινδύνων και πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα συνεχίσει να βοηθά ώστε οι ρόλοι αυτοί να υιοθετηθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση, ανέφερε:

   «Η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο ρόλος των ΔΣ είναι καθοριστικός για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα μέλη του καλούνται να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό και την εποπτεία εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης.

   Η συνεχής εκπαίδευση και η ενίσχυση της κατανόησης ιδεών, όπως το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, εταιρικής διακυβέρνησης κανονιστικής συμμόρφωσης αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.

   Ο ρόλος του ΔΣ για την εταιρική διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικός, όπως ορίζεται και από το νόμο 4706. Το ΔΣ έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εφαρμογής και εποπτείας εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.

   Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει ενεργό ρόλο για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, όπως η επιμόρφωση, συμμετοχή σε συνέδρια, καθημερινής επικοινωνίας σχετικά με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου. 

   Η επιτροπή προτίθεται να εξετάσει την προοπτική ετήσιας εκπαίδευσης για τα μέλη των ΔΣ και ιδιαίτερα για τα ανεξάρτητα μέλη. Με τον τρόπο αυτό θα προαχθεί η εταιρική διακυβέρνηση σε επιθυμητό πλαίσιο και πάντα στο πλαίσιο της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

   Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Καραγιάννης, σε ερώτημα εάν έχει βοηθήσει η εταιρική διακυβέρνηση τις εταιρίες στη λειτουργία τους, απάντησε λέγοντας ότι «ένα σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης είναι τόσο καλό όσο καλά είναι τα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ. Εμείς στον ΣΕΒ πιστεύουμε ότι η κανονιστική συμμόρφωση είναι πολύ σημαντική. Ο ρόλος του ΔΣ είναι να προάγει και να διαμορφώνει τη στρατηγική, το όραμα και να δημιουργεί ενέργειες για το καλό της εταιρίας. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν τα ρίσκα, οι σχέσεις με τη διοίκηση, αλλά μπορεί να υπάρχει και μια φωνή διαφορετική από το βασικό μέτοχο. Συνεπώς τα ανεξάρτητα μέλη είναι πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ΔΣ. Όσον αφορά τα κριτήρια ανεξαρτησίας, το σημαντικό είναι τα κριτήρια διορισμού τους. Πρέπει να επιλέγονται μέλη του ΔΣ που γνωρίζουν τον κλάδο που πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς έχουν και την ανάλογη εμπειρία. Να έχουν γνώση του αντικειμένου, την ανάλογη ανεξαρτησία ώστε να μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους έναντι του βασικού μετόχου».

   Ο Θανάσης Κουλορίδας από την πλευρά του, σε ερώτημα για την διπλή υποχρέωση των εισηγμένων εταιριών απάντησε «αν θέλει να παρέμβει το κράτος στην βελτίωση των μηχανισμών της εταιρικής διακυβέρνησης, θα μπορούσε να το κάνει συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαδικασίας με τρείς μηχανισμούς. Πρώτον, θα πρέπει αντί να εποπτεύεται η εφαρμογή τους, να εποπτεύεται η δήλωση με ένα κώδικα εγνωσμένου κύρους. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει η εποπτεία της Πολιτείας. Δεύτερον, η αξία που δημιουργείται θα πρέπει να επιστρέφεται στις επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας με ένα «συντελεστή υπερέκπτωσης» και τρίτον, αντί να έχουμε μια τιμωρητική προσέγγιση για αυτόν που δεν συμμορφώνεται να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση και να επικροτούμε αυτόν που συμμορφώνεται. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα “ασφαλούς λιμένα” για τις εταιρίες αυτές». 

   Σε ερώτημα προς την Λήδα Κοντογιάννη, για τον ρόλο του ανεξάρτητου αντιπροέδρου ή ανεξάρτητου συμβούλου, ανέφερε ότι «ο ρόλος αυτός δεν απαντάται συνήθως στην Ελλάδα παρά στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένας ρόλος που ενισχύει τη διαφάνεια και την ισορροπία στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό είναι σημαντικό για επιχειρήσεις που έχουν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε ένα ρόλο, πόσο δε όταν είναι και μέτοχος της εταιρίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει συλλογικότητα από το ΔΣ στη λήψη των αποφάσεων. Όσον αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα να υπάρξει διακυβέρνηση της ίδιας της οικογένειας με διακριτούς ρόλους και κατόπιν της ίδιας την επιχείρησης με κανόνες».

   Από την πλευρά του, ο Χρήστος Αίσωπος, σε ερώτημα για τα μέλη του ΔΣ και αν έχουν βοηθηθεί από τις ανάλογες επιτροπές, ανέφερε «τα μέλη των ΔΣ αξίζουν να αμείβονται γιατί παράγουν περισσότερη δουλειά με τις επιτροπές. Η πολυπλοκότητα της εταιρίας και το μέγεθος της εργασίας θα έπρεπε να ρυθμίζει τα επίπεδα απολαβών και όχι οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι μεγάλη η πολυπλοκότητα της εργασίας και χρειάζεται ανάλυση. Σίγουρα ένα μίνιμουμ τριών ωρών για απλές μορφές εταιριών είναι δεδομένο, ενώ σε επίπεδο πολυεθνικών είναι πολλαπλάσιες οι ώρες». Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτυχή ρύθμιση που έχει επέλθει σήμερα μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και του κράτους, συγκρίνοντάς την με το «Φάρ Ουέστ» που επικρατούσε στην αγορά το 1975.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ