Ενώπιον απειλής νέων αυξήσεων στον τελικό λογαριασμό ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς η εισήγηση του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη ΡΑΑΕΥ παραπέμπει σε σημαντική αύξηση των τελών χρήσης δικτύου, αλλά και του κόστους που για τις απώλειες δικτύου (τεχνικές και ρευματοκλοπές).
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, για την περίοδο 2025-2028 τα τέλη χρήσης δικτύου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 23%, φθάνοντας σε ετήσια βάση το 1,1 δισ., κάτι που είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει ως “νάρκη” για τα ούτως ή άλλως “αναιμικά” οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έσοδο, που ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυξημένο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 0,9 δισ. του 2024. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει επί τάπητος την αύξηση του αποδεκτού επιπέδου απωλειών στο 11,36% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 9,90% που ενέκρινε η ΡΑΕΕΥ για την αμέσως προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο
Την ίδια ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα μειώνει κατά 2,5% ετησίως, τις απώλειες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των ρευματοκλοπών, με βάση όσα αναφέρει ο ίδιος ο Διαχειριστής σε εισήγησή του προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το επιτρεπόμενο έσοδο της περιόδου 2025-2028.
«Ωστόσο ο μέσος συντελεστής απωλειών Δικτύου αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία έτη εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Διαχειριστή» αναφέρει στην εισήγησή του ο ΔΕΔΔΗΕ. Επισημαίνει ότι οι μη τεχνικές απώλειες εξακολουθούν, αν και με σημαντικά μειωμένο ρυθμό, να παρουσιάζουν ανοδική τάση, κυρίως λόγω δυσμενών κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, όπως η πανδημία covid-19 κατά τα έτη 2020 και 2021, που δυσχέρανε τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τον εντοπισμό και αύξησε την ενεργειακή φτώχεια, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε ενεργειακή κρίση εντείνοντας τα φαινόμενα.
Ο μέσος συντελεστής απωλειών Δικτύου για το 2023 ανήλθε σε ποσοστό 11,3636% επί της εγχεόμενης ενέργειας, με βάση την Έκθεση Προσωρινού Υπολογισμού Απωλειών Δικτύου, σύμφωνα με την Απόφαση 1432/2020».
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα μειώνει κατά 2,5% ετησίως, τις απώλειες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των ρευματοκλοπών .
Στην εισήγησή του για το επιτρεπόμενο έσοδο από το οποίο θα προκύψει και το ύψος των τελών χρήσης δικτύου που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, ο ΔΕΔΔΗΕ επί της ουσίας αποδέχεται το αίτημα της αγοράς, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, να συνδεθεί η μείωση των απωλειών, με τα έσοδα του ως κίνητρο για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να συνδεθεί η προσπάθεια μείωσης των απωλειών με τα έσοδα του από τα τέλη χρήσης δικτύου και παρουσιάζει συγκεκριμένη εισήγηση σύμφωνα με την οποία η ρήτρα απωλειών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνει τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει θα ανέρχεται σε 79,28 ευρώ/MWh.
Αναλυτικότερα ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγείται:
➢ Να ληφθεί ως τιμή βάσης η τιμή του μέσου συντελεστή απωλειών σύμφωνα με την Έκθεση Προσωρινού Υπολογισμού Απωλειών Δικτύου για το έτος 2023, καθώς αυτό το έτος κρίνεται πιο αντιπροσωπευτικό.
➢ Αποκλειστικά για τους υπολογισμούς του κινήτρου απωλειών, το ποσοστό απωλειών των ετών της 2 ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής (ΡΠΔ) να απομειώνεται κατά περίπου 0,14 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος βάσει:
α) εξαίρεσης απωλειών των Μ/Σ ΜΤ/ΧΤ που εξυπηρετούν αποκλειστικά Φ/Β σταθμούς ΧΤ (περίπου 0,06 ποσοστιαίες μονάδες)
β) εξαίρεσης της επίδρασης των ΑΠΕ στις απώλειες των μεικτών γραμμών ΜΤ, όπου η ισχύς των συνδεόμενων ΑΠΕ υπερβαίνει σημαντικά τη ζήτηση (0,08 ποσοστιαίες μονάδες)
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι τεχνικές απώλειες εξαιτίας της φύσης τους θα μπορούσαν να μειώνονται έως 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάθε έτος (αντιστοιχεί σε 0,88% έως 0,95% επί του ετήσιου ρυθμού μείωσης 2,5%), ενώ το υπόλοιπο της επιδιωκόμενης πτώσης του συντελεστή απωλειών αναμένεται να προέλθει από τη μείωση των μη τεχνικών απωλειών κυρίως λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που επίσης προέρχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας (ΕΣΠΕΝ), το ύψος των απωλειών ήταν κατά πολύ υψηλότερο και ανερχόταν σε περίπου 18% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας σε ότι αφορά τη Χαμηλή Τάση και στο 7,5% στη Μέση Τάση. ΕΣΠΕΝ
Ευθύνη, πάντως, και στον ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση των απωλειών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που τελικά επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές βλέπει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εταιρειών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ).
Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος σε σχεση με τα κόστη που, αρχικά, καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές, αλλά στη συνέχεια μεταφέρονται στους τελικούς χρήστες, αναφέρει ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση και την αποδοτικότητα του δικτύου, καθώς ο μέσος συντελεστής απωλειών έχει αυξηθεί σε επίπεδα που εγείρουν
Με επιστολή του, μάλιστα, στο πλαίσιο της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2025-2028, που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ο Σύνδεσμος τονίζει ότι ο Διαχειριστής στη 2η Ρυθμιστική Περίοδο προβλέπει τιμή βάσης απωλειών 11,36%, σημαντικά υψηλότερη από το 9,90% της προηγούμενης περιόδου.
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενστάσεις σημειώνοντας ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των απωλειών δεν είναι υπό τον έλεγχό της και άρα η πρόταση του ΕΣΠΕΝ δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Από την πλευρά του ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη να ερευνήσει και να αναλύσει τους παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν την αύξηση των απωλειών και να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή τους.