Σε δράση για την κυκλική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια συμμετείχε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων περιπτωσιολογικών μελετών για την κυκλική οικονομία στην Κεντρική Μακεδονία, στην κομητεία Møre και Romsdal της Νορβηγίας και στο Βερολίνο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κυκλικής Οικονομίας σε Πόλεις και Περιφέρειες (Programme on the Circular Economy in Cities and Regions) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Πρωτοβουλίας Circular Cities and Regions Initiative (CCRI). Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μελετών αυτών έγινε στο πλαίσιο παράλληλης δράσης που πλαισίωσε το «3rd CCRI Coordination & Support Workshop».
Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Circular Cities and Regions Initiative, στην οποία συμμετέχει ως μέλος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες προωθούν και διευκολύνουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την κυκλική οικονομία σε Δήμους και Περιφέρειες ενισχύει την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και καθοδηγεί τις πολιτικές για τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.
Το προσχέδιο της σχετικής μελέτης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα της προεργασίας που έγινε από την ομάδα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, καθώς και των συναντήσεων εργασίας και διαλόγου που προηγήθηκαν ανάμεσα σε σημαντικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας με την τριμελή αποστολή του ΟΟΣΑ. Η δράση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025, οπότε και αναμένεται η παρουσίαση όλων των μελετών σε μία κεντρική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον ΟΟΣΑ.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και στους εμπειρογνώμονες να μάθουν πώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μεταβαίνουν από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα σε σχέση με την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία (Circular Economy Action Plan – CEAP).
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την OrianaRomano, Προϊσταμένη Μονάδας για τη Διακυβέρνηση Υδάτων, τη Γαλάζια Οικονομία και την Κυκλική Οικονομία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, ΜΜΕ, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει την κυκλική οικονομία ως αναγκαία και στρατηγική ευκαιρία. Στη σχετική ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία δεν αποτελεί απλώς πρόκληση. Είναι τόσο αναγκαιότητα όσο και ευκαιρία. Αντιπροσωπεύει το ολιστικό όραμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Εργαζόμαστε συστηματικά, για να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία ένα δυναμικό οικοσύστημα, που προωθεί αυτό το νέο μοντέλο, το οποίο ήδη παράγει αποτελέσματα. Είναι εμφανώς αποτελεσματικό στη μόχλευση κεφαλαίων, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος μάς ωθούν να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να εμβαθύνουμε τις συνδέσεις μεταξύ κυκλικής οικονομίας και καινοτομίας. Ο αριθμός των πρωτοπόρων νεοφυών επιχειρήσεων που παράγουν καινοτόμα προϊόντα από επεξεργασμένα απόβλητα συνεχίζει να αυξάνεται στην Κεντρική Μακεδονία. Αναγνωρίζουμε, επίσης, την ανάγκη για πράσινη πιστοποίηση για προϊόντα από τις τοπικές μας ΜΜΕ, η οποία είναι απαραίτητη για την αποδοχή τους στις διεθνείς αγορές. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη σύνδεση μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και αυτής της αναδυόμενης αγοράς με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα. Αυτή η εταιρική σχέση και συνεργασία θα ανοίξει νέους δρόμους, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας, ενισχύοντας τις παγκόσμιες προοπτικές της, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και ενισχύοντας τις καθημερινές εμπειρίες των πολιτών μας. Ταυτόχρονα, το έργο που επιτελείται μας εμπνέει να υιοθετήσουμε περαιτέρω πολιτικές και να ενισχύσουμε τα κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σε αυτό το ταξίδι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει ότι με τη σωστή στήριξη μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη μετασχηματισμού στη σύγχρονη Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον BenjaminBongardt, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Μονάδας για την Περιβαλλοντική Πολιτική, την Κυκλική Οικονομία και τον Έλεγχο της Ρύπανσης του Βερολίνου, το Βερολίνο αντιμετωπίζει τις πιέσεις της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, υιοθετώντας κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα για την ελάφρυνση της στέγασης, των αποβλήτων και των υποδομών. Με ένα ισχυρό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η πόλη είναι σε θέση να ηγηθεί της πράσινης καινοτομίας, αν και αντιμετωπίζει εμπόδια στην ευθυγράμμιση της πολιτικής και την ανακύκλωση.
Ο Anders Riise, Δήμαρχος της κομητείας Møre και Romsdal της Νορβηγίας, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για μετάβαση από την εξάρτηση από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εστιάζοντας σε έργα, όπως τα κυκλικά επιχειρηματικά πάρκα.