Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο κρεσέντο των αναβαθμίσεων για τη μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζεται

Το κρεσέντο των αναβαθμίσεων για τη μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζεται

Ράλι +827% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ από τα χαμηλά των 1,28 ευρώ που είχε βρεθεί στις 15 Μαΐου 2019, λίγο πριν τις εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ενώ σήμερα βρίσκεται πλέον στα 11,87 ευρώ, έχοντας απόδοση που καμιά άλλη μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν έχει. Παρά αυτό το μνημειώδες ράλι όμως, εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να ανεβάζουν διαρκώς τις προσδοκίες τους για την Επιχείρηση, ανεβάζοντας περαιτέρω την τιμή – στόχο.

Οι τιμές – στόχοι του 2024

Οι τιμές – στόχοι που έχουν δημοσιευτεί εντός του 2024 είναι από 17 έως 22,6 ευρώ, με την Axia Ventures να έχει δώσει τη μεγαλύτερη τιμή (στις αρχές της χρονιάς), η οποία είναι υψηλότερη κατά 10,73 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα, ή προσδοκώντας ποσοστό ανόδου άνω του 90%! Παρά λοιπόν το +827% από τα χαμηλά του 2019, οι αναλυτές βλέπουν τη μετοχή έως και 90% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα!

Μια εξέλιξη που αφενός μαρτυρά το μέγεθος της τότε απαξίωσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης, αφετέρου δείχνει τις προοπτικές που διαμορφώνονται πλέον σήμερα, μετά την κεφαλαιακή θωράκιση και τις μεγάλες κινήσεις εξωστρέφειας σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Ράλι άνω του 50% βλέπει η JP Morgan

Την περασμένη Δευτέρα ήταν η σειρά της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 15 πριν στα 17,9 ευρώ, διαβλέποντας περιθώριο ανόδου 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ διατηρεί σύσταση overweight.

Ο αμερικανικός οίκος επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του για τη ΔΕΗ ώστε να συμπεριλάβει τους στόχους που τέθηκαν στο πρόσφατα ανακοινωθέν Στρατηγικό Σχέδιο 2025-27, το οποίο συνέχισε να βασίζεται στην αρχική τροχιά στρατηγικής ανάπτυξης, που τροφοδοτείται κυρίως από την κορυφαία επέκταση δυναμικότητας ΑΠΕ (~60% της οποίας είναι ήδη εξασφαλισμένη), την αύξηση της διανομής (+8% CAGR το 2024-27) και το οριστικό τέλος του λιγνίτη (μέχρι το τέλος του 2026).

Παρά τις προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το 2025-27 για την επίτευξη του guidance για +14%/ +32% EBITDA/EPS το 2024-27, η JP Morgan αναμένει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει τη μόχλευση υπό έλεγχο και θα παραμείνει εντός του στόχου για 3,0-3,5x ND/EBITDA έως το 2027 (έναντι 3,0x το 2024).

Προφανώς η εκτέλεση θα παραμείνει το κλειδί, αλλά μέχρι στιγμής η διοίκηση τηρεί με συνέπεια τους ανακοινωθέντες στόχους και, κατά την άποψη της JP Morgan, το νέο στρατηγικό τριετές σχέδιο συνεχίζει να προσθέτει ορατότητα και να μειώνει τον κίνδυνο προς τον αρχικό στόχο για EBITDA το 2030 άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στα 19,7 ευρώ η τιμή – στόχος από την Optima Bank

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Optima Bank χαρακτηρίζει «αλεξίσφαιρη» τη ΔΕΗ, εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων στις ενεργειακές αγορές και της επίμονης αστάθειας των τιμών ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η ΑΧΕ συμπεριλαμβάνει τον τίτλο της ΔEΗ στις κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό του Χ.Α. για το 2025, αυξάνοντας την τιμή – στόχο στα 19,7 από 17,4 ευρώ πριν, ενώ διατηρεί σύσταση buy, καθώς το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνεται στο +66%.

Η Optima αυξάνει τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα EBITDA της περιόδου 2024-27 κατά 6-7%, κυρίως λόγω των εξαγορών στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εναντι των ανταγωνιστών της, η ΔEΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη καθώς διαπραγματεύεται με discount 32-40% ενώ οι εκτιμήσεις για υψηλότερη άνοδο των κερδών ανά μετοχή οδηγούν σε διεύρυνση του discount σε όρους Ρ/Ε, σημειώνει.

Τι λέει η Παντελάκης Securities

Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα και η Παντελάκης Securities, στα 17 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 43% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή. Η Παντελάκης θεωρεί βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τους στόχους EBITDA για το 2024 που είχαν τεθεί πριν από τρία χρόνια (1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ) ενώ σημειώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μπορεί να αποδώσει καλά υπό ακραίες συνθήκες, δηλαδή είτε κατά τη διάρκεια πολύ χαμηλών τιμών (λοκντάουν) είτε υψηλών τιμών εμπορευμάτων / ενέργειας, (κρίση του 2022-23 που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας) καθώς και ρυθμιστικών αλλαγών.

Το κάθετα ολοκληρωμένο μοντέλο της ΔΕΗ παρέχει μια φυσική αντιστάθμιση που εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, η θέση στην παραγωγή και προμήθεια χρησιμεύει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ το περιφερειακό της αποτύπωμα (κατά μήκος του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου Βαλκανίων/Ανατολικής Ευρώπης) επιτρέπει συνέργειες και περιθώρια για αποδοτικές διασυνοριακές συναλλαγές, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Axia: Σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχος τα 22,6

Το πρώτο δίμηνο του 2024 η Axia Ventures είχε ανεβάσει την τιμή – στόχο για τη ΔΕΗ στα 22,9 ευρώ συστήνοντας αγορά, σημειώνοντας ότι ο μετασχηματισμός της Επιχείρησης δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στην τιμή της μετοχής. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση σε δυναμικότητα ΑΠΕ και δίκτυα διανομής, με ευρύτερη οπτική γωνία πλέον, αφού η Ρουμανία βρίσκεται στην εικόνα.

Χάρη σε capex της τάξης των 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔEΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της υδροηλεκτρικής) αναμένεται να φθάσει τα 8,9 GW έως το 2026. Η ΔEΗ αναμένεται πλέον να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ η Axia εκτιμά ότι το 37% του EBITDA θα προέλθει απευθείας από την παραγωγή ΑΠΕ. Το μέρισμα επανέρχεται από φέτος (διανομή κερδών του 2023) με εκτιμώμενη πληρωμή 35%, σταδιακά αυξανόμενη στο 55% τα επόμενα χρόνια.

Wood & Company

Τέλος, η Wood & Company τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε εκτενή ανάλυση για τη ΔΕΗ, ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 17,4 ευρώ, προσδοκώντας αύξηση του EBITDA το 2024 κατά 13%.

Η Wood ανέφερε τότε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔEΗ παραμένει βασισμένο στην ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ΑΠΕ, ενώ στο μοντέλο της, οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το ήμισυ της σταδιακής αύξησης EBITDA έως το 2026.

Με μέσο δείκτη P/E για την περίοδο 2025-2026 στις 8,6 φορές, η Wood τόνιζε τότε πως «θα βλέπαμε τη ΔΕΗ σε ένα μικρό, αλλά επεκτεινόμενο discount, σε σχέση με τους ομότιμους ανταγωνιστές της. Σχετικά με το μέρισμα από τα κέρδη του 2023, βλέπουμε τη ΔΕΗ να αποδίδει 1,6%, έναντι των ομοειδών της που αποδίδουν μέση απόδοση 6% περίπου. Η ΔΕΗ θα πρέπει να φτάσει αυτή την απόδοση στο μέρισμα του 2025, αλλά θα διαπραγματεύεται σε ελκυστικό 9,4% από το 2026».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ