Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, με σκοπό να συζητήσουν περί των πιεστικών ζητημάτων της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα όσα διημείφθησαν αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο υπερασπίζονται την ασφάλεια του έθνους, αλλά και διατηρούν τις αξίες της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ισότητας στον πυρήνα τους.
Ο διάλογος μεταξύ των δύο Υφυπουργών, πλαισιώθηκε από την κοινή αντίληψη ότι η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έγκειται μόνο στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, αλλά και στην ακεραιότητά τους ως θεσμού. Ένας στρατός χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους σχηματισμούς του, ένας στρατός που προσφέρει ίσες ευκαιρίες, προστατεύοντας τα μέλη του από κάθε έκφανση ανισότητας και που αντιμετωπίζει ενεργητικά την έμφυλη βία- είναι απαραίτητος για την ηθική και στρατηγική αποτελεσματικότητα της εθνικής μας άμυνας.
Η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε ότι η έμφυλη βία δεν αποτελεί μεμονωμένο ζήτημα αλλά σύμπτωμα βαθύτερων διαρθρωτικών ανισοτήτων. «Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί να κάνουμε περισσότερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά… Οι προσαρμογές πολιτικής είναι το πρώτο βήμα, όμως απαιτείται επιπλέον μια αλλαγή κουλτούρας σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα και όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μια κουλτούρα που θα έχει τις ρίζες της στο σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την ακλόνητη δέσμευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο στρατός μας, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω πως με την ευαισθητοποιημένη στάση και την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα ζητήματα της έμφυλης βίας, από τις οποίες διαπνέονται ο Υφυπουργός αλλά και συνολικά η πολιτική και φυσική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, οι άντρες και οι γυναίκες του ελληνικού στρατού δύνανται να γίνουν εκτός από φύλακες του έθνους μας και φύλακες της κοινής μας αξιοπρέπειας».
Αμφότεροι, υπογράμμισαν επίσης, πως οι ένοπλες δυνάμεις ως μικρόκοσμος της κοινωνίας, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα των αξιών που υπερασπίζονται. Με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στις τάξεις τους, ο στρατός δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα για την κοινωνία στο σύνολό της, αποδεικνύοντας ότι κανένας θεσμός δεν εξαιρείται από το καθήκον να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει την ανισότητα.