Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡίχνει ελαφρώς ταχύτητα η αγορά πληροφορικής

Ρίχνει ελαφρώς ταχύτητα η αγορά πληροφορικής

Ελαφρά υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, παρόλα αυτά οι επιδόσεις του κλάδου παρέμειναν βελτιωμένες εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα έπεσε τον Απρίλιο στις 96,1 μονάδες (από 102,9 μονάδες τον Μάρτιο), παρέμεινε όμως σε πολύ υψηλότερο σημείο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 όπου ήταν 69,0 μονάδες.

Μικρή υποχώρηση καταγράφηκε και στις θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +6 μονάδες από τις +23 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο. Αντίστοιχα και το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, κινήθηκε τον Απρίλιο στις +23 μονάδες από τις +31 μονάδες που ήταν το Μάρτιο.

Στις +19 μονάδες διατηρήθηκαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενώ λίγο καλύτερες ήταν και οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, καθώς διαμορφώθηκαν στις +39 μονάδες από +31 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές αναμένονται πτωτικές και διαμορφώνονται στις -10 μονάδες (από -8 μονάδες τον Μάρτιο). Τέλος, το 23% (από 12%) των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωναν τον Απρίλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 15% (από 23% τον Μάρτιο) να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και άλλο ένα 27% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση, ως βασικά προσκόμματα λειτουργίας.

Να θυμίσουμε ότι η αγορά της Πληροφορικής ήταν ένας από τους κλάδους που έλαβε ιδιαίτερη ώθηση κατά την πανδημία δεδομένου ότι δημόσιος κι ιδιωτικός τομέας στράφηκαν ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι περισσότερες εταιρείες εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων και κερδών στην προηγούμενη χρήση, με τα στελέχη του κλάδου να δηλώνουν ότι αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών τα επόμενα χρόνια, ενόψει και των νέων έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής σχεδιάζουν νέες επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να επεκταθούν και σε κάθετες αγορές ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και οι εξαγορές μικρότερων εταιρειών του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού που παρατηρήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι η Entersoft τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε στην εξαγορά της ERP δραστηριότητας από την εταιρεία Computer Life, τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Optimum με software για Logistics, ενώ το Μάρτιο του 2021 ολοκλήρωσε και την εξαγορά της εταιρείας Wedia στο χώρο του E-Commerce.

Την χρονιά του 2020 που αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο και η Epsilon Net μπήκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενώ μαζί με την Space Hellas προχώρησε στην απόκτηση της Singular Logic έναντι 18 εκατ. ευρώ. Η Space Hellas μάλιστα προχώρησε και στην απόκτηση του 35% της Ελληνικής νεοφυούς (Startup) εταιρείας AgroApps.

Αντίστοιχα και Profile Sofrware ίδρυσε το προηγούμενο έτος την θυγατρική Profile Technologies στην Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο χρηματοοικονομικό λογισμικό ενώ το α’ τρίμηνο του 2021 ο όμιλος προέβη στην εξαγορά της εταιρείας Euronext Centevo που ειδικεύεται σε συστήματα διαχείρισης επενδύσεων στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ