Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαθετοποίηση και συγκέντρωση: Οι κινήσεις της HELLENiQ ENERGY βάζουν «ψηφίδες» στο παζλ...

Καθετοποίηση και συγκέντρωση: Οι κινήσεις της HELLENiQ ENERGY βάζουν «ψηφίδες» στο παζλ της επόμενης μέρας

Στο  χρονικό ενός “προαναγγελθέντος θανάτου” του κατακερματισμού της ενεργειακής αγοράς μπορεί να ενταχθεί ησυμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για την εξαγορά από έναν από τους μεγάλους της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, την HELLENiQ ENERGY του μεριδίου 50% που κατέχουν στην Elpedison oι Ιταλοί της Edison.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα συμβεί. Χαρακτηριστικά  Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ) Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας κατά τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ελληνικού ομίλου, είχε πει: «Εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το αργότερο ως τα τέλη του 2024, και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», είχε πει τότε ο Ελληνας CEO, εξηγώντας ότι οι δύο μέτοχοι έχουν διαφορετικές στρατηγικές, η ΗΕ  κάνει μια ενεργή στροφή προς τις ΑΠΕ, προετοιμάζεται να γίνει ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος και επομένως αυτή η επιλογή επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις.

Ο χάρτης

Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, καθώς και η επόμενη στο μέτωπο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου αναμένεται η αποχώρηση της ΗΕ έντάσονται σε μια διαδικασία μεταλλαγής της αγοράς, όπου η καθετοποίηση και η συγκέντρωση είναι ante portas.

Έτσι, δίπλα στη ΔΕΗ, τη Metlen (με βραχίονα προμήθειας την Protergia) και την ΤΕΡΝΑ (με βραχίονα προμήθειας την ΗΡΩΝ) που έχουν και τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά ενέργειας, τόσο σε παραγωγή όσο και στην προμήθεια έχουν λάβει θέση και οι άλλοι μεγάλοι του κλάδου.

Η Motor Oil

Έτσι, όπως ανέφερε η διοίκηση της Motor Oil στα τέλη Νοεμβρίου σε σχετική ενημέρωση, έχει βάλει στόχο να καταστεί μέχρι το 2030, ένας ολοκληρωμένος και διαφοροποιημένος διεθνής όμιλος ενέργειας.

“Προμηθεύουμε την διεθνή αγορά με καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και ανακυκλωμένα υλικά Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και διασφαλίζουμε ότι το στρατηγικό μας όραμα θα είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένο με τις σύγχρονες, παγκόσμιες εξελίξεις  των κλάδων στους οποίους επιχειρούμε. Καθώς οι αγορές ενέργειας εξελίσσονται, η Motor Oil πρωτοπορεί, διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια Καυσίμων, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανακυκλωμένων Υλικών,  με γνώμονα το προσιτό κόστος και την αξιοπιστία που εμπνέει ο Όμιλος” τόνιζε η διοίκηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, “η δραστηριότητά μας στον τομέα του εξηλεκτρισμού αποτέλεσε το βασικό θεμέλιο ανάπτυξής μας τα τελευταία 5 χρόνια και θα παραμείνει πηγή ανάπτυξης για τα επόμενα. Επιπλέον, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται, η Motor Oil θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή, προσφέροντας ενέργεια τόσο από ευέλικτες συμβατικές μονάδες παραγωγής, όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρουμε στους πελάτες μας βιώσιμα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και e-mobility υπηρεσίες.”

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ένας άλλος πόλος που διαμορφώνεται είναι και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ήδη, η διοίκηση της έχει κάνει  “άνοιγμα” σε δραστηριότητες, πέραν, της χονδρεμπορίας φυσικού αερίου, που ήταν και η βασική αρχική “ατζέντα” – core business – της εταιρείας. Ήδη, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας (δηλαδή της Helleniq Energy), καθώς το ΤΑΙΠΕΔ και η HELLENiQ Energy έχουν υπογράψει, με ανανέωση ισχύος, τον περασμένο Ιούλιο από τη διοίκηση του Ταμείου, μνημόνιο κατανόησης.

Έτσι πέρα από την παρουσία της στη λιανική αγορά με το Φυσικό Αέριο, μπαίνει και στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ αλλά και φυσικό αέριο. Ήδη, δε, η εταιρεία έχει σχεδιάσει και επενδύσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση.  

Η καθετοποίηση της ΗΕ

Επίσης η ΗΕ με τη συμφωνία με την Elpedison κάνει ένα σημαντικό βήμα για την καθετοποίησή της. Η Elpedison κατέχει μερίδιο 5,86% στην αγορά προμήθειας (είναι 4η στη σχετική λίστα), καθώς επίσης δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, μαζί με άδεια για FSRU αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Μετά και τη συμφωνία έχει ενδιαφέρον να καταφανεί το τι θα γίνει με το FSRU που έχει σχεδιάσει η Elpedison στον Θερμαϊκό Κόλπο το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elpedison Νίκο Ζαχαριάδη είναι ένα έργο με προοπτικές αφού θα καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου της μονάδας που διαθέτει ήδη η εταιρία, ενώ θα της δώσει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει την παρουσία της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Elpedison θα αποτελείται από δύο πλοία και θα εγκατασταθεί στα ανοικτά του διυλιστηρίου της HellenΙQ Energy στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπου βρίσκεται η μία από τις δύο υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Επίσης, ένα άλλο “μέτωπο” είναι και το από τετραετίας σχέδιο για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου στο χώρο του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, αν και όπως αναφέρεταιπλέον έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας, κι ενδεχομένως να επανασχεδιαστεί με βάση τα νέα δεδομένα.

‘Ηδη, πάντως, η HelleniQ Energy διαθέτει πλέον τρία σύγχρονα διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη) δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 820 MW στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και τη Θίσβη Βοιωτίας, μονάδες ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW, έως το τέλος του χρόνου με στόχο να ανέλθουν στο 1 GW σε 18 μήνες, ενώ μέσω της Elpedison αποκτά ισχυρή παρουσία τόσο τη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και αντιστοίχως στην αγορά φυσικού αερίου όπου όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να επεκταθεί.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewables λειτουργεί και αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,7 GW στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, έργα ισχύος περίπου 0,4 GW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ έργα συνολικής δυναμικότητας 0,7 GWυλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με 120 MW να προστίθενται μέχρι το τέλος του 2024. Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φθάσει περίπου στη 1 TWh, που ξεπερνάει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Volton, Zeniθ, ελιν

Το όλο παζλ με μια σχετική καθετοποίηση στην αγορά συγκεντρώνουν και Volton, Zeniθ, ελιν, με παρουσία στην όλη ενεργειακή αγορά. Η Volton, βραχίονας στην προμήθεια του Ομίλου Aktor έχει μια αναπτυσσόμενη βάση ΑΠΕ, και σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη. Η Zeniθ επίσης “πατάει” στον Ιταλικό ενεργειακό κολοσσό της Eni ενώ και η ελίν ανήκει σε έναν όμιλο με παρουσία στην ενέργεια μέσω των υγρών καυσίμων.

Τα μερίδια

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι π.χ. το πρώτο τετράμηνο του 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση λιανικής ρεύματος της ΡΑΑΕΥ για τον Απρίλιο, η ΔΕΗ διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της σε ΧΤ και ΜΤ με ποσοστό 72,20%, διατηρώντας 5.575.440 μετρητές. Πρώτη σε ότι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους παρέμεινε η Protergia με 6,11% και 471.501 μετρητές. Σημειώνεται βέβαια ότι, εφόσον προστεθεί το μερίδιο της Volterra (22.126, με 0,29%), το μερίδιο του ομίλου Metlen, ανέρχεται στο 6,4%, με 493,627 μετρητές.

Αλλαγές στην κατάταξη των εναλλακτικών προμηθευτών στη χαμηλή τάση αποτυπώθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση λιανικής ρεύματος της ΡΑΑΕΥ για τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της σε ΧΤ και ΜΤ με ποσοστό 72,20%, διατηρώντας 5.575.440 μετρητές. Πρώτη σε ότι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους παρέμεινε η Protergia με 6,11% και 471.501 μετρητές. Σημειώνεται βέβαια ότι, εφόσον προστεθεί το μερίδιο της Volterra (22.126, με 0,29%), το μερίδιο του ομίλου Metlen, ανέρχεται στο 6,4%, με 493,627 μετρητές.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον από τον Ιανουάριο η ZeniΘ, έχοντας ενισχύσει το πελατολόγιό της με 18.190 καταναλωτές από την αρχή του έτους, φτάνοντας πλέον το 4,22% και τους 326.183 μετρητές. Ακολουθούν η Elpedison με 3,94% και 304.145 μετρητές και ο Ήρων με 3,86% και 298.127 αντίστοιχα.

Αλλαγές στην κατάταξη των εναλλακτικών προμηθευτών στη χαμηλή τάση αποτυπώθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση λιανικής ρεύματος της ΡΑΑΕΥ για τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της σε ΧΤ και ΜΤ με ποσοστό 72,20%, διατηρώντας 5.575.440 μετρητές. Πρώτη σε ότι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους παρέμεινε η Protergia με 6,11% και 471.501 μετρητές. Σημειώνεται βέβαια ότι, εφόσον προστεθεί το μερίδιο της Volterra (22.126, με 0,29%), το μερίδιο του ομίλου Metlen, ανέρχεται στο 6,4%, με 493,627 μετρητές.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον από τον Ιανουάριο η ZeniΘ, έχοντας ενισχύσει το πελατολόγιό της με 18.190 καταναλωτές από την αρχή του έτους, φτάνοντας πλέον το 4,22% και τους 326.183 μετρητές. Ακολουθούν η Elpedison με 3,94% και 304.145 μετρητές και ο Ήρων με 3,86% και 298.127 αντίστοιχα.

Σταθερά στο 2,98% παραμένει το μερίδιο της nrg από τον Δεκέμβριο του 2023, με 230.271 μετρητές. Όσον αφορά τη Φυσικό Αέριο ενίσχυσε τη θέση της στο 2,27% με 174.989 μετρητές, κερδίζοντας 5.700 πελάτες από την αρχή του χρόνου. Επιπλέον, θετικά αποτελέσματα καταγράφουν τόσο η Volton, με 1.195 νέους πελάτες, φτάνοντας τους 102.837, με μερίδιο 1,33%, όσο και η Ελινόιλ, κερδίζοντας 1.640 μετρητές, με σύνολο πλέον τους 5.797 και 0,08%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ