Η επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, η προοπτική αποκλιμάκωσης τους ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 2% έως το τέλος του 2025 ή και ακόμη χαμηλότερα (ειδικά αν χτυπηθούν περισσότερο από όσο αναμένεται οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες ή αν ξεσπάσει δασμολογικός πόλεμος) σπρώχνουν ολοένα και χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ειδικά για Ελλάδα, υπάρχει και ο παράγοντας «αναβαθμίσεις» ο οποίος πιέζει τα spread με αποτέλεσμα αυτά να πάνε «χέρι – χέρι» στη 10ετία με την Γαλλία και να διατηρούνται κάτω από τις 80-85 μονάδες με την Γερμανία. Δεν είναι μόνο η κίνηση της Scope. Είναι η αισιοδοξία ότι το 2025 μπορεί να έχουμε τρεις ή και τέσσερις αναβαθμίσεις από ισάριθμους οίκους μεταξύ των οποίων και η Moody’s η οποία πλέον χρωστάει την επενδυτική βαθμίδα.
Πώς αναμένεται να μεταφραστούν αυτά στην πράξη; Με αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα η οποία βάζει τώρα ως στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης καθώς αυτό είναι το «κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα των πρόσθετων παροχών.
Τι περιμένουμε; Μια έκδοση μικρής διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ με το καλημέρα της νέας χρονιάς (ακόμη και η 5ετία φαίνεται να εξυπηρετεί τον στόχο) με κόστος δανεισμού σαφώς χαμηλότερο του 3% αλλά και ολοένα και χαμηλότερο κόστος στις πρώτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων της νέας χρονιάς.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα δούμε τις αποδόσεις των εντόκων (ειδικά διάρκειας άνω των 6 μηνών) να πέφτουν και κάτω από 2%. Στενοχώρια για τους αποταμιευτές αλλά χαρά μεγάλη για το υπουργείο Οικονομικών που φαίνεται να ψαλιδίζει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο νέο έτος.