*Ομοβροντία ρευστοποιήσεων σε μετοχές γαλλικών εταιρειών και σε τίτλους χρέους της χώρας. Ωστόσο, ουδεμία έκπληξη για όσους παρακολουθούν την DeA και αναλύουν/συνθέτουν όσα αναφέρονται-καιρό τώρα- για την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Εδώ και μέρες αναφερόμαστε, αρχικά στην πρόθεση δίωξης της Μαρίν Λεπέν, συνακόλουθα την απειλή της να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ξεπούλημα στα γαλλικά ομόλογα (τα γνωστά ως Obligation Αssimilable du Trésor) με συνέπεια η διαφορά στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με της Γερμανίας να φτάσει στις 90 μ.β. Discount που είχε να καταγραφεί από την πρώτη κρίση της Ευρωζώνης, το 2012.
*Ωστόσο, η χθεσινή “επίθεση” των vigilantes δεν ήταν απρόσμενη και θυμίζω ότι τέλη Ιουνίου- τότε με αφορμή τις εκλογές στην Γαλλία- είχαν προειδοποιήσει. Μάλιστα, είχε γίνει λόγος για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ, ενδεχόμενο που φρόντισε να “κάψει” ποιος άλλος, το Βερολίνο. Μερίδα μελών του δ.σ της ΕΚΤ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης του Transition Protection Instrument, “εργαλείο” που ναι μεν έχει σχεδιασθεί αλλά ουδέποτε εφαρμοσθεί στο πεδίο της “μάχης”. Ήταν-τότε- η αιφνιδιαστική απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν (9/6) να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να προκαλέσει τη μήνη των κατόχων ΟΑΤs και να ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων vulture funds. Απαραίτητη θεωρώ, ο συνοπτικός πρόλογος γιατί εάν τότε- Ιούνιος- ήμασταν στο παρά 1′ σήμερα ήμαστε στο και 5′. Με αβέβαιη την αποτελεσματικότητα του ΤΡΙ- στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί-. Συν το ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι Μάριο Ντράγκι, ούτε η Ευρώπη του σήμερα η Ευρώπη του 2012. Σήμερα με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά και το Ουκρανικό να “κατατρώει” (και) την ευρωπαϊκή οικονομία.
*Ο υπεύθυνος στρατηγικής της Jefferies για τις ευρωπαϊκές αγορές Μοχίτ Κουμάρ δήλωσε στους Financial Times ότι το sell-off οφείλεται στις «ανησυχίες ότι η τρέχουσα κυβέρνηση μπορεί να μην επιβιώσει από την ψήφιση του προϋπολογισμού». Από αυτή την άποψη, όταν η μετοχή της ΑΧΑ διορθώνει 4,31%, της ΒΝΡ Paribas 1,19%, της Societe Generale 3,48%, της Credit Agricole 1,34% πως να μην χτυπήσει το ντόμινο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο μείον 1,98% ο Τραπεζικός Δείκτης, στις 1.168,15 μονάδες. Αναπόφευκτα στο στόχαστρο των πωλητών και το εγχώριο banking. Ενδεικτικό το γεγονός πως, από τις συναλλαγές 19,97 εκατ. μτχ τα 15,09 εκατ. μτχ πραγματοποιήθηκαν σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Περισσότερες, 6,48 εκατ. μτχ στον τίτλο της Eurobank, που με μείον 1,07% είχε τις μικρότερες απώλειες από τις συστημικές.
*Στα 6,806 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, σωρευτικά οι εγκλωβισμένοι από τα 7,55 ευρώ του placement. Θυμίζω πως την πρώτη ημέρα της διαδικασίας οι εντολές αγοράς είχαν “τραβήξει” ακόμη και στα 7,94 ευρώ. Για να υπάρξει παρέμβαση, μετά. Τι μέλλει γενέσθαι; προτελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου και δεδομένου ότι αρκετοί διαχειριστές “κλείνουν βιβλία”, πολύ δύσκολα να αναστραφεί η διόρθωση, σήμερα-αύριο. Από Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου και βλέπουμε…
*Και μέσα σε όλα, η Ιζαμπελ Σνάιμπελ σημείωνε (χθες) ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική με τις μειώσεις επιτοκίων. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρεί πως το κόστος δανεισμού (επιτόκιο) πλησιάζει στο “ουδέτερο σημείο” (το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη κοντά σε ένα επίπεδο που δεν συγκρατεί πλέον την οικονομία). Η ίδια εκτιμά ότι η ουδέτερη ζώνη, η οποία δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, βρίσκεται στο 2% με 3% -υψηλότερα από ό,τι έχουν προτείνει πιο ήπιων τόνων αξιωματούχοι, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Μάριο Σεντένο. Δηλαδή, η ίδια υποστηρίζει πως με το (βασικό) επιτόκιο στο 3,25% ήμαστε κοντά ( ; ) στο επιτόκιο αναφοράς ( ; ) γιατί με κόστη λ.χ. του 2,75% και με το ευρώ προς την απόλυτη ισοτιμία αλήθεια τι θα μείνει όρθιο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
*Επιπλέον για το εγχώριο banking επιβαρυντικά επενεργεί και η αμφισημία των κυβερνητικών παραγόντων αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στα τραπεζικά κέρδη. Εξ’ αρχής θέση της DeA ότι λόγω DTC ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εντελώς καταστροφικό. Και δεν αναφέρομαι στο αν θα υποχωρήσουν οι μετοχές, αλλού θα είναι το πρόβλημα. Συν το ότι θα πληγεί και η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Πάντως στο Λονδίνο, τόσο ο ΠΘ και ο οικονομικός σύμβουλος του-όσο οι τραπεζίτες θα βαρεθούν να απαντούν και να εξηγούν τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα.
*Και όμως, στην χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και survivors: Cenergy Holdings (8,60), TCI (38,50), AEGEAN (9,755), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (18,50), ΔΕΗ (11,72), Coca Cola (34,32), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,764), ΕΥΔΑΠ (5,79), Lamda (7,20), ΟΠΑΠ (15,79). Από τις μετοχές του δείκτη FTSE Large Cap.
*Μία από τις πιο γνωστές χρηματιστηριακές παροιμίες λέει/συμβουλεύει να μην επιχειρούμε να πιάσουμε το μαχαίρι όταν πέφτει. Συνεπώς, sell σήμερα-αύριο, να ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος, και από Δευτέρα βλέπουμε, εάν και εφ’ όσον.