Στο μείζον θέμα της ανεξαρτητοποίησης των κρατών σε θέματα εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο Pierpaolo Sileri (Πιερπάολο Σιλέρι), Υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο San Raffaele του Μιλάνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ιταλίας, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή.
Η ανανέωση των φαρμάκων και των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στην Ιταλία, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός Τζορτζέτι (Οικονομικής Ανάπτυξης) πριν από λίγες ημέρες, θα μπορούσε να έχει ισχυρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και στην εθνική φαρμακευτική ανεξαρτησία. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό;
Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων στον κόσμο. Είναι σαφές ότι η βελτίωση αυτής της παραγωγικότητας και προφανώς η επιδίωξη ανεξαρτησίας για ορισμένα προϊόντα – στον τομέα της υγείας εν γένει, και όχι μόνο για φάρμακα – είναι πολύ σημαντική.
Ωστόσο, εν καιρώ παγκοσμιοποίησης, είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των Κρατών. Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως άρχισε να κάνει στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η Pfizer, λόγω προβλημάτων παραγωγής αλλά και για την αύξησή της, σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με τη Γαλλική Sanofi.
Πιστεύω ότι πρέπει να δικτυωθεί η ικανότητα ολόκληρης της Ηπείρου, όπως συμβαίνει συχνά, για παράδειγμα στην κατασκευή αεροσκαφών. Μια συνεργασία με σημαντικό ποσοστό για την Ιταλία, η οποία διαθέτει εμπειρία και σημαντική παράδοση ποιότητας και ποσότητας στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων. Αναμφίβολα η Ιταλία θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ιστορικά έτσι ήταν και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και στο μέλλον.