Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μετά από πρόσκληση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, παραβρέθηκε και χαιρέτησε τις εργασίες της 44ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, εκπροσωπώντας την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του τόνισε ότι συμπληρώθηκε μισός αιώνας από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, με παράνομο και βάρβαρο τρόπο, καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου καθώς και όλες τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα τη διχοτόμησή της.
«Η προκλητική αυτή κατοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, συνεχίζεται και δυστυχώς συνεχίζεται υπό το πρίσμα μίας απαράδεκτης και αδιανόητης ατιμωρησίας της Τουρκίας, με τις πλάτες της Διεθνούς Κοινότητας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενώ έχουν επιβάλει πλειάδα κυρώσεων σε βάρος π.χ. της Ρωσίας για την απαράδεκτη εισβολή της στην Ουκρανία, φαίνεται να αντιλαμβάνονται με άλλο τρόπο την καταφανέστατη παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο».
Τόνισε ότι «είναι αδιανόητο στην Κύπρο να παραμένει το Τείχος του Αίσχους κι αυτοί που το χτίσανε να αυθαδιάζουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμείς οφείλουμε να τους τονίσουμε, ότι η διεθνής νομιμότητα και η ευρωπαϊκή νομιμότητα δεν μπορεί να είναι επιλεκτικές. Δεν είναι δυνατόν, να παραμένουμε απαθείς απέναντι στο κυπριακό ζήτημα και στην κατοχή της Κύπρου. Η Ελλάδα και η Κύπρος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ως Κράτη-Μέλη τόσο της Διεθνούς Κοινότητας όσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως δεν εννοείται συνομοσπονδία, εννοείται μόνο ομοσπονδία. Η Κύπρος πρέπει να έχει μία νομική προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, να λειτουργεί υπό καθεστώς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με τήρηση του κράτους δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Κύπρος πρέπει να είναι ένα κράτος κυρίαρχο, κατά πάντα και ως προς το στενό πυρήνα κυριαρχίας της και ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα της και την αποκλειστική οικονομική ζώνη».
Κλείνοντας ο κος Κυρίζογλου ανέφερε: «Θα αγωνιζόμαστε και θα ελπίζουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα μαζί, αν αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, με την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού, γεωοικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου μας στην διεθνή σκακιέρα, τις ευρωπαϊκές ιδιότητες των χωρών μας και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στο διεθνή χώρο, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μία λύση, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη για την Κυπριακή Δημοκρατία».