don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η διπλή αναβάθμιση της Optima, στον MidCap η Νoval, η μετοχή της Eurobank, η εικόνα των blue chips, πλεονάσματα και ληξιπρόθεσμα, ο Μερτς και το φρένο χρέους, “άλλο ECB και άλλο Fed” και το…γαϊτανάκι του Ουκρανικού

*«Οι αποφάσεις που παίρνουμε στην ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανεξάρτητες από αυτές της Fed». Τάδε έφη: Francois Villeroy de Galhau. Αναζωπύρωση του προστατευτισμού που αναμένεται μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο θα «σημάνει πιθανότατα περισσότερο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερη ανάπτυξη παντού», σημείωσε ο Γάλλος τραπεζίτης. Όσοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εξακολουθούν να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, περιμένουν επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σταθερό τον Ιανουάριο. Τα bets για μείωση 50 μ.β (αντί για 25 μ.β) μπορεί να έχουν ενισχυθεί στο 50% (από 15%) πλην όμως το ζητούμενο για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η προοπτική έκδοσης «κοινού χρέους» (προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες κ.λπ).

*Θα επιμείνει η DeA: Στη Βαρσοβία, προ ημερών συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ των 5 ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία) συν του Ηνωμένου Βασιλείου. Θέμα των επαφών, η κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο μονόδρομος των επενδύσεων στον αμυντικό-εξοπλιστικό κλάδο. Με τον Πολωνό να θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την κοινή διαχείριση του θέματος/μέσω της έκδοσης «ενιαίου χρέους» (ευρω-ομολόγου) για τη χρηματοδότηση τόσο κοστοβόρων επενδύσεων. Το ενδιαφέρον; Με την πρόταση συναίνεσε ο Γερμανός ομόλογός του.

*Με την προοπτική της αλλαγής πολιτικού σκηνικού στην Γερμανία: ο Φρίντριχ Μερτς -σε ομιλία του στην Μπούντεσταγκ- αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του συνταγματικού κανόνα για το φρένο χρέους προς όφελος επενδύσεων σε κρίσιμες επενδύσεις για τις οποίες χρειάζεται επιπλέον κρατικός δανεισμός πέραν του 0,35% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει σήμερα ο συνταγματικός κανόνας. Ο επικεφαλής του CDU/CSU και μακράν πρώτος (δημοσκοπικά) για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2025, επανέλαβε ακριβώς τα ίδια, μία μέρα αργότερα, στο οικονομικό συνέδριο της Suddeutsche Zeitung.

*Στα “ημέτερα”, διμέτωπος της κυβέρνησης, καθώς εκ δεξιών τα κόμματα και κομματίδια αυξάνουν τα (συνολικά) ποσοστά τους, εκ αριστερών το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον. Παράλληλα, η προ εβδομάδας διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είναι προς ώρας άγνωστο τι συνέπειες θα έχει στην παράταξη, με τον προβληματισμό να είναι εμφανής. Τον εξέφρασε και ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Πάτρα, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά. Τάχθηκε αντίθετος στα πειθαρχικά μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο «την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής». Εύλογη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προτάξει “θετική ατζέντα”, εξ’ ου ο πανηγυρικός χαρακτήρας στην παρουσίαση των μελλοντικών φορο-ελαφρύνσεων. Πάντως τέτοια παρουσίαση Προϋπολογισμού δεν έχει ξαναγίνει, μου θύμιζε “παλαιά καραβάνα” του οικονομικού. Όντως…

*“Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και βεβαίως πρώτος απ’ όλους ο υπ.Οικ. Κωστής Χατζηδάκης για το τεράστιο πλεόνασμα. Πολύ καλά κάνει και η κυβέρνηση αλλά και ο Χατζηδάκης αφού έχουν καταφέρει να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση ιστορικά. Αλλά αφού είναι έτσι, γιατί δεν φροντίζουν να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκαν στα 3 δισ. Το Δημόσιο χρωστάει παντού, επιστροφές φόρων 815 εκατ. κατασκευαστικές εταιρείες 221 εκατ. νοσοκομεία 1,3 δισ., Τοπική Αυτοδιοίκηση 321 εκατ., ασφαλιστικά ταμεία 701 εκατ. κ.λ.π, κ.λ.π. Δεν τα λέει η DeA, που διακρίνεται για την αντιπολιτευτική διάθεση της. Τα αναφέρει λεπτομερώς ο Γρηγόρης Νικολόπουλος, από την στήλη Insiders Business Stories/στο Πρώτο Θέμα (της Κυριακής 24 Νοεμβρίου).

*Αντί για πανηγυρισμούς ας κοιτάξουν οι συν-αρμόδιοι υπουργοί τα της ακρίβειας, του πληθωρισμού απληστίας που θεριεύει λόγω της καρτελοποιημένης αγοράς και του “κλειστού” ολιγοπωλιακού χαρακτήρα. Και δεν τα λέει η δηκτική στήλη μας, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας: «Όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη». Ειδικότερα, για τις τράπεζες το εγχώριο σύστημα διαφοροποιείται έναντι του ευρωπαϊκού, κυρίως λόγω των αυξημένων βαρών λόγω DTC. Η αναβαλλόμενη φορολόγηση αποκλείει την οποιαδήποτε σκέψη για επιβολή έκτακτης εισφοράς, όπως λ.χ. αυτήν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάντσεθ την Παρασκευή και παρ’ ολίγον να “γκρεμιστεί” χρηματιστηριακά/επενδυτικά το eurobanking. Η Μαδρίτη παρατείνει την παράταση του φόρου για άλλα τρία χρόνια (το αρχικό κατ’ αποκοπή ποσοστό 4,8% για τις μεγάλες τράπεζες θα αυξηθεί στο 7%). Με την ανακοίνωση και μόνον πυροδοτήθηκαν εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στις ισπανικές για να ακολουθήσουν σαν σε ντόμινο γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές τραπεζικές μετοχές. Δευτερευόντως η εκ νέου προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ (για τη μη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών) -προϋπόθεση για χρηματοπιστωτική- επέτεινε την πωλητική στάση των διαχειριστών funds. Σε μόλις 3 μέρες η Γαλλίδα προειδοποιεί 2 φορές, για τον κίνδυνο και νέας κρίσης χρέους και για την κατάσταση των κεφαλαιαγορών.

*Εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ΕΚΤ επέλεξε αυτή την «στιγμή» αβεβαιότητας για να προειδοποιήσει με έμφαση για τον άμεσο κίνδυνο ισχυρών χρηματιστηριακών αναταραχών που συνδέονται με την «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εταιρείες που περίπου μονοπωλούν την εκμετάλλευσή της σήμερα στις διεθνείς αγορές. Απόρροια όλων η σταθερή διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, τόσο έναντι του δολαρίου -ήδη στο 1,039$ – όσο και έναντι του χρυσού. Ενδεικτική είναι η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας (παλαιάς κοπής) που μέσα σε λίγα 24ωρα εκτινάχθηκε από τα 650 στα 683 ευρώ (τιμή πώλησης). Συνέπεια η διευρυμένη έξοδος κεφαλαίων από τον χώρο του ευρώ κυρίως προς τον χώρο του δολαρίου. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, παράγοντες της αγοράς όλα αυτά (αλλά όχι μόνον) και επιβεβαιώνονται και ο σχετικός προβληματισμός εκφράζεται, και…αλλά μέχρις εκεί. Προσώρας.

*Τα χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας, που θα έχουμε και αυτή μέχρι το τέλος της. Αφ’ ενός, η διαφοροποίηση για τη μετοχή της Eurobank έναντι των άλλων τριών συστημικών. Αυτό γιατί είχε εβδομαδιαία άνοδο 3,35% (στα 2,036 ευρώ) έναντι σημαντικής διόρθωσης της Εθνικής με 2,51% στα 6,924 ευρώ, της Πειραιώς με 2,58% στα 3,589 και της Alpha Bank με 3,07% στα 1,5305 ευρώ. Αφ’ ετέρου η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των blue chips, με την τάση ισχυρή long για τον τίτλο του ομίλου TITAN Cement International, με 7,35% στα 37,65 ευρώ (νέο ιστορικό υψηλό), ΟΠΑΠ με 4,36% στα 15,80 ευρώ, ElvalHalcor με 3,45% στα 1,80 ευρώ, ΟΤΕ με 2,15% στα 15,21 ευρώ, Jumbo με 1,73% στα 24,66 ευρώ κ.α.

*Noval Property: Ένταξη στον FTSEMidCap. Στον δείκτη FTSEMidCap η μετοχή της Noval Property (στην θέση της ΕΥΑΘ), από την 23η Δεκεμβρίου. Η εταιρεία ολοκληρώνει 2 σημαντικά projects που θα ενισχύσουν σημαντικά τα μεγέθη του 2025. Πρόκειται για κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, εμβαδού 6.025 τ.μ. το οποίο έχει ήδη μισθωθεί σε εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και για το κτίριο μεικτής χρήσης που αναπτύσσει στο Μετς/Παγκράτι, συνολικής προς μίσθωση επιφάνειας 2.632 τ.μ. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο κτίριο έχει ήδη μισθωθεί το τελευταίος όροφος (ως κατοικία), ενώ η διοίκηση της Noval βρίσκεται σε συζητήσεις για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων μισθώσεων. Στα μεγέθη του πρώτου 6μηνου ξεχώρισε η επίδοση του εμπορικού κέντρου River West που εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 18%, ενώ προφανής ήταν η θετική επίδραση από την αναπροσαρμογή μισθωμάτων και νέων μισθώσεων σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου, που αυξήθηκε 15% σε ετησιοποιημένη βάση. 

*Optima Bank: Διπλή αναβάθμιση. Με καθαρά κέρδη 108 εκατ. στο 9μηνο, νέα εταιρικά δάνεια 1,9 δισ. και NPLs σχεδόν στο μηδέν η διοίκηση της Optima Bank ξεπερνά τον στόχο που είχαν θέσει Γεώργιος Τανισκίδης και Δημήτρης Κυπαρίσσης. Σταθερή αύξηση των οικονομικών μεγεθών που έχει ανάλογη επενδυτική/χρηματιστηριακή. Αυτό γιατί, με τη μετοχή στα 12,72 ευρώ η μεταβολή για το 2024 διαμορφώνεται στο 63,08% όταν για τον Δείκτη Τραπεζών περιορίζεται στο 11,72% (από την αρχή του έτους). Στα 938,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση (“κλείσιμο” Παρασκευής). Απόρροια αυτών, η ένταξη/αναβάθμιση της μετοχής στον δείκτη FTSE25 Large Cap (στην θέση της Autohellas) όπως και η συμπερίληψη στον δείκτη ATHEX ESG. Να σημειωθεί πως, οι αλλαγές στους δείκτες FTSE/Russell θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου.

*Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου ΕΧΑΕ, Πλαστικά Θράκης. Αύριο ΚΡΙ ΚΡΙ, Fourlis, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τέλος της εβδομάδος.

*Στις διεθνείς αγορές ξεχωρίζει η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed (Τετάρτη 26/11), πληθωρισμού στην Ευρώπη (Πέμπτη 27/11). Να σημειωθεί πως την προσοχή Πέμπτη η Wall Street αργεί λόγω «Ημέρας των Ευχαριστιών».

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask