don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Προς “απόλυτη ισοτιμία”, το “επιχειρείν” για τις εξελίξεις Σαμαρά, αναμένουμε Cenergy Holdings, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor, Quest και Ideal Holdings, το road show JPMG (Λονδίνο), η Ούρσουλα…δυσκολεύεται και ο Jerome…το ξανασκέφτεται

*Διόρθωση στην Wall Street την Παρασκευή. Αναμενόμενη μετά τα επινίκια, της 5ης Νοεμβρίου και τα διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά. Αφορμή, για διόρθωση και αυτή την φορά έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της Fed που στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές, είχε προχωρήσει σε μείωση κατά 50 μ.β-κίνηση που πολλοί χαρακτήρισαν “πολιτική”-υποστηρικτική προς την πλευρά της Κάμαλα Χάρρις-τώρα, αίφνης, δηλώνει πως δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Αναμενόμενο να διορθώσουν μετοχές των Amazon (-4,3%), AmGen (-4,1%). Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, καθώς μεσοβδόμαδα ανακοινώνει αποτελέσματα η Nvidia. Και λόγω μεγέθους (αποτίμησης) των 3,48 τρισ. $ “βαραίνει” ανάλογα στην διαμόρφωση των δεικτών. Τέλος της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ΡΜΙ (μεταποίηση) Νοεμβρίου. Από τους δείκτες που συνεκτιμώνται για τις αποφάσεις της FOMC. Θυμίζω, στις 17-18 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Fed. Στις 12 Δεκεμβρίου της ΕΚΤ, και εδώ είναι τα δύσκολα-πολύ δύσκολα.

*Πρακτικά, πως έχει η κατάσταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη:

-ΗΠΑ: Σχεδόν δύο μήνες πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος και δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον η μία μετά την άλλη “κλειδώνουν” οι νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης που θα έχει τα ηνία της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη από το πρωί της 21ης Ιανουαρίου. Στις ΗΠΑ το επερχόμενο σύστημα επισπεύδει, καθιστά προφανή την στόχευση του από την εξωτερική πολιτική-διεθνείς σχέσεις, την τακτική που θα ακολουθήσει σε οικονομία, εμπόριο μέχρι την πολιτισμική ατζέντα που προτεραιοποιεί.

-Ευρώπη: Σε αυτή την συγκυρία, στις Βρυξέλλες πέντε μήνες μετά τις ευρωεκλογές και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η σύνθεση της Κομισιόν. Την ίδια ώρα στο εκτελεστικό επιτελείο της Ε.Ε διαπιστώνουν πως όλο και περισσότερες προτάσεις της προέδρου φον ντερ Λάιεν είτε αμφισβητούνται ευθέως, είτε δεν περνούν καν. Και αυτά ενόσω στους διαδρόμους του Μπερλεμόν πυκνώνουν οι φήμες πως η “παγωμένη” υπόθεση του PfizerGate ενδέχεται να ξανά έρθει στο προσκήνιο. Το χειρότερο για την “ενιαία Ευρώπη” η παντελής απουσία ενός κέντρου που συγκροτημένα θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, μίας ομάδας ικανής να ανταπεξέλθει των επιθετικών τακτικών που θα εφαρμόσει η Ουάσιγκτον. Αναπόφευκτη η επίδραση της ρευστότητας σε πολιτικό επίπεδο στο οικονομικό, και όχι μόνο. Με οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης η ευρωπαϊκή οικονομία, με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με σταθερή εκροή κεφαλαίων (κυρίως προς ΗΠΑ), με ανάλογη φυγή επιχειρήσεων, με αναποτελεσματικότητα διαχείρισης του ενεργειακού προβλήματος, με κατακερματισμό δυνάμεων και έλλειψη κεφαλαίων να (υπό) στηρίξουν πρακτικές Ντράγκι η Ευρώπη βρίσκεται, ήδη, με την “πλάτη στον τοίχο”.

*Η ΕΚΤ είναι υπό πίεση, καθώς το ευρώ διολισθαίνει ήδη- έως το 1,05 έναντι του δολαρίου- και όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η “απόλυτη ισοτιμία” του ενός ( 1 ) ευρώ προς ένα ( 1 ) δολάριο των ΗΠΑ. Σε τροχιά διολίσθησης το ευρωπαϊκό νόμισμα, ούτως ή άλλως και προ 5ης Νοεμβρίου αλλά με την σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών η τάση έχει επιταχυνθεί δραματικά. Πριν 2 μήνες, και λόγω των προοπτικών αδύναμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη το ευρώ είχε “σπάσει” το όριο του 1,09 για να διαμορφωθεί κοντά στα χαμηλά 20ετίας όπου “κατηφορίζει” πλέον δίχως αντιστάσεις.

*Τι σημαίνει ένα αδύναμο ευρώ; κατ’ αρχήν αισθητή επιβάρυνση στο κόστος των εισαγωγών (και δίχως να έχει επιβάλει δασμούς η Ουάσιγκτον). Το ντόμινο, σχεδόν νομοτελειακό, αύξηση στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, των πρώτων υλών κ.α δηλαδή όσων “χτυπούν” κατ’ ευθείαν στον πληθωρισμό. Ενδεχομένως αυτό να είχε κατά νου η Κριστίν Λαγκάρντ όταν σημείωνε ότι ο πληθωρισμός προτού υποχωρήσει θα ξανά ανέβει. Σε κάθε περίπτωση η επικεφαλής της ΕΚΤ θα έχει να διαχειριστεί μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Από τη μία η επιδίωξη να μειώσει και άλλο τα επιτόκια προκειμένου να διευκολύνει χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις, την οικονομία, από την άλλη η διαχείριση ενός πληθωρισμού που περιορίζει δραστικά την αγοραστική δύναμη των ευρωπαίων, συνακόλουθα την ζήτηση. Συν τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδοτούνται. Όμως, ένα φθηνότερο ευρώ καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές, που είναι ένα θετικό ενδεχόμενο για μεγάλες οικονομίες λ.χ. θα μπορούσε να ξανά πάρουν τα πάνω τους οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων πλην όμως αυτό θεωρητικά, δίχως να συνεκτιμώνται αντιμονοπωλιακές τακτικές από την πλευρά της Ουάσιγκτον, επιβολή δασμών και άλλες περιοριστικές πρακτικές. Θεωρητικά το φθηνότερο ευρώ μπορεί να έχει και κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όμως το συγκριτικό πλεονέκτημα εύκολα ανατρέπεται στην πράξη λ.χ. στο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών και ενέργειας που τιμολογούνται σε όρους αμερικανικού δολαρίου.

*Γιατί είναι τόσο εκτενής, σήμερα πρωί Δευτέρας η στήλη. Επειδή όλα αυτά “τιμολογούνται” και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

*Στα δε καθ’ ημάς, μετά και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την διαγραφή Σαμαρά. Στα ενδεχόμενα που εξέταζε η επιχειρηματική ελίτ, με το “θερμόμετρο” να έχει ανέβει με το που έγινε γνωστό το Μέσο της συνέντευξης του Μεσσήνιου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Ρούσσου Κούνδουρου. Πολιτικός Διευθυντής του υπ.Εξ και μάλιστα σύμφωνα με συντηρητικούς του διπλωματικού από τους νουνεχείς περί των εθνικών. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικά blogs o Α’ Γενικός Διευθυντής αφυπηρετούσε σε ένα μήνα. Ακολούθησε η κίνηση Μητσοτάκη. Μέσα σε δύο 24ωρα είχε ξανά ανέβει-σχετικά- η ένταση στην Κάσο, η Ε.Ε δημοσιοποιούσε χάρτες με το Αιγαίο “γαλάζιο”. Πολλές συμπτώσεις, εάν είναι συμπτώσεις. Για αυτό, το Σάββατο που πρόλαβα να μιλήσω με 2 πηγές με γνώση και προβληματισμένους τους άκουσα και ψυχραιμία συνέστησαν. Θα φανεί, μάλλον σύντομα προς τα που οδεύουν τα “πολιτικά”, θα επηρεάσουν ανάλογα τα επιχειρηματικά, επενδυτικά. Εμφανής πάντως ο εκνευρισμός εκατέρωθεν.

*Εύλογα σε δευτερότριτη μοίρα τα της αγοράς, έτσι και αλλιώς. Στις 1.198,44 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 1,25% την Παρασκευή και συνολικά 2,57% στην εβδομάδα. Τρεις σερί συνεδριάσεις με profit taking στα τραπεζικά χαρτιά, μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικής διόρθωσης σημαντικής έκτασης και αποδόσεων. Στις 1.403,87 ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 0,96% την Παρασκευή και οριακές 0,66% στην εβδομάδα. Στις 3.403,09 ο FTSE25, διορθώνοντας 0,94% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και 1,03% συνολικά στην διάρκεια της. Υπέρ των πωλητών η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, εν μέρει με γνώμονα και την ανακοίνωση των μεγεθών τρίτου 3μηνου/9μηνου. Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, στις 29 Εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει ως την Παρασκευή, ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 7,7%, τα λειτουργικά κέρδη είναι στο 3,8% και τα καθαρά κέρδη στο 3,9%. Παρά το γεγονός ότι οι Εταιρείες αποτελούν μόλις το 19% του συνόλου, αντιπροσωπεύουν το 50% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ανθεκτικότητας.

*Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, με Cenergy Holdings (8,50). Τετάρτη με ΟΠΑΠ, Motor Oil (19,58), ElvalHalcor (1,74), Quest (5,69), Πέμπτη με Ideal Holdings (5,75). Την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική). Στο 2ήμερο 21-22 Νοεμβρίου διεξάγεται το road show της JPMC, στο Λονδίνο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask