Θετικά βλέπει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2025 ο οίκος αξιολόγησης S&P τονίζοντας την βελτιωμένη ανθεκτικότητα του κλάδου.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης βλέπει θετικά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ταχεία απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) από το 2025, με βάση τη δυναμική της κερδοφορίας τους. Τα DTC είχαν αρχικά προγραμματιστεί να αποσβεστούν πλήρως έως το 2041, αλλά οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν τώρα ένα ετήσιο επιπλέον ποσό απόσβεσης 130 – 190 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 29% της προβλεπόμενης πληρωμής των μετόχων των τραπεζών.
Αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s κάνουν λόγο για συνολικά βελτιωμένη ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας τόσο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων από τις τράπεζες, όσο και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά ότι αποτελέσματα των τραπεζών θα έχουν στήριξη, παρ’ ότι το περιβάλλον των επιτοκίων θα γίνει λιγότερο ευνοϊκό και τα έσοδα από τόκους θα περιορισθούν, επικαλούμενος τις απλοποιημένες δομές κόστους, την εξομάλυνση του κόστους του ρίσκου και την αύξηση του δανεισμού.
Στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές των συστημικών τραπεζών το επόμενο έτος η S&P βασίζεται στην υπόθεση ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας των άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτό θα αντανακλά κυρίως τη σημαντική ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα έργα του NGEU, καθώς και το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι 22% μικρότερη από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους.
Επίσης, αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα είναι ανθεκτική με περιορισμένες νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων assets. Αυτό θα υποστηριχθεί από τις θετικές προοπτικές στις εγχώριες αγορές ακινήτων, τα βελτιωμένα πρότυπα αναδοχής και τις αυξημένες προοπτικές ανάκαμψης λόγω των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της περασμένης δεκαετίας.