Η “ThreatSceneGreece”, αξιοποιώντας διεθνή τεχνογνωσία και υψηλά πρότυπα ασφαλείας, φιλοδοξεί να καλύψει ένα κρίσιμο κενό στην κυβερνοπροστασία της χώρας.
Σήμερα ανακοίνωσε τη δημιουργία της ThreatSceneMarine, του νέου εξειδικευμένου τμήματος που έχει στόχο να θωρακίσει τη ναυτιλία και να διασφαλίσει τη σταθερότητα σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο: Τον νέο Κώδικα Κυβερνοασφάλειας για τη Ναυτιλία και το Πιστοποιητικό Εκτίμησης Κινδύνου.
Ειδικότερα παρουσιάζοντας τον Κώδικα Κυβερνοασφάλειας (MARINE), η ThreatSceneτόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η οποία θα προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές και θα ενισχύσει την ικανότητα του κλάδου της ναυτιλίας για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, με πάνω από 5.500 πλοία και μια πολύ μεγάλη παράδοση στον χώρο της ναυτιλίας. Η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 60% του στόλου της Ε.Ε. και συνεισφέρει στην οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης, με έσοδα των 40 δισεκατ. Ευρώ.
Πρόκειται για ένα πλαίσιο καθοδήγησης που απευθύνεται ειδικά σε ναυτιλιακές οργανώσεις, όχι μόνο στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και στην ακτοπλοΐα, τα πλοία μικρών αποστάσεων, ημερόπλοια, κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκά, αλιευτικά, λιμενικές εγκαταστάσεις και γενικά στη ναυτική συστάδα (maritime cluster).
Αυτή η μεθοδολογία λειτουργεί ως καθοδήγηση, επιτρέποντας σε κάθε τμήμα IT να διαθέτει ένα πλαίσιο που από μόνο του οδηγεί στη συμμόρφωση με τα πρότυπα του IMO και της NIS2.
Επίσης η ThreatScene έχει δημιουργήσει μια δωρεάν πλατφόρμα όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να συνδεθούν και να πραγματοποιήσουν αυτοαξιολόγηση για να λάβουν μια εκτίμηση κινδύνου με βάση το πλαίσιο MARINE.
Αυτό τους δείχνει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σε σχέση με τον κλάδο και βοηθά τη διοίκηση να έχει πλήρη εικόνα της ανθεκτικότητάς τους.
Περνώντας στη δεύτερη θεσμική πρωτοβουλία, ηThreatScene υπό την αιγίδα του ΝαυτικούΕπιμελητηρίου Ελλάδος, παρουσίασε το πιστοποιητικό εκτίμησης κινδύνου σύμφωνα με το πλαίσιο MARINE, το οποίο λειτουργεί ως ελεγχόμενο πιστοποιητικό.
Η ThreatScene συνεργάζεται με ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους το πιστοποιητικό κατά την αξιολόγηση των ασφαλίστρων για την κυβερνοασφάλεια.
Τέλος, σε περίπτωση περιστατικού, η ThreatSceneμπορεί να παρέχει πλήρη τοπική υποστήριξη για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων (IncidentResponse).
Ο κος Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε “ Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπαγόμαστε στο NIS2 και υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι δεν μπορούν να χτυπηθούν τα πλοία, όμως εάν χτυπηθεί το πλοίο μπορεί η ζημιά να είναι τεράστια όπως και η μόλυνση που πιθανόν να ακολουθήσει. Η άψογη συνεργασία μας με τη ThreatScene και το νέο Κώδικα Κυβερνοασφάλειας, μας βοηθάει να παρέχουμε στις ναυτιλιακές εταιρίες, ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η ασφάλειά τους».
Όπως δήλωσε η κα. Κατερίνα Τασιοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ThreatSceneGreece MAE ” Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Με την ThreatScene, δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο της Ελλάδας απέναντι στις κυβερνοαπειλές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της χώρας. Με την ThreatScene Marine, είμαστε αφοσιωμένοι στο να θωρακίσουμε τον κλάδο της ναυτιλίας, δημιουργώντας ένα μέλλον όπου η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να πρωτοπορεί με ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Μαζί με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δεσμευόμαστε να παρέχουμε τα εργαλεία, την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζεται ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός και έτοιμος για κάθε πρόκληση. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην προστασία και την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ασφαλούς μέλλοντος για την Ελλάδα.”